Fredsdagen
Fredsdagen är ett evenemang i Göteborgs domkyrka varje år runt den 8 maj till minne av fredsdagen 1945. Varje år har ett särskilt tema och innehåll och välkomnar alla som är intresserade av gränslös medmänsklighet.
Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Fredsdagen är ett evenemang i Göteborgs domkyrka varje år runt den 8 maj till minne av fredsdagen 1945. Varje år har ett särskilt tema och innehåll och välkomnar alla som är intresserade av gränslös medmänsklighet.
Tema för årets Fredsdag: Att förvalta det fria ordet i krigstider. Här finns program och medverkande. Utställningar visas i Domkyrkan och på Domkyrkoplan. För lärare och skolklasser finns extra information - film, lärarhandledningar och researrangemang för ungdomsgrupper.
Med start lördagen den 8 maj kl. 19.00 sänds Fredsdagen via Facebook. Medverkar gör Per Svensson, Ingrid Lomfors, Lina Ekdahl, Fredrika Lagergren Wahlin och Martin Bagge. Två utställningar visas i Domkyrkan och på Domkyrkoplan 3 - 23 maj. Välkomna!
Förintelseöverlevandes vittnesmål porträtterade av fotograf och författare Sanna Sjöswärd visades i Göteborgs domkyrka 24 april - 10 maj 2020. Här kan ni lyssna till de medverkandes berättelser.
Välkomna till ett program i Göteborgs domkyrka onsdagen den 8 maj under temat Leve demokratin! Rubriken för panelsamtalet är Nationalism - fenomen, frestelser och faror. Medverkar gör Christer Mattsson, Sven-Eric Liedman och Isabell Schierenbeck, Göteborgs universitet samt Jasenko Selimovic, EU-parlamentariker. Malte Hallquist, känd med Maltes Minuter, framträder.
Sedan 2015 uppmärksammas fredsdagen med ett öppet program i Göteborgs domkyrka. Den 8 maj i år kan du bland annat se en film om en av Förintelsens överlevare, lyssna till ett föredrag om antisemitism och uppleva romsk och judisk folkmusik.
Temadag Nya medier - nya "sanningar". Mässa, sopplunch, panelsamtal, intervjuer, föredrag, konsert och utställning.
Dramatiska förändringar pågår i medielandskapet, vilka får kännbara konsekvenser för kunskapsförmedling och värderingar - och ytterst för demokratin. Här har ni även möjlighet att se hela utställningen som pdf.
Mässa, lunch, panelsamtal, konsert, teater, utställning och kaffe med bokrelease för boken om Kultursamverkan. Ett samarrangemang.
Seminarier, föredrag, dokumentärfilmer, fotoutställning, konsert mm. Bland andra medverkar Majgull Axelsson, Peter Örn, Cecilia Wikström, Folke Berndotte jr, Tomas Hammarberg och dessutom en av chaufförerna till de vita bussarna.