Välkommen till Bjärke församling

Välkommen till Bjärke församling Besöksadress: Centrumgatan 9, 44170 Sollebrunn Postadress: Box 114, 44111 Sollebrunn Telefon: +46(322)83700 E-post till Välkommen till Bjärke församling Webbplats

Välkommen till Bjärke församling

i vackra Västergötland

Bjärkedagslotteri

Följande vinster finns att hämta
ut på Pastorsexpeditionen Centrumgatan 9.                                                                 Mån-fre 9-12, ons 13-15

1. Duk lott nr 47, serie Z  (rosa lott)

2. Tvål lott nr 13, serie Z (rosa lott)

Tack för att ni besökte oss på Bjärkedagen.

Vi kan hjälpa dig att sköta graven. Vi har vår, sommar och höstplantering. Vid frågor ring 837 00 mellan 9-12, ons 13-15 så ordnar vi ett gravskötselavtal.

Gravskötseltaxa 2016

Vårt uppskattade kyrkblad kommer ut 4 gånger per år. Nästa blad utkommer strax innan första advent.

Kyrkbladet hösten 2016

Musikgudstjänst i St Mellby kyrka 23 oktober kl 18.00. "Thank you for the music", musik av ABBA med Johan Stengård, saxofon. Tillsammans med St Mellby och Antens kyrkokörer och kompmusiker. Johan har spelat med ABBA och medverkat på skivor och turnerat flitigt. Välkommen!

Musik i höst

Den Helige Mikaels dag

Dagen berättar om ärkeängeln Mikael som kämpar mot det onda genom att slåss mot draken, symbolen för det onda (Uppenbarelseboken 12:7-12). I kyrkan är temat denna söndag änglarna, därför brukar ofta flera olika berättelser om änglar lyftas fram. En är berättelsen om Daniel som för sin tro skull kastas till lejonen för att dö, men som blir skyddad av Guds änglar (Daniel 6:16-22). En annan är berättelsen om Jakob som i en dröm får se änglar gå upp och ner mellan himlen och jorden (Första Moseboken 28:10-17). Innehållet i alla berättelserna är ofta kampen mellan gott och ont, och lyfter fram Guds seger över det onda.

Änglarna

Liturgisk färg

Vit

Altardekoration

På altaret ställer vi vita blommor, ej liljor, och vi tänder fyra ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Daniel kapitel 10, vers 15 - 19

Medan han talade så till mig stod jag stum, med nerböjt ansikte. Något som tycktes vara en människohand rörde då vid mina läppar. Jag öppnade munnen och sade till honom som stod där mitt emot mig: ”Herre, synen var så plågsam att jag inte har någon styrka kvar. Hur skulle jag, din ödmjuke tjänare, kunna tala med en sådan som du? Mina krafter är slut och jag kan inte längre andas.” Han som såg ut som en människa rörde ännu en gång vid mig och gav mig styrka. ”Var inte rädd, du högt älskade”, sade han, ”allt skall gå väl. Var stark, var stark!” När han talade med mig blev jag frimodigare och sade: ”Tala, herre, nu har du styrkt mig.”

Johannes uppenbarelse kapitel 12, vers 7 - 12

Och det blev en strid i himlen: Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, men han övermannades och det fanns inte mer någon plats för dem i himlen. Och han, den stora draken, ormen från urtiden, han som kallas Djävul och Satan, han som förför hela världen, han störtades ner på jorden och hans änglar störtades ner med honom. Och jag hörde en stark röst i himlen säga: ”Nu finns frälsningen och kraften och riket hos vår Gud och makten hos hans smorde. Ty våra bröders anklagare har störtats ner, han som anklagade dem inför vår Gud både dag och natt. De har besegrat honom genom Lammets blod och genom sitt vittnesbörds ord. De älskade inte sitt liv mer än att de kunde gå i döden. Jubla därför, ni himlar och ni som bor i dem. Men ve över jorden och havet: djävulen har stigit ner till er, och hans raseri är stort, ty han vet att hans tid är kort.”

Evangeliet enligt Matteus kapitel 18, vers 7 - 10

Ve dig, värld, med dina förförelser. Förförelserna måste ju komma, men ve den människa genom vilken de kommer. Om din hand eller din fot förleder dig, så hugg av den och kasta den ifrån dig. Det är bättre för dig att gå in i livet stympad eller ofärdig än att kastas i den eviga elden med händer och fötter i behåll. Om ditt öga förleder dig, så riv ut det och kasta det ifrån dig. Det är bättre för dig att gå in i livet enögd än att kastas i helvetets eld med båda ögonen i behåll. Se till att ni inte föraktar någon enda av dessa små. Jag säger er att deras änglar i himlen alltid ser min himmelske faders ansikte.

Psaltaren

Psaltaren kapitel 103, vers 19 - 22

Herren har rest sin tron i himlen, allt är underlagt hans välde. Lova Herren, ni hans änglar, starka hjältar, som gör vad han befallt! Lova Herren, hela hans härskara, ni som tjänar honom och gör hans vilja! Lova Herren, alla hans verk, överallt i hans välde! Lova Herren, min själ!