Foto: Sandra Mattsson

Svenska kyrkan i Stenungsund

Stenungsunds pastorat består av Norums och Ödsmåls församlingar. Vi vill vara en öppen och enkel gemenskap där tron på Jesus Kristus märks i ord och handling.

AKTUELLT

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Ansök till SOMMARTEAMET

SOMMARJOBB 2024 • Ungdomar, 15-20 år, som vill arbeta i kyrkan, gillar att sjunga/spela, gillar att möta människor... Ansök senast 1 mars!

Ett enkelt kors i motljus.

Fastekalender 2024

Snart börjar en 40 dagar lång fasta och förberedelsetid inför påsken. En möjlighet för eftertanke och att hitta fokus. Kanske vill du följa denna fastekalender? Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron.

Två barn samspelar vid en leksaks-kassaapparat.

0 - 6 år | Öppen förskola

Varmt välkommen till en öppen mötesplats, där du kan knyta nya kontakter och dela gemenskap med andra barn och vuxna. Du som förälder kan tillsammans med ditt barn komma till den öppna förskolan för att pyssla, leka, sjunga eller bara vara!

Våren vaknar!

TISDAG 5 MARS • När vintern börjar gå mot sitt slut vill vi samlas och uppmärksamma att våren är på ingång och att skapelsen håller på att vakna till liv igen. Vi kommer från olika håll och kryddar vardagen med gemenskap, aktiviteter, och mat.

Loppmarknad i Kristinedalkyrkan

LÖRDAG 9 MARS • Kläder, prylar, leksaker, husgeråd...och massor av annat. Kom och fynda! Eller varför inte hyra ett bord och själv sälja de saker du inte längre har användning för.

A tree has fallen – remembering archbishop Desmond Tutu

ONSDAG 13 MARS • Varmt välkommen till en film- och församlingskväll i Ödsmåls församlingshem.

Måndagskväll

MÅNDAG 18 MARS • "Från gammalt... ...till nytt!" En kväll som bjuder på kreativa tips med återbruk samt mannekänguppvisning med Hos Marta och Maria.

Ett litet barn leker med såpbubblor inomhus.

GUDIS - en barngudstjänst

FREDAG 22 MARS• Välkommen till GUDIS MED DOPFEST - en barngudstjänst för de allra yngsta med barnet i fokus och Jesus i centrum.

Gröna fingrar - frukostföredrag

LÖRDAG 23 MARS • Vad vet du om honungsbin? Josefina Åkerlund från Timmervikens Skafferi tar oss med in i honungsbinas fascinerande (och hotade) värld!

Gemenskapslunch

Varmt välkommen till gemenskapsluncher i Ödsmål, Norum och Kristinedal, som inleds med middagsbön.

Någon toppar sin soppa med lite örter.

Sopplunch i Ödsmål

Välkommen till en stund av god gemenskap.

Bibel och glasögon

Bibelsamtal

Vi läser Första Moseboken och samtalar kring vad berättelserna där kan säga oss idag.

En trädgårdsarbetare planterar blommor.

Odlingsgrupp i Norum

Odlingsgruppen startar igen när marken börjar vakna och vi söker dig som vill vara med i vår. Antingen träffas regelbundet eller vara med på tillfälliga uppdrag.

Du behövs!

Vill du dela med dig av din tid och ditt engagemang i något som gör skillnad för dina medmänniskor och som också blir meningsfullt för dig? Det finns många olika uppgifter för dig som vill bidra med delar av din tid, kunskap, ork och intresse.

Du är viktig - engagera dig ideellt

Hitta din grej att vara ideell i kyrkan! Norums distrikt behöver dig som vill engagera dig vid något tillfälle, eller mer regelbundet som t.ex. hjälpledare, fikafixare, läxhjälpare eller vän. Just nu i terminsstart vill vi uppmärksamma verksamheter för barn och unga 0–12 år. Verksamheterna är etablerade och väl fungerande men det behövs alltid fler händer, ögon och kloka vuxna som vill hjälpa till. Som ideell bidrar du med tid och engagemang. Hör av dig till respektive kontaktperson för att höra var dina erfarenheter och förmågor behövs bäst!

DELTA I VERKSAMHETER

Händer, frälsarkransarband.

Barn och ungdom

Vi har verksamheter för barn och unga i alla åldrar och vi vill bedriva en god pedagogisk verksamhet som ser till hela barnets behov och utveckling.

Lavendel i blom

Vuxen

Välkommen att ta del av mötesplatser och verksamheter för vuxna.

Noter, körövning.

Kör och musik

Välkommen till kyrkomusiken och våra körer i Stenungsund!

MUSIK I SVENSKA KYRKAN I STENUNGSUND

Att se - Världen genom sprickor i muren

MUSIK I KYRKAN • SÖNDAG 3 MARS: KLUSTER - Känd från SVT Valborgsmässofirande 2023.

