Foto: GörelRM

Vigsel/Bröllop

Grattis! Ni har bestämt er för att dela livet tillsammans! Ett stort, underbart beslut. Att få uppleva känslan av sann kärlek till en annan person är att få uppleva en del av Guds kärlek till människan. Ett bröllop på Gotland är alltid speciellt!

I Norra Gotlands Pastorat finns 25 kyrkor att välja bland. Ni kan även ha er vigselakt utomhus eller på en annan plats som betyder mycket för just er två. Inom Svenska kyrkan välsignas alltid ett äktenskap av en präst. Två vittnen ska också närvara, men därutöver bestämmer ni själva hur många som ska dela era stora dag. En fylld kyrka eller bara ni två - det är det ni som väljer. Man kan boka kyrka och planera långt i förväg, eller komma till drop-indagen som brukar vara i början av juli på Fårö varje år.

Hur går det till?
Tillsammans med vigselprästen kommer ni överens om hur akten ska utföras, med kyrkohandbokens riktlinjer som mall. Innan bröllopsdagen träffas ni och diskuterar psalmer och textläsning. Titta gärna i en psalmbok om hur en vigselgudstjänst går till innan mötet, och bläddra bland psalmerna.

Att vigas är gratis om en av parterna tillhör Svenska kyrkan, oavsett om paret vigs i hemförsamlingen eller inte. Präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar inget. Det som kan kosta är om brudparet väljer att ha extra musik, sångsolist, eller en extra utsmyckning av kyrkan.

Läs gärna mer om vigslar här: https://www.svenskakyrkan.se/vigsel