Roy Scranton inleder Fokus: Apokalyps på Göteborg Film Festival 2019!

Nyhet Publicerad

Amerikanske författaren och klimatförändringsfilosofen Roy Scranton kommer till Göteborg Film Festival i januari. Scranton ger bland annat en Master Class som blir startskottet på festivalens Fokus: Apokalyps

Den klimatkrisrelaterade apokalypsen är huvudfokus på Göteborg Film Festival 2019. Under festivalen undersöker vi hur dagens filmskapare visualiserar framtiden mot bakgrund av denna kris. Vilka problem intresserar de sig för? Hur gestaltas den ångest och de känslomässiga, filosofiska och politiska dilemman som samtidsmänniskan står inför, när en högst möjlig undergång närmar sig? Temat fördjupas sedan under en dag med flera spännande apokalypsseminarier. 

En som studerat dessa frågor ingående är den prisbelönta författaren, journalisten och krigsveteranen Roy Scranton som kommer att inleda Fokus: Apokalyps med ett samtal med Klimatpoddens Ragnhild Larsson på Stadsbiblioteket den 26 januari. Dagen efter kommer han hålla en Master Class på Festivalarenan. 

– Med sin radikala klarsynthet har Roy Scranton utmärkt sig som en av de intellektuella som har haft störst inflytande på hur vi tänker på klimatkrisen i apokalyptiska termer. Det känns både roligt och viktigt att låta publiken möta hans utmanande och uppfriskande tankevärld, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Roy Scranton är övertygad om att den globala uppvärmningen förändrar hela ekosystemet till den utsträckningen att mänskligheten är bortom räddning. Hans budskap är enkelt: Vi måste börja förbereda oss på att vår civilisation kommer att gå under.

Roy Scranton är mångfaldigt prisbelönad och publicerade 2013 boken Learning to Die in the Anthropocene: Reflections on the End of a Civilization som fick enormt mycket uppmärksamhet. Han har också skrivit essäsamlingen We're Doomed. Now What? – Essays on War and Climate Change. Roy Scranton har publicerats i bland annat New York Times, Rolling Stone, The Nation, Dissent, LIT, Los Angeles Review of Books och Boston Review och arbetar vid University of Notre Dame.

Roy Scrantons besök och framträdande genomförs i samarbete med Svenska kyrkan, liksom resten av seminarierna som ingår i Fokus: Apokalyps.

För frågor eller mer information:

Andreas Degerhammar, kommunikationschef,
andreas.degerhammar@goteborgfilmfestival.se
+46 707 613805

Camilla Larsson, seminariechef, 
camilla.larsson@goteborgfilmfestival.se
+46 708 423980

Göteborg Film Festival pågår 25 jan - 4 feb, 2019.
Hela festivalprogrammet släpps den 8 januari, 2019.

Länk till Göteborg Film Festival 2019