Foto: Cecilia Lundborg

Jul i prästgården

Nyhet Publicerad Ändrad

Fredagen den 27 november var det åter "Jul i prästgården" - en tillställning där Gunnarsbyns församling bjuder in bygdens alla människor att komma till församlingshemmet för att pyssla lite, samtala och äta julgröt. Under söndagens familjegudstjänst kom sedan Åsnan på besök i Gunnarsbyns kyrka och hon bar på något väldigt stort och tungt.

I år tovade vi ull, tillverkade snögubbar, och hade en sorts luffarslöjd som dekoreras med pärlor, fjädrar eller något annat fint. Vi skapade även julgranspynt som barnen fick sätta upp i riktiga små julgranar och sedan ta med sig hem.

I prästgården kunde de som ville sitta ned och fika tillsammans med andra fikasugna. I båda husen skapades det tillfällen för människor att utbyta tankar och bilda nya gemenskaper med nyfunna grannar och likasinnade. Jag har känslan av att en "granne" inte behöver vara den person som bor nästgårds, utan att det lika gärna kan vara en vän som bor en bra bit bort. Avståndet betyder så lite när vänskapen med någon värderas så mycket högre.

Tillsammans var vi ett 60-tal personer av många olika nationaliteter som träffades i församlingshemmet. Stundtals var det svårt att förmedla det man ville ha sagt, men allt går att lösa med gester, mimik och "svengelska". Vi får inte glömma att med ett vänligt leende och tron på att det går, så kommer vi långt.

Vid pennan

Cecilia Lundborg, barn och ungdomsledare i Svenska kyrkan i Boden  

Foto: Cecilia Lundborg

Familjegudstjänst den första advent

Under söndagens familjegudstjänst kom dessutom Åsnan på besök till Gunnarsbyns kyrka. Tillsammans med prästen Anna Grenholm tittade hon på hur olika Bibeln kan se ut på utsidan fastän innehållet alltid är detsamma - precis som med oss människor... och åsnor.

Gunnarsbyns barnkör och Överluleå ungdomskör sjöng och församlingens 6-åringar fick varsin Barnens bibel.

Foto: Camilla Arvidsson