Kyrkstugorna

I Bodens kyrkby finns det idag 32 stycken stugor. Dessa hyrs under sommarmånaderna ut till turister och besökande i Boden.

År 1826 delades Lule socken upp i Nederluleå församling och Överluleå församling. Samma år bestämdes det att en kyrka skulle byggas i Boden. Överluleå kyrka stod klar år 1831 och blev central för bygdens verksamhet.

Runt kyrkan växte det fram en kyrkby med kyrkstugor. Man hade planerat att bygga 400, men så många blev det aldrig. År 1919 då Boden blev stad fanns det 128 stugor. Idag finns 32 av dessa kvar. Syftet med stugorna var att härbärgera långväga sockenbor när de besökte området vid kyrkobesök, marknader och ting.

Idag drivs kyrkbyn av Stiftelsen Kyrkkläppen och stugorna hyrs under sommaren ut till turister och besökande i Boden. Kyrkbyn är även en plats för marknader och skördefester.

För mer information och eventuell bokning av kyrkstugorna, besök: Kyrkstugornaboden.se