Festivaler, Stockholms bokhelg, Frihamnsdagarna

Svenska kyrkans program under Frihamnsdagarna 31 augusti - 2 september 2023

Kom och lyssna till bland annat samtal om matfattigdom och om ungas existentiella hälsa. Dessutom medverkar Lundby unga körer. Välkomna till Bananpiren i Göteborg!

Svenska kyrkan på Stockholms bokhelg 11 - 14 maj 2023

För tredje året arrangeras en bokhelg med fokus på böcker och författarsamtal. Även utställningar, musik och andra arrangemang anordnas för alla som är i Stockholm denna helg!

Svenska kyrkan medverkar på Frihamnsdagarna 2022

Frihamnsdagarna i Göteborg är en demokratisk mötesplats öppen för allmänheten som äger rum 25-27 augusti 2022. Här kan ni läsa mer om våra seminarier.

Svenska kyrkan på Stockholms bokhelg 19 - 22 maj 2022

Här presenterar vi programmen i de olika kyrkorna. Under Stockholms bokhelg medverkar en mängd förlag, bokhandlare och institutioner. Man kan vandra och lyssna till författarsamtal och samtal om litteratur runt omkring i staden och flera av samtalen i Hedvig Eleonora kyrka filmades.

Radiogudstjänst i Katarina kyrka 29 augusti 2021

Under Stockholms bokhelg sändes radiogudstjänsten i Sveriges Radio P1. Medverkar gör Camilla Lif, Ola Larsmo, Irma Schultz, Katarina kammarkör och församlingens musiker.

Se människan på Stockholms bokhelg

Svenska kyrkan arrangerar ett flertal programpunkter under Stockholms bokhelg den 26-29 augusti 2021 tillsammans med förlag och författare. Dessutom direktsänds en litterär radiogudstjänst i P1 från Katarina församling.

Gudstjänstfestival 2012

Göteborgs centrumförsamlingar inbjuder till festival med liturgisk och musikalisk mångfald. Gudstjänster, seminarier, konserter och workshops.

Music Doc festival 2011

Music Doc festival besöker Domkyrkan och bjuder på filmen "FEIST - look at what the light did now". Som uppvärmning spelar STEGET live. Denna tillställning är en del av Music Doc. Söndag den 10/4 kl 19:30.

Irländsk Festival 2001

Programpunkter och bilder.

Rysk kulturfestival 1999

Programpunkter och konserter.

Hildegard von Bingen Festival 1998

Firandet av 900-årsjubileum.

Gothenburg Irish Festival 1996, 1997 och 1998

Ursula Burns, The Wishing Tree, filmen "Steelchest", Robert Tressell - hans liv och andra programpunkter.

Gudstjänstfestival 11-14 mars 2010

Mässor, Möten, Musik. Bland nattvardsvin, mixerbord och oblater. En festival där popmusik är granne med Gud. 

Boka in 11-14 mars 2010 för att delta i gudstjänster, seminarier, konserter och workshops.

Under fyra dagar i mars har du möjlighet att delta i flera olika temamässor i Annedalskyrkan och i Hagakyrkan. Upplev mässorna där populärkulturens musik och mässans form smälter samman.

Läs mer om programfoldern här.
 

Följ med till Jordanien i Arns fotspår

Välkommen att delta i en unik resa i Arns fotspår till det Heliga Landet, öster om Medelhavet. Vi färdas genom Jordanien under nio fantastiska dagar och upplever den medeltida historien genom sagan men samtidigt med fast förankring i verkliga händelser. Med oss på färden har vi Cia Lantz, auktoriserad Arnguide och Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet.
 

Göteborg Dans & Teater Festival 2002
Göteborg Dans & Teater Festival

Kyrkan och Vetenskapsfestivalen 2002
Döden - en sida av livet

Irländsk Festival
Bilder från Irländsk festival som var den 14-18 mars 2001.
Foton är tagna av Mikael Ringlander och han har copyright på bilderna: Konsert med West of Eden och John McGlyn
Workshop med Roisin Dempsey del 1, del 2

Irländskfestival 14-18 mars 2001
Delar av programmet

Konsert
West of Eden och John McGlynn från kören Anuna
Torsdag 15 mars kl. 19.00 Hagakyrkan, entré 100 kr
Förköp Bengans, 15 00 22, 24 24 00.
Scandinavium 81 10 20

Keltisk körsång
Work shop med Roisin Dempsey solist ur Anúna, Roisin lär ut gammal och ny keltisk kör musik.
Övningarna den 16/3 kl 19.00-21.00 och den 17/3 16.00-18.00.
Körgruppen medverkar i Keltiska mässan på söndagen
Avgift 100 kr, erläggs första kvällen.
Plats, Annedalskyrkan
Anmälan till Mikael Ringlander senast den 7 mars på:
mikael.ringlander@netg.se eller
Mikael Ringlander
Per Dubbsgatan 2
413 46 Göteborg
Ange namn, adress och telefon

