Scenprogram fredag

9:15–9:25 Morgonmeditation Som spridda sädeskornen 

Hur speglar nattvardens levda teologi människors längtan efter Gud, tro och gemenskap? Och vilka nya och gamla frågor väcker nattvarden hos den enskilda mässbesökaren? I sin morgonmeditation funderar Frida Mannerfelt över vad det betyder att fira nattvard i vår tid.

Medarrangör Verbum

***

9:30–9:50 Snö

Snön som bundsförvant och motståndare, utifrån både den poetiska idéhistorien och den personliga betraktelsen. Via Elsa Beskows sagor, lilla istidens renässansmålare och japanska fysiker. Sverker Sörlin i samtal med Sara Wrige, doktor i fysik och präst Göteborg.

Medarrangör Volante

***

10:00–10:20 Grinden i Dachau

Om antisemitismens nya och historiska former, om minnesarbetet efter Förintelsen och om kulturens betydelse som motgift mot hatet. Essäerna inskärper vikten av vaksamhet: där det finns hat mot judar finns det hat också mot andra. Björn Wiman i samtal med Kristina Ljunggren, präst Stockholm.

Medarrangör Fri Tanke

***

10:30–10:50 Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd

Moa och Harry Martinson var under 1900-talets Sveriges mest kända och lästa författarpar. Deras relation rymde fysisk och litterär passion, men också slit, svartsjuka och avund. Ebba Witt-Brattström i samtal med Maria Essunger, docent i systematisk teologi Uppsala universitet.

Medarrangör Historiska Media

***

11:00–11:20 Stinas jojk

Stina Larsdotter var sameflickan som inte slutade växa. När hon levde i mitten av 1800-talet visades människor med udda utseenden upp mot betalning, och Stina lät sig övertalas. Den fattiga renskötardottern blev en attraktion över hela Europa. Mats Jonsson i samtal med Marjut Ervasti, präst Stockholm.

Medarrangör Alfabeta

***

11:30–11:50 Talmannens guide till svensk poesi

Poesi är livet i koncentrat, menar riksdagens talman. Han har valt ut hundra favoriter från fem sekler. Ett högst personligt urval, där en del varit med länge och andra dikter han nyligen träffat på och tagit till sig. Andreas Norlén i samtal med KG Hammar, ärkebiskop emeritus.

Medarrangör Max Ström

***

12:00–12:20 Hädelsens helighet

En essä om rätten att häda. Så var går egentligen gränsen och hur är det att kombinera rollen som satiriker med rollen som präst? Kent Wisti i samtal med Kristin Windolf, präst Uppsala.

Medarrangör Bokförlaget Atlas

***

12:30–12:50 Till träden

Hur pratar vi om det som är viktigt? En pappa och en dotter, en familj som tvingats tala svenska och inte samiska. En roman om oförmågan till kommunikation, när alla i familjen inte talar samma språk. Ella-Maria Nutti i samtal med i samtal med Maria Klasson Sundin, stiftsadjunkt Luleå stift.

Medarrangör Wahlström & Widstrand

***

13:00­–13:20 Tolv otämjda hästar

Hanne Wilhelmsens värld har slagits sönder. Hennes fru har lämnat henne och tagit dottern med sig, och en av hennes få vänner blir brutalt mördad. Hon går helt upp i fallet, där samhällets mörkaste krafter rör sig längs nya skrämmande vägar. Anne Holt i samtal med Marjut Ervasti, präst Stockholm.

Medarrangör Piratförlaget

***

13:30–13:50 Förhöjningen

Litteraturen som botemedel mot tomhet och livsleda, samtidigt som den väcker längtan efter en förhöjd känsla i vardagen. När en kvinna mitt i livet hamnar i en oväntad och hemlig relation krockar fantasi och verklighet, liv och dikt. Malin Ullgren i samtal med Fanny Wingborg, teolog.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

***

14:00­–14:20 Veras resa

Vera Oredsson har varit nationalsocialist hela sitt liv. Hon kallas den svenska nazidrottningen och dagens nynazister betraktar henne som en inspirationskälla. Hennes bror har i stället vigt sitt liv åt arbetet för demokrati. Nu har han skrivit boken om sin syster. Folke Schimanski i samtal med Åke Bonnier, biskop emeritus.

Medarrangör Kaunitz-Olsson och Sigtunastiftelsen

***

14:30­–14:50 Den längsta resan

Under sin sista ödestigna flygresa översatte Dag Hammarskjöld filosofen Martin Bubers Jag och du. KG Hammar lever sig in i Hammarskjölds tankar under hans sista timmar i livet. KG Hammar i samtal med Johanna Gustafsson Lundberg, docent i tros- och livsåskådningsvetenskap Lunds universitet.

Medarrangör Polaris

***

16:00 16:20 I samma flod

Under Putin har försvagandet av kvinnors rättigheter blivit ett alltmer effektivt vapen i diktaturens tjänst. Verktygen är desinformation och propaganda, sexuellt våld i krig och en auktoritär lagstiftning. Sofi Oksanen i samtal med Kamilla Skarström Hinojosa, teologie doktor Göteborgs universitet.

Samtalet sker på engelska.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

***

16:30­–16:50 Hopp!

Frihetens fiender har medvind. Så var tog idéerna om frihet, jämlikhet och solidaritet vägen? När övergick hoppets princip till rädslans politik? En analys av den politiska utvecklingens historia och framtid. Per Wirtén i samtal med Antje Jackelén, ärkebiskop emerita.

Medarrangör Albert Bonniers Förlag

***

17:00–17:20 Pythian pratar

Med hjälp av Pythian, mer känd som Oraklet i Delfi, gör Liv Strömquist upp med självhjälpsböcker och vår tids fixering vid utseende och lycka. Att känna glädje har gått från att vara ett mål i sig, till ett medel för att nå och mäta framgång. Liv Strömquist i samtal med Martin Modéus, ärkebiskop.

***

17:30­–17:50 Det jag trodde var kärlek

Med utgångspunkt i egna och andras erfarenheter undersöker Anna Lindman det våld som inte syns, som inte ger blåmärken men som lämnar djupa sår. Vi möter människor som lämnat en psykiskt våldsam relation. Anna Lindman i samtal med Elisabet Pettersson, leg. psykoterapeut och chef för prästprogrammet Uppsala.

Medarrangör Fri Tanke

***

18:00–18:20 Därför väljer jag Kristus

Genom att studera hur den kristna tron uppkommer och beskrivs i Dostojevskij verk visar Jan Erixon hur ateismen uppstår och definieras i rysk kontext. Och hur det västeuropeiska inflytandet påverkat den ryska sekulariseringsprocessen. Jan Erixon i samtal med Anders Rosengren, läkare och professor i molekylär medicin Göteborgs universitet.

Medarrangör Libris

***

18:30­–18:50 Åland

En personlig diktsamling om verklighetens gränser, psykisk ohälsa och livets olika dimensioner. Om dröm och vardag, framtiden, nuet och det förflutna. Marcus Berggren i samtal med Mia Ås, verksamhetsutvecklare Sensus.

Medarrangör Kaunitz-Olsson och Sensus