Foto: GörelRM

Dop

Att få ett barn är en stor, stor glädje. För många familjer är det en självklarhet att låta döpa barn, som en härlig välkomstrit till jorden och för att bli en del av den världsvida kyrkan. Många döps som små, men ibland väljer man att vänta.

Dop kan firas i våra vackra kyrkor eller på annan plats. Hör av er till expeditionen eller direkt till någon av prästerna för att boka tid för dop, avtala tid att mötas och planera dophögtiden, bl a välja vackra psalmer och annan musik. Det kostar inget att bli döpt i Svenska kyrkan.

Dopet är en handling där barnet förutom att döpas till den kristna tron även välkomnas in i församlingen och blir medlem i Svenska kyrkan. Att göra det vid en större gudstjänst ger eftertyck till just gemenskapen. Det går också att ha en separat dopgudstjänst för familj och vänner. 

Läs gärna mer om vad dopet innebär här!

Vänta med dop?
Om ni väljer att vänta med dopet för ert barn, men ändå vill att hen ska få information och inbjudningar (tex hämta en barnbibel när man är sex år, inbjudan till verksamheter i olika åldrar) så kan du skicka in en anmälan HÄR. På grund av GDPR får pastoratet inte annars ha listor över barn som inte är döpta. 

Livet efter dopet

När ni gör valet att döpa ert barn blir barnet en del av den kristna gemenskapen. Faddrarna (eller gudmor/gudfar som man ibland säger) har del i ert barns uppfostran, de har gjort ett åtagande att hjälpa barnet till en tro och ett förhållningssätt till kyrkan. Församlingen bjuder in till med jämna mellanrum in till träffar som stöd; dopåtersamling när barnet är ca 1 år, barnbibelutdelning när de är 6 år och möjlighet till konfirmation i tonåren.

Läs gärna mer om vilka verksamheter för barn som finns i er närhet!

Dop av ungdom och vuxna

Genom dopet kommer vi in i den kristna kyrkan. Kyrkans dörr står alltid öppen. Därför kan man döpas som ung, vuxen eller gammal. Många ungdomar i vårt land döps under sin konfirmandtid. Är man vuxen och vill bli döpt, så erbjuds man samtal med en präst. Det finns även vuxenkonfirmation, om man vill känna efter lite mer och fundera på tro. 

Låna dopklänning

Vid dop i pastoratets kyrkor finns det flera dopklänningar att låna, skänkta av församlingsbor. Visste du förresten att barnens alldeles för långa dopklänningar symboliserar att dopet är något man ska få ha lov att växa i? Och när konfirmanden tar på sin kåpa, så har de precis lyckats sticka ut tårna. 
Det går precis lika bra att döpas i sina egna kläder, oavsett ålder. 

Lokal till dopkaffe går att få låna i några av pastoratets lokaler, fråga vilken som är närmast när du bokar dop.