After work med Bach

MUSIK I KYRKAN • FREDAG 22 MARS: Välkommen med att fira Bachs födelsedag med en musikalisk after work.

Konsert för Klimatet

MUSIK I KYRKAN • LÖRDAG 23 MARS: Vi firar Earth Hour med varierat program.

Musik i kyrkan

I Stenungsunds pastorat är vi stolta över att bidra till en musikalisk mångfald. Välkommen att ta del av Musik i kyrkan - Här kan du få lyssna till allt från barnkörer och populärmusik till lovsång och klassisk musik.

VÄLKOMMEN ATT FIRA GUDSTJÄNST

Webb-andakter från Stenungsunds pastorat

Här hittar du en förinspelad digital andakt inför varje helg.

Ljusbärare och koret i Kristinedalkyrkan

Gudstjänstliv

Att fira gudstjänst är en av församlingens grundläggande uppgifter och i Stenungsunds pastorat, Norums- och Ödsmåls församlingar firar vi gudstjänst flera gånger i veckan.

MÅNADSBLAD

I vårt månadsblad hittar du månadens gudstjänster och aktuella nyheter.

Klicka för att läsa >>

BOKA ONLINE

Någon sänker en bebis ner i dopfunten medan prästen håller sin hand på barnets huvud.

Boka dop online

Boka dop gör du enkelt här på webben. Här kan du se alla lediga doptider i Stenungsunds pastorats kyrkor och preliminärboka en tid när det passar dig. Du är också välkommen att kontakta expeditionen som hjälper dig med din bokning.

Barnhand i vatten, dop

Dop

Man kan döpas när som helst i livet, och det är något man bara gör en enda gång. Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan och i Guds stora familj.

Konfirmander i sina kåpor.

Konfirmation 2023/2024

Läs om de olika grupperna kommande läsår och anmäl dig direkt här på webben!

Ringar på bibeltext

Bröllop & vigsel

En vigsel är ett sätt att visa för varandra, sina vänner och Gud att ni vill leva tillsammans. I Guds och alla vittnens närvaro lovar vi varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut.

Ängel sittandes på gravsten.

Begravning

När någon nära avlidit så förändras ens liv. Du som anhörig kan få stöd och hjälp av kyrkan på många olika sätt, både före, under och efter begravningen. Här har vi samlat sådant som kan vara till hjälp när någon närstående avlider.

Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen sköter om våra fyra kyrkogårdar i Stenungsunds pastorat. Vi ansvarar för begravningsverksamheten för alla - oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan.

När livet måste fortsätta

Stöd för dig som sörjer

SAMTAL OCH STÖD

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Kyrkans samtalsmottagning

Behöver du någon att tala med? Välkommen till Svenska kyrkans samtalsmottagning i Stenungsund!

Pelikanen

Pelikanen är en gruppverksamhet som ger stöd och råd till dig som är ung och lever i en miljö där det finns missbruk, våld eller psykisk ohälsa. Vi har även en grupp för unga med skilda föräldrar.

Söka ekonomisk hjälp - eller bidra!

Bor du i Stenungsunds pastorat och vill ansöka om ekonomisk hjälp? Eller vill du bidra med att hjälpa andra?

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva
Händer, ord, bokstäver

Engagemang • Medlem

I Svenska kyrkan kan man engagera sig och vara medarbetare på många sätt. Det finns både ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare. Tillsammans är alla bärare av kyrkans gemensamma uppdrag i världen. Vi vill främja idealitet och medlemsengagemang i det lokala församlingslivet.

Vuxendop/Vuxenkonfirmation

Går det att döpa sig när man är vuxen? Javisst! I Svenska kyrkan finns ingen åldersgräns för dop!

Tidningen "Klockrent"

Församlingsbladet Klockrent ges ut fyra gånger per år och delas ut till alla hushåll i Stenungsunds pastorat. Du kan läsa senaste numret som är ute nu, samt bläddra i det samlade tiningsarkivet här:

VÄLKOMMEN TILL SECOND HAND-BUTIKEN "HOS MARTA OCH MARIA"

"Hos Marta och Maria"

Välkommen till den go'a lilla butiken med hjärta! Second Hand-butiken Hos Marta och Maria drivs som en ideell förening, men är en del av Svenska kyrkan i Stenungsund. Ett stort antal ideella medarbetare driver butiken tillsammans.

Behandling av personuppgifter

Den 25 maj 2018 började en ny personuppgiftslag gälla i Sverige förkortad GDPR (General Data Protection Regulation). Det är en förordning som gäller i hela EU och är till för att stärka och harmonisera skyddet för levande, fysiska personer inom unionen vid hantering av personuppgifter.