Keltisk andlighet i ord o ton med Harald Olsen.
Han har nyligen utkommit med boken Keltisk Andlighet. I den presenterar han förgrundsgestalter
och texter som spänner över tretton sekler.
Lördag 17 mars kl 14.00 Hagakyrkan tillsammans med Harald Olsen, musiker Martin Junstrand och Dan Erik Sahlberg. Entré 40 kr

Keltisk mässa Radiogudstjänst 18 mars kl 11.00 Annedalskyrkan
En ekumenisk gudstjänst med keltiska förtecken i Annedalskyrkan.
Gudstjänsten kommer att hållas på svenska, engelska och gaeliska.
Roisin Dempsey Work shops grupp medverkar samt musikerna: Greg McDermott,
Oskar och Henrik MacGregor.
Mässa innehåller keltisk kör och instrumental musik.
Predikat Harald Olsen, liturg Bengt Inghammar

Författarbesök och föreläsningar
17 mars på Humanisten
Entré 100 kr

9.00-10.30 (3x20 min föredrag + 10 min samtal)
Åke Persson "Brendan Kennelly's Ireland: An Introduction to his Poetry"
Irene Gilsenan om Seamus Heaneys diktning
Britta Olinder om Michael Longleys senaste diksamling

10.30-11.00 Kaffe

11.00-12.30 (3x20 min föredrag + 10 min samtal)
Bo Lundén om "Knowledge and Ignorance in Some Novels by John Banville"
Michael Böss talar om "Nation in the Air: John Banville's 'The Untouchable'
Ruben Moi's "Cats, bangles and throwbacks: What is the Point of Paul Muldoon's Postmodernist Play in 'Hay'?"

12.30-14.00 Lunch

14.00 John Banville
15.00 Kaffe
15.30 Edna O Brian
16.30 Michael Longley
Författarna läser ur och kommenterar sina verk.

GOTHENBURG IRISH FESTIVAL 1996, 97, 98

Ursula Burns
Sångerskan och harpisten Ursula Burns är ingalunda lätt att kategorisera. Hon har jämförts med både Kate Bush och Kurt Weill, och hennes musik väcker associationer till såväl keltisk folkmusik som music hall, chanson och klezmer. Ursula Burns föddes och växte upp på Falls Road i Belfast. Hon kommer från en musikalisk familj; modern Marie är en välkänd harpist med klassisk musik och traditionell folkmusik på repertoaren. Ursula började spela harpa för tre år sedan för att ge en musikalisk bakgrund till sitt skrivande. Hon har uppträtt i många olika sammanhang, från barer i Belfast till Londons Royal Albert Hall, och har blivit väl mottagen av både publik och press.

The Wishing Tree
Möt två grupper av musiker, med helt olika stilriktningar, fast med gemensamt ursprung och gemensamma inspirationskällor - Irland och den irländska kulturtraditionen. Den ena gruppen är förankrad i folkmusiken och fiolen är det bärande instrumentet. Den andra gruppens musik bärs av saxofonen, och de musikaliska referensramarna är av ett helt annat slag. Repertoaren innehåller stycken av både klassiska kompositörer och nutida irländska kompositörer.

Sviten ’The Wishing Tree’, av fiolspelaren Séamus McGuire är baserad på och inspirerad av Nobelpristagaren Seamus Heaneys dikt med samma namn. The Wishing Tree är en underbar samling egenkomponerade och traditionella stycken som kombinerar irländsk känslighet med klassiska musikstilar som barock och renässansmusik. Av två till synes väsensskiljda koncept har Séamus McGuire skapat en spännande blandning, som höjer sig över alla genremässiga begränsningar. Sviten består nästan enbart av långsamma och fridfulla stycken. I sina arrangemang och sitt framförande skapar McGuire en atmosfär av lugn, värme och reflektion. Séamus McGuire framför sviten på fiol och viola, med pianoackompanjemang av Gerry O’Briain.

Konserten inleds med ett framträdande av den klassiske saxofonsolisten Gerard McChrystal. Med sin innovativa musik, som innehåller många anspelningar på keltisk kultur, har han blivit en av världens mest berömda och uppskattade saxofonister. Han har tidigare bland annat uppträtt på Royal Albert Hall i London och Rossiniteatern i Italien, och arbetat med BBC-s filharmoniska orkester och den irländska kören Anùna.

Filmen "Steelchest"
Belfast har alltid varit en stad präglad av sjöfarten. I synnerhet under 1800-talet och början av 1900-talet har varvsindustrin varit en av de viktigaste näringarna i staden. Steelchest, Nail in the Boot and Barking Dog handlar om människorna som arbetade där och deras erfarenheter av hur det var att leva i ett samhälle där många aspekter av tillvaron var kopplade till varvet. Efter filmen blir det en diskussion mellan producenten David Hammond, en representant från Svenska Kyrkan/Stadsmissionen, och en representant från fackföreningsrörelsen, om sociala konsekvenser av nedläggningen av varven i Belfast och i Göteborg. Hur hanterar vi yrkesstolthet och yrkesidentitet i en döende industri? Vad har kyrkan för roll? Hur viktigt är det med denna form av dokumentation och hågkomst? Dessa frågor och många andra kommer att tas upp.

