Bunge kyrka

Från tidig medeltid finns många spår kvar, unika skulpturer och målningar som talat till kyrkobesökarna över 700 år.

Kyrkan började byggas på 1200-talet men har mest tydliga drag från den höggotiska stilen från 1300-talet då kyrkan stod klar.

Tornet från 1200-talet var byggt som försvarstorn då kyrkan under medeltiden var försvarskyrka. I kyrkogårdsmuren återfinns bevarade skyttegluggar.

Kyrkans inre interiör har omfattande kalkmålningar från 1300-talet, restaurerat 1994.

Välbevarad fattigbössa av kalksten 1200-tal signerad Lafrans Botvidarson i runskrift.

Dopfunt 1200-tal. Altartavla 1689.

Orgeln från 1700-talet byggdes för Franska kyrkan i Stockholm.

Intill kyrkan finns en ruin av den medeltida prästgården, kallad Munkhuset och som lär ha varit en mycket ståtlig byggnad.

Öppna kyrkor

Kyrkorna i pastoratet är öppna för besök dagligen minst kl 9-16, från 1 maj till allhelgonahelgen. Bro och Fårö kyrkor är öppna från påsk.
Under vintern 2021/2022 kommer några kyrkor att vara öppna även vintertid, lista över vilka uppdateras här.
Du kan alltid kontakta expeditionen för att boka besök i en kyrka som är stängd vintertid, våra klockare öppnar så gärna.
Reservation för förrättningar eller gudstjänst

Välkommen in för ljuständning, bön, enskild andakt, eget studiebesök eller ett stilla och svalt rum.

OBS! Gann ödekyrka är stängd pga rasrisk från november 2021.

EXPEDITIONEN

Forsagården Lärbro   tillsvidare endast bokade besök

Telefon: 0498- 22 27 00 (växel)

E-post: norragotland.pastorat@svenskakyrkan.se