Dop

Att få ett barn är en stor, stor glädje. Vi gläder oss med er och vi vill med detta inbjuda till dop.

Dop kan firas i våra vackra kyrkor eller på annan plats. Hör av er till expeditionen eller direkt till någon av prästerna för att boka tid för dop, avtala tid att mötas och planera dophögtiden, bl a välja vackra psalmer och annan musik. Det kostar inget att bli döpt i Svenska kyrkan.

Dopet är en handling där barnet förutom att döpas till den kristna tron även välkomnas in i församlingen. Att göra det vid en större gudstjänst ger eftertyck till just gemenskapen. Kanske väljer ni ändå att ha en separat dopgudstjänst.

Livet efter dopet

När ni gör valet att döpa ert barn blir barnet en del av den kristna gemenskapen. Faddrarna (eller gudmor/gudfar som man ibland säger) har del i ert barns uppfostran, de har gjort ett åtagande att hjälpa barnet till en tro och ett förhållningssätt till kyrkan. församling bjuder in till med jämna mellanrum.

Ni har också möjlighet att delta på musiklekis med ert lilla barn, eller besöka någon av familjegudstjänsterna.

Dop av ungdom och vuxna

Genom dopet kommer vi in i den kristna kyrkan. Kyrkans dörr står alltid öppen. Därför kan man döpas som ung, vuxen eller gammal. Många ungdomar i vårt land döps under sin konfirmandtid.

Låna dopklänning

Vid dop i församlingens kyrkor finns det flera dopklänningar som skänkts till kyrkan och som är gratis att låna. Den skira vita klänningen från mitten av 1800-talet är vit med vackra spetsar. Visste du förresten att barnens alldeles för långa dopklänningar symboliserar att dopet är något man ska få ha lov att växa i?

Lokal till dopkaffe går att få i några av våra församlingslokaler.

Läs gärna mer om vad dopet innebär på länken till höger.