Närbild på en låda med färgsorterade röstsedlar.
Lyssna

Bra att veta om kyrkovalet

Frågor & svar om kyrkovalet 8-21 september 2025

När är kyrkovalet?

8-21 september 2025 är det kyrkoval. I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år, alltid den tredje söndagen i september. 

Vad väljer jag till?

I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Direkta val sker till tre nivåer:

  • Lokalt – till kyrkofullmäktige i församlingen
  • Regionalt – till stiftsfullmäktige i stiftet
  • Nationellt – till kyrkomötet.

Länk till information om Svenska kyrkans organisation.

Vem får rösta?

För att kunna rösta i kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Du måste också vara kyrkobokförd i en församling i Sverige. (Du kan alltså inte rösta i kyrkovalet om du inte är skriven i Sverige, även om du är medlem i Svenska kyrkan.) Dessutom måste du finnas upptagen i röstlängden.

Röstlängden baseras på uppgifter som hämtas ur Kyrkobokföringen 37 dagar innan valdagen. För Kyrkovalet 2025 innebär det att dessa uppgifter tas ut ur Kyrkobokföringen den 15 augusti 2025, så senast den dagen ska församlingen hunnit registrera ditt medlemskap i Kyrkobokföringen.

Vad röstar jag på?

I kyrkovalet väljer du de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren.

De grupper som deltar i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. Det är sammanslutningar och intressegrupper formade för att delta i kyrkovalet.
På valwebben svenskakyrkan.se/kyrkoval kommer du före valdagen att kunna se vilka grupper och kandidater som ställer upp i kyrkovalet på alla nivåer.

Kan jag rösta innan valdagen?

Ja. Du kan förtidsrösta från och med den 8 september. Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet. Öppettiderna för förtidsrösning för Stenungsunds pastorat hittar du bland annat på hemsidan under våren. Valdagen är söndag 21 september.

Kan jag personrösta?

Ja, på valsedeln kan du markera de tre personer som du helst vill ska bli valda.

Om jag inte själv kan komma till röstningslokalen?

Det går att förtidsrösta genom brevröstning. För den som inte själv kan besöka vallokalen, går det bra att rösta genom bud. 

Röstkortet

Alla som har rösträtt får ett röstkort som skickas ut till folkbokföringsadressen. Du bör ha fått ditt röstkort senast 3 september 2025. På röstkortet står det vilken församling, vilket valdistrikt och vilket stift du tillhör och vilka val du får delta i. Där står också vallokalens adress och öppettider samt adress.

Du måste ha med dig ditt röstkort om du förtidsröstar. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal. Det är också viktigt att du har med dig legitimation.

När presenteras valresultatet?

När vallokalerna stänger görs direkt en preliminär röstsammanräkning. Vartefter de preliminära resultaten blir klara presenteras de på valwebben, som du hittar via svenskakyrkan.se/kyrkoval.