Dop

I kyrkan är ett dop alltid en stor glädje och fest. Välkommen till dop i Svenska kyrkan i Boden!

Dopet är en av livets stora högtider. Oavsett om det handlar om ett litet barn, en tonåring eller en människa som nått hög ålder markerar dopet en början på något som är långt större än vad den enkla dophandlingen i sig ger sken av. Att det är Gud själv som är värd för festen innebär att dopet blir en tillställning med många dimensioner. Här möts högtid och överraskning, skratt och allvar, intensitet och stilla ro.

Dopet är också grunden för medlemskap i Svenska kyrkan. Ordet ”medlem” kommer faktiskt från dopets sammanhang. ”Lem” är ett gammalt ord för kroppsdel och i dopet ”lemmas” man in i den kropp som är Kyrkan, Kristi kropp.

Även om allt fler döps som tonåringar eller vuxna, sker de absolut flesta dopen av små barn.

Barndop

Kontakta församlingsexpeditionen, 0921-775 00, eller någon av församlingens präster, och boka tid för dop. Eller använd formuläret här nedanför, så ringer vi upp er.

Tillsammans med prästen kommer ni överens om en tid för dopsamtal. Där får ni tillfälle att samtala om dopgudstjänsten och dopets innebörd. Dopet kan ske antingen i någon av församlingens ordinarie gudstjänster eller i en separat gudstjänst.

I dopgudstjänsten sjungs minst två psalmer. Därutöver kan ni välja annan gemensam sång, solosång eller musik.

Dopklänningar till utlåning.
Dopklänningar till utlåning. Bild: Camilla Arvidsson

Om ni tänker ha ett dopfika efter dopgudstjänsten kan ni gratis få låna någon av församlingens serveringslokaler.

Om ni inte har en egen dopdräkt finns sådan att låna på församlingsexpeditionen, Strandplan 25.

Fundera också på om ni vill ha en eller flera faddrar till den som ska döpas. Den som ska vara fadder ska själv vara döpt, och helst även konfirmerad.

Tonåringar och vuxna

För tonåringar som ska döpas sker ofta dopet i samband med konfirmationsundervisningen.

För vuxna som ska döpas kan dopet förberedas genom samtal med präst eller genom undervisning organiserad av församlingen.