Dokumentärfilmaren David Hammond är en av Irlands främsta filmskapare. Han är mannen bakom tre av de filmer som visas på Hagabion under Gothenburg Irish Festival. Hans filmer har en ovanlig, sällsamt suggestiv och poetisk atmosfär, och det finns en tydlig konstnärlig släktskap med bland andra nobelpristagaren Seamus Heaney, som också medverkar i en av David Hammonds filmer.

Skellig Michael - Klostret på klippan
Stora Skellig reser sig ur vågorna som ett sista trotsigt utropstecken innan Atlanten helt tar över. Per Åkerblom berättar med ord och bilder om klostret på klippön.

Poeter som profeter
Werner Jeanrond, professor i systematisk teologi, Lunds Universitet kommer att försöka visa hur Irlands poesi och litteratur gett uttryck både för en ny syn på Gud och kristen livsstil och en stark kritik mot den religiösa situationen.

Ceilidh
Dans och musikkväll med bandet Montain Dew. Dansutlärning med Brenda Hogan.

Dam Bursting - Poesi av Steve Hall
Titeln symboliserar en barriär som brister för att låta tankar och känslor flöda fritt. Personliga iakttagelser, tankar och politiska reflektioner speglas i dikterna.

Painters as prophets
Vid mitten av 1800-talet upplevde den irlänsk-keltiska konsten en renässans, då utgrävningar visade landets rika kulturarv. Detta seminarium tar upp spåren tillbaka i tiden - då keltiska togs upp och omformades i den nya tiden.

Robert Tressell - hans liv
Irländaren som blev Storbritanniens främste arbetarförfattare.
Robert Noonan, som skrev under namnet Robert Tressell, föddes 1870 i Dublin och dog 1911 i Liverpool. Medan han arbetade som husmålare i Hastings skrev han det som skulle bli den största och mest populära klassikern inom den brittiska arbetarlitteraturen - romanen 'The Ragged-Trousered Philanthropists' - som utgavs efter hans död. I detta föredrag kommer Ronald Paul, lektor i engelska vid Göteborgs Universitet, att berätta mer om Tressells korta men intensiva liv och det märkliga detektivarbete som ledde fram till upptäckten och publiceringen av hans satiriska romanmästerverk.

Att bli vän med skuggan - Befriending the shadow med Father Pat Collins
Psykoanalytikern Carl Jung har sagt att neuros är hjärtats inbördeskrig, en konflikt mellan det vi accepterar och inte accepterar hos oss själva. Det som uppstår kallade Jung för 'Skuggan'. Våra egna svagheter överför vi ibland på andra människor, både för att slippa acceptera dessa brister, och för att skapa en negativ motbild som framhäver de goda sidor vi vill tillskriva oss själva. Konflikten i Nordirland kan ses som just en sådan projektion. Pat Collins berättar om olika sätt att bli vän med Skuggan, både ur ett irländskt och ett svenskt perspektiv. Pat Collins är katolsk präst i Vincentorden och undervisar i psykologi på All Hallows College i Dublin. Han är involverad i det ekumeniska arbetet både i Nordirland och i republiken.

RYSK KULTUR FESTIVAL 1999

Debattkväll kring civilsamhället i det postsovjetiska Ryssland. Projektet M.I.R. - Modernitet, Identitet, Rationalitet presenteras av Zaira Jagudina, Sociologiska Institutionen, Göteborgs Universitet.

Ett stämningsfullt möte med den rysk-ortodoxa tron. Ansvarig: Nadija Shulga-Kostritska

Konsert till stöd för Caritas arbete i Ryssland.
Medverkande: Mölndals Kammarkör, Duo Pagini, Elizabeth Newman-piano, Göteborgs symfoniker och musikhögskolans Brassensemble.

Kända romanser och arior av P.Tjajkovskij och S.Rachmaninov framförs av Nikolaj Giljov, tenor på GöteborgsOperan, till ackompanjemang av piano.

Avslutningskonsert med Kammarkören PRO MUSICA
Dirigent Jan Yngwe, gästdirigent Dmitro Bondarenko, framför "Konsert för kör" av Alfred Schnittke och traditionell körmusik av bla Rachmaninov och Sviridov.

Hildegard von Bingen Festival 1998 - firandet av 900-års jubileum
Arrangörer: Annedals församling, Tyska församlingen, Everpe - kvinnor i musik, Föreningen för tidig musik, Artisten, Göteborgs stift och Sveriges Kyrkliga Studieförbund

Berättelsen om S:t Ursula
Falsobordone & Schola Götheborgensis
Martyrlegend från 200-yalet. Sångerna varvas med textläsning och instrumentalmusik.

Marisvesper Schola Götheborgensis
Gregoriansk körsång, under ledning av Ulrike Heider.

Visioner
En gregoriansk nattkonsert kring Hildegard von Bingen
Riddarholmens kammarkör framför en föreställning för alla sinnen där vi får ta del av Hildegards fantastiska värld.