Välkommen till Västerås stift

Prata med oss

Kontakt

Välkommen till Västerås stift Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, 72215 Västerås Postadress: Västerås stift, Box 7, 72103 Västerås Telefon: +46(21)178500 E-post till Välkommen till Västerås stift Webbplats

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Välkommen till Västerås stift

Nytt nummer av Magasinet!

Västerås stifts eget Magasin delas just nu ut i brevlådorna i stiftet till alla anställda, förtroendevalda och intresserade. Det är som vanligt ett 68 sidor tjockt fullmatat nummer med massor av bra läsning. Hela världen i en församling, Krafttag konfirmation och Kan innehålla spår av Luther är några av rubrikerna. Dessutom en välfylld kurskatalog i slutet. Får du inte Magasinet i brevlådan kan du beställa ditt eget ex genom att maila ditt namn och din fullständiga adress till Isabel Karlsson eller så kan du läsa Magasinet online här!

Alla gamla nummer av Magasinet hittar du här!

Svälten i Afrika breder ut sig

Just nu breder svälten i Etiopien och Zimbabwe ut sig. I de delar där Svenska kyrkan arbetat med att stötta ett förebyggande arbete är motståndskraft mot torkan större, men situationen förvärras hela tiden. Svenska kyrkan stödjer akuta insatser i Etiopien och Zimbabwe men bara en bråkdel av de pengar som behövs för att hjälpa de drabbade har samlats in.

Ge en gåva här!

Läs mer här!

 

Montage: Marit Norén och Pelle Söderbäck, projektledere för reformationsåret 2017 Bild: Åke Paulsson

2-4 juni 2017 är det Världens fest i Västerås

Temat är "Fri att förändra"
Reformationen innebar mycket mer än att Luther spikade upp sina teser på slottskyrkan i Wittenberg. Alla kristna kyrkor i västra Europa reformerade sig under 1500-talet.  Individen och dennes direkta kontakt med Bibeln kom att bli viktigare.
Som följd av detta blev läskunnigheten och undervisning ett allt starkare historiskt tema. Den enskilde skulle själv ta till sig evangeliet. Reformationsåret blir ett tillfälle att ifrågasätta den vanliga bilden av Luther som svenskens glädjedödare. Luther stod med sitt budskap snarare för levnadsglädje än bister självdisciplin.

Bilder från Världens fest i Västerås 2006

Skriv en låt till Svenska kyrkans egen melodifestival

Fredag kväll på Världens fest bjuder vi in till melodifestival i tältet på stora torget i Västerås. Vi planerar för en extra festlig kväll med nyskriven kyrklig musik och där vi tillsammans röstar fram Världens fests mellovinnare som förutom äran vinner ett stipendium på 25.000:-*. Är du amatör eller proffs spelar ingen roll, alla har samma chans. Gå in på hemsidan, där står allt du behöver veta för att kunna delta.
*Förutsättningar för tävlingen hittar du här!

Stiftet i media

Film från årets ÄLSKAD
Varje år bjuder Svenska Kyrkans Unga i Västerås stift in till en gemensam dag för konfirmander och konfirmandassistenter. Dagen går under namnet "Älskad" och med ett tema för året. 2016 års tema var "Mission Possible, uppdrag Älska". I år var vi ungefär 1400 personer som firade gudstjänst, blev inspirerade, lajvade, såg på teater och var på disco.

Om västerås stift

Snabbfakta

590.000 människor bor i stiftet.
Cirka 70 procent av befolkningen i stiftet är tillhöriga Svenska kyrkan.
Stiftet är indelat i 8 kontrakt och har 76 församlingar.
Västerås stift är till ytan det tredje största stiftet i Sverige.
 

Besöksadress:
Västra Kyrkogatan 9 722 15 Västerås
E-post:

Telefon:021 - 17 85 00
Webbadress:
www.svenskakyrkan.se/vasterasstift
Facebook:
http://www.facebook.com/vasterasstift