Foto: GörelRM

Vigsel/Bröllop

Grattis! Ni har bestämt er för att dela livet tillsammans! Ett stort, underbart beslut. Att få uppleva känslan av sann kärlek till en annan person är att få uppleva en del av Guds kärlek till människan. Ett bröllop på Gotland är alltid speciellt!

I Norra Gotlands Pastorat finns 25 kyrkor att välja bland. Ni kan även ha er vigselakt utomhus eller på en annan plats som betyder mycket för just er två. Inom Svenska kyrkan välsignas alltid ett äktenskap av en präst. Två vittnen ska också närvara, men därutöver bestämmer ni själva hur många som ska dela era stora dag. En fylld kyrka eller bara ni två - det är det ni som väljer. Man kan boka kyrka och planera långt i förväg, eller komma till drop-indagen som brukar vara i början av juli på Fårö varje år.

Hur går det till?

Vigselsamtal

Inför vigselgudstjänsten har ni ett vigselsamtal med prästen som är ansvarig för gudstjänsten med kyrkohandbokens riktlinjer som mall. Vid detta tillfälle går ni igenom hela vigselgudstjänsten inklusive eventuella musikönskemål. Prästen förmedlar sedan musikönskemålen till tjänstgörande musiker. Ni är även välkomna att ta kontakt med musikern direkt.

I vigselgudstjänsten erbjuder vi:

• Inledande musik
  • 2-3 psalmer
  • Ackompanjemang till solist vid högst två tillfällen
  • Avslutande musik

Önskemål utöver detta kan diskuteras med musikern. Vid ovanliga önskemål om inledande och avslutande musik önskar musikern noter senast en vecka före vigselgudstjänsten. Musiken ska antingen vara i traditionell notskrift eller i form av en melodi på noter med ackordanalys. Det räcker alltså inte med text och ackordanalys, CD, Spotify- eller Youtubelänk.

Solistmedverkan

Om någon ska sjunga eller spela och önskar ackompanjemang vill musikern ha kontakt/noter senast en vecka före vigseln. Repetition sker ca 45 minuter före vigselgudstjänsten.

Ni får gärna engagera egen ackompanjatör. Kontakta kyrkomusikern för att komma överens om vilken tid ni kan öva i kyrkan, eftersom det kan vara flera saker som händer samma dag.

I Norra Gotlands pastorat vill vi att varje gudstjänst skall vara ett unikt tillfälle. Därför värnar vi om den levande musiken och rekommenderar inte inspelad musik.

Att vigas är gratis om en av parterna tillhör Svenska kyrkan, oavsett om paret vigs i hemförsamlingen eller inte. Präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar inget. Det som kan kosta är om brudparet väljer att ha extra musik, sångsolist, eller en extra utsmyckning av kyrkan.

Läs gärna mer om vigslar här: https://www.svenskakyrkan.se/vigsel