Begravning

Mitt i det svåraste av svåra måste du också planera en begravning. När sorgen ligger tjock kan begravningen ändå vara något att se fram emot. Du och de andra anhöriga får en möjlighet till ett fint avslut, något att gå vidare ifrån.

Det är aldrig bråttom att planera en begravning. Alla söjer på sitt eget sätt och det själsliga såväl som det praktiska frågorna får lov att ta tid. Med förtroende kan Du vända dig till pastoratet för samtal, stöd och hjälp.

Som anhöriga kan man helt välja att avstå från en ceremoni. En kristen begravning brukar äga rum i en kyrka eller ett kapell. Den kan ske enligt Svenska kyrkans eller något annat trossamfunds ordning.

En begravningsbyrå kan hjälpa er med hur man arrangerar en sådan.

Följande ingår i begravningsavgiften för kyrkotillhöriga och icke kyrkotillhöriga

• För kyrkotillhöriga ingår följande:
    - gravplats i 25 år eller nedsättning i minneslund
    - transporter, gravöppning, kyrkovaktmästares tjänster
    - begravningsgudstjänst med församlingens präst och kantor (ev solist betalar man själv)
    - altarblommor om ej särskilda önskas
    - församlingshem eller bygdegård för minnesstund
    - bärare vid jordbegravning när akten avslutas på kyrkogården om ej egna ordnas

För icke kyrkotillhöriga ingår följande (i den obligatoriska begravningsavgiften):
    - gravplats i 25 år eller nedsättning i minneslund
    - transporter, gravöppning, kyrkovaktmästares tjänster
    - församlingshem eller bygdegård för ceremoni och minnesstund