Foto: Emanuel Eriksson

Äppellund invigs i biskopsgården 23 maj

Nyhet Publicerad

Den som sneglat mellan spjälorna från gångvägen mellan Kungsgatan och Konsert och Kongress har kunnat notera en stor aktivitet inne i biskopsgården. Där planteras just nu en äppellund med äppelsorter från hela Linköpings stift. I mitten kommer ett nyframtaget äppelträd – Gratia – att planteras vid den högtidliga invigningen tisdag 23 maj.

Press och media är välkomna att närvara under kvällen. Det är också möjligt att komma och se och fotografera äppellunden i förväg. Kontakta i så fall Max Wahlund eller Johan Bjerkeby för överenskommelse om tid – se längre ner för kontaktuppgifter.

På denna Dropbox-länk finns nytagna foton föreställande stiftsträdgårdsmästare Johan Bjerkeby i äppellunden. Användningen är fri vid angivande av fotograf: Emanuel Eriksson. https://www.dropbox.com/sh/kwzmkwotl3b455p/AAC6x9JdoRzFrJLR5FP247fxa?dl=0

 

Information om lunden:

För tre år sedan började en ny äppellund anläggas i biskopsgårdens trädgård, för att den skulle vara klar för invigning i år vid 500-årsjubileet av Martin Luther och reformationen. Och nu är det dags! Den 23 maj blir det fest och invigning.

Där planteras ett nytt Lutheräpple – kallat Gratia – såhär 500 år efter reformationens start. Gratia betyder nåd, som är ett av reformationens kärnvärden. Runt Gratia i äppellunden finns de klassiska äpplen som har sitt ursprung i Linköpings stift: Ringstad, Himmelstalund, Gyllenkroks astrakan, Östgöta Josefiner, Björkvik, Kvistrums vaxäpple, Sjögestads Pipping, Hornsberg och Sankta Brita. Läs mer om dem i bilagt dokument.

Äpplet Gratia är stiftets ”eget” äpple. Därför kommer äpplet att finnas i biskopsgårdens äppellund, men även i varje församling i Linköpings stift – drygt 100 stycken.

 

 

 

Programmet för kvällen

18.00                  Biskop Martin Modéus välkomnar

”Så tar vi fram ett nytt äpple”

Hilde Nybom från Sveriges lantbruksuniversitet

Plantering av Gratia och invigning av äppellunden

Mingelbuffé och underhållning

Äppelträden delas ut till trädgårdsmästare från församlingar runt om i stiftet

21.00                  Biskop Martin Modéus avslutar kvällen

För mer information:

Stiftsträdgårdsmästare Johan Bjerkeby

Tel: 072-586 08 14

 

Max Wahlund

PRESSEKRETERARE/KOMMUNIKATÖR

E-POST: max.wahlund@svenskakyrkan.se

TELEFON: 013-24 26 18

SMS: 0727-48 60 83

 

SVENSKA KYRKAN
Linköpings stift
POSTADRESS: Box 1367, 581 13 Linköping
BESÖKSADRESS: Ågatan 65
TELEFON: 013-24 26 00 www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift