Gudstjänstliv och andlighet

Att fira gudstjänst är en av församlingens grundläggande uppgifter och i Stenungsunds pastorat, Norums- och Ödsmåls församlingar firar vi gudstjänst flera gånger i veckan.

Hit är du välkommen precis som du är för att sitta ner, lyssna till en predikan, ta del av veckans bibeltexter, sjunga en sång och be. Alla är välkomna att vara med: unga och gamla, den som är van gudstjänstfirare och den som är ovan. I gudstjänsten tolkar vi livet och fyller på med ny energi. Men gudstjänsten är också ett tecken på och uttryck för kyrkans tro och närvaro i samhället.

Gudstjänster i Stenungsunds pastorat

Gudstjänst
En gudstjänst är ett öppet möte med musik, predikan och bön. Gudstjänsten är fri i sin form och kan innehålla många olika inslag beroende på vad gudstjänsten handlar om.

Musikgudstjänst
Musikgudstjänst innehåller ofta mycket musik och ibland några ord som knyter an till temat i musiken eller söndagens tema, samt någon bön. Musikgudstjänster kan innehålla solister, körer, större körverk eller gemensam psalmsång.

Familjegudstjänst
Familjegudstjänst är en enkel gudstjänst där perspektivet ofta är barnens och tilltalet främst är riktat till barnen. När det vid denna gudstjänstform firas nattvard kallas gudstjänsten familjemässa.

"Gudis"
En barngudstjänst för de allra yngsta och är max 25 minuter. Gudstjänsten firas ca 1ggr/månad tillsammans med kyrkans Öppna förskola.

Mässa
Gudstjänster med en rubrik som innehåller ordet mässa betyder att det firas nattvard.

Högmässa
I högmässan delas bröd och vin i nattvarden. Vi lyssnar till bibeltexter som har med söndagens tema och innehåll att göra. I slutet av gudstjänsten får vi välsignelsen innan vi återvänder till vardagen.

Veckomässa
Veckomässa firas ofta en vardagkväll och är en kort nattvardsgudstjänst. Vi lyssnar till  bibelord och vad det betyder för oss idag. Vi firar nattvard, sjunger och ber.

Mässa med bordssamtal

Till mässa med bordssamtal kan vi komma med våra olika gåvor, tankar, frågor och förhoppningar. I gudstjänsten får vi börja med att höra en läsning från Bibeln, som vi sedan får stanna upp inför tillsammans i mindre grupper. Det här är en stor skillnad mot andra gudstjänster, för alla har möjlighet att delta i samtalet och tolkningen av bibelordet.

Taizéinspirerad mässa
Denna gudstjänst hämtar sin inspiration från den franska kommuniteten i Taizé. Tonsatta böner och perioder av tystnad kännetecknar samlingen. Läs mer om kommuniteten i Taizé

Dop-, vigsel-, begravnings-, och konfirmationsgudstjänster
Dessa gudstjänstformer är alla officiella gudstjänster i Svenska kyrkan.

Kontakta mig

Catarina Holmgren Martinsson