Bredsands udde
Foto: ÅM

Om Gotska Sandön

Hela Gotska Sandön är nationalpark och förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län.

Gotska Sandön

Gotska Sandön ligger mitt i Östersjön, 38 km norr om Fårö och 85 km sydost om Landsort. En mindre del av ön skyddades som nationalpark redan 1909, men 1963 utvidgades nationalparken till att omfatta hela ön utom den lilla kyrkogården i sydväst, och nationalparken har sedan dess en areal om 4 500 hektar varav 3 648 hektar land (vattnet närmast ön, 300 m ut från stranden, ingår i nationalparken). Högsta punkten, 42 m.ö.h., ligger på sanddynen Höga åsen. Nästan hela ön är täckt av skog, främst tallskog. Nationalparken Gotska Sandön förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län. Året runt finns tillsynsmän boende på ön. Under sommarmånaderna finns också lägervärdar på plats för att hjälpa besökare och sköta anläggningen. Läs mer:

http://www.extra.lansstyrelsen.se/gotskasandon

Gotska Sandöns Hembygdsförening

Gotska Sandöns Hembygdsförening är en förening med omkring 1400 medlemmar. Det gemensamma intresset är att värna om Gotska Sandön med dess kulturminnen och säregna miljö. Tillsammans med länsstyrelsen har hembygdsföreningen ett naturrum med hembygdsmuseum. Flera gånger varje år åker medlemmar till ön för att underhålla kulturhistoriska byggnader och hjälpa länsstyrelsen att faga och slå ängen. I land samlar och dokumenterar föreningen äldre foton och föremål, ger ut en tidskrift och ordnar medlemskvällar. Gotska Sandöns Hembygdsförening har kommittéer för allehanda områden. Välkommen att kontakta oss för frågor om stort och smått! Läs mer:

http://www.gsh.nu/

Resa och boende

Båt till Gotska Sandön går fler gånger i veckan från Nynäshamn och Fårösund under sommarmånaderna. Eftersom det är en relativt liten båt kan det bli rätt gungigt vid blåsigt väder. Vid alltför kraftig vind ställs turerna in.

Det finns olika alternativ för boende på ön; stugor, vandrarhem, hyrtält eller eget tält. Allt boende finns i Fyrbyn och på lägerplatsen. Det finns ingen affär eller kiosk på ön, allt man behöver för sin vistelse måste tas med från fastlandet.  För mer information och bokning:

http://www.sandoresor.se