Bruden trär ringen på brudgummens finger.
Foto: Alex & Martin

Bröllop

Bröllopet är en fest. Ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig utan också för släkt och vänner. Välkommen att gifta er i någon av våra kyrkor i Boden!

Att gifta sig är ett härligt beslut då vi firar kärlekens gåva och tar emot Guds välsignelse över dem som ingår äktenskap. Kärlekens ursprung är Gud själv och Gud gläds med varje par som funnit varandra och kärleken.

Löftena om ömsesidig kärlek och trohet markerar både för bröllopsparet själva såväl som för de närvarande gästerna att nu hör dessa två ihop för livet.   

Att leva tillsammans som makar är att värna om varandra, att tillåta varandra växa och mogna i sin egen takt och att ta sig igenom livets svårigheter sida vid sida.

I vigselgudstjänsten ber vi för bröllopsparet och deras liv tillsammans.

Hur gör man om man vill gifta sig i någon av Bodens kyrkor?

För att få gifta sig i kyrkan måste minst en av er vara medlem i Svenska kyrkan.

Ring till församlingsexpeditionen, 0921-775 00, och boka er vigsel. Eller använd formuläret här nedanför, så ringer vi upp er. Efter bokningen kommer ni att få en bekräftelse på er bokade vigsel hemskickad.

Kontakta Skattemyndigheten för att göra hindersprövning. Denna är giltig i fyra månader och ska lämnas/skickas till församlingsexpeditionen. 

Den präst som ska förrätta vigseln kontaktar er för ett vigselsamtal, där ni tillsammans planerar vigselgudstjänsten och samtidigt får lära känna varandra en aning. Kom gärna med önskemål!

Vid funderingar angående musikval finns en CD-skiva med de mest omtyckta bröllopsmarscherna och annan vacker bröllopsmusik, till utlåning på församlingsexpeditionen. 

Välsignelsegudstjänst

Vigsel av ett äldre par.
Foto: Magnus Aronson

Den som har gift sig borgerligt tidigare, kan komplettera detta med en ”Välsignelse över borgerligt ingånget äktenskap”. Det är en gudstjänst som i stort sett kan innehålla allt som en kyrklig vigsel gör.

Två brudgummar vigs av en präst.

Jag vill boka eller veta mer om vigsel / bröllop

Fyll i formuläret om du vill boka, eller veta mer om vigsel i Svenska kyrkan i Boden, så kontaktar vi dig.

Klocktornet på Överluleå kyrka.

Våra kyrkor

Titta närmare på kyrkorna som finns här i Svenska kyrkan i Boden - i stan, Sävast, Bredåker, Harads och Gunnarsbyn.

Brudpar hyllas utanför kyrkan.

Ett välsignat bröllop

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Den nedersta delen av ett bröllopspar: Skor, vader, volanger och byxben.

Vi pratar om "Vigsel och bröllop"

På alla hjärtans dag 2020 startade Svenska kyrkan en Facebook-grupp för samtal och frågor om vigsel.

Fingrar som krokar i varandra.

Drop in-vigsel

Den planerade drop in-vigseln i Överluleå kyrka är tyvärr inställd. Vi letar efter nya datum att kunna erbjuda detta. Du kan som vanligt boka in ditt bröllop på svenskakyrkan.se/boden/bröllop.