Foto: Kristina Strand Larsson

Samhällsfrågor

Samhällsfrågor som demokrati, rasism, flyktingar, vårt folkhem eller vår omvärld diskuteras och debatteras ständigt i det offentliga rummet. Ett antal böcker har skrivits i ämnet, både skönlitterära och dokumentära.

Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2023

Ingrid Carlberg 

Journalisten och författaren Ingrid Carlberg har stött på obskyra propagandametoder, skrapat på ytan och hittat en fjärrstyrd teater. Marionetterna kretsar kring den tyska socialisten Willi Münzenberg, som av många betraktas som uppfinnaren av den politiska marionetteatern. En berättelse som fångar dramatiken och samtidigt ger ny förståelse för vad som händer i världen i dag. Ingrid Carlberg i samtal med Alf Linderman, docent i religionssociologi och tidigare direktor för Sigtunastiftelsen.

Oscar Jonsson

Det finns ett före och ett efter den 24 februari 2022, när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Före invasionen brukade vi svenskar ställa oss frågan: Behöver vi verkligen oroa oss för Ryssland? Efter framstår den frågan som något naiv. Så hur ska vi förstå Ryssland, elitens drivkrafter och hur de militära och icke-militära hoten mot Sverige ser ut. Oscar Jonsson i samtal med Per Starke, Svenska kyrkans avdelningschef för gemensamma funktioner.

Bo Rothstein

Tillit är samhällets grundbult. I sin första populärvetenskapliga bok vänder Bo Rothstein blicken mot en av demokratins grundförutsättningar: tilliten. Utan den faller våra samhällen samman. Så, hur kan vi bevara vår tillit till varandra och därmed rädda världen? Bo Rothstein i samtal med Christina Byström, samordnare inom Svenska kyrkan.

Helgmålsbön med Mark Levengood, ca 10 minuter

När vet man att man har hittat en vän för livet? Hur vårdar man vänskapen? Kan man göra slut med en vän? Och är det bra om en vän är lite galen? I en träffsäker, djupt personlig och ofta dråplig bok skriver Mark Levengood om lojalitet och uppriktighet i vänskapens fantastiska värld. Det handlar om vänner från barndomen, om oväntade vänskaper och om vänner han har funnit på senare tid – ibland på de mest otippade ställen. En helgmålsbön där Mark Levengood talar om vänskapens roll i livet.

Seminarium 35 minuter: Hur stabilt står demokratin?

100 år efter den nazistiska Ölkällarkuppen ser vi flera försök till statskupper i stora demokratier som USA, Tyskland och Brasilien, där kuppmakarna återigen bär på antisemitiskt tankegods. Har vi tagit demokratin för given, och var ifrån kommer hotet? Med Christer Mattsson, föreståndare Segerstedtinstitutet, Martin Modéus, ärkebiskop Svenska kyrkan och Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns högskola och aktuell med Utan samvete? – hur förlorade vi vår inre röst. Under ledning av Helle Klein, direktor på Sigtunastiftelsen.

Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2022

Ulrica Fritzson och Ebba Älverbrandt

Behovet av försoning på såväl individ- som samhällsnivå gör sig ständigt påmind i världen av i dag – men också i mötet med Sydafrikas historia. Så vad är försoningens roll för mänskligt välbefinnande och hur ska försoningsprocessen se ut? Försoning måste bli konkret och tillämpbar om den ska kunna vara till hjälp i våra liv och den behöver förankras teologiskt, så att man vet varför man gör det man gör. Präst Ulrica Fritzson och diakon  Ebba Älverbrandt i samtal med Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift.

Stefan Jonsson

Den otyglade skönheten är en brandfackla för konstens betydelse för människan, samhället och demokratin i en tid då den behövs som allra mest. Med exempel ur litteratur, film, teater och konst, med allt från mellankrigstidens Wien och krigets Sovjet till högläsning för barn i Norrköping och demonstrationer i Kyjiv, visar författaren hur konsten är nödvändig för demokratin och dess överlevnad. Stefan Jonsson i samtal med Per Starke, Svenska kyrkans avdelningschef för gemensamma funktioner.

Anna-Lena Laurén

År 2014 reser Anna-Lena Laurén runt i Ukraina för att se vad som händer i landet efter avsättningen av president Viktor Janukovytj. Hon samlar sina lägesbeskrivningar och Peter Lodenius insiktsfulla genomgång av Ukrainas historia i Ukraina – gränslandet. Åtta år senare anfaller Ryssland Ukraina. Hur ser dagsläget och framtiden ut för landet. Anna-Lena Laurén ger oss en initierad inblick i samtal med Anders Kompass, diplomat och vikarierande direktör för Institutet för mänskliga rättigheter.

Per Starke

Genom samtal med ingen mindre än Dag Hammarskjöld ges kött och blod åt den rådande ledarskapsmodellen Transformerande ledarskap. Förenta nationernas generalsekreterare delar genom sina bevarade ord både med sig av egna klokheter och blir ett bollplank för bokens författare att förklara modellens teorier. För det är lättare att förstå en modell, när man ser den gestaltad i en verklig människa. Per Starke i samtal med Irma Schultz, kultursamordnare i Katarina församling, Stockholm.

Andreas Cervenka

Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men nu har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt och jakten på snabba pengar har blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. I dag är de 542. Hur kunde det bli så här? Och vad innebär detta för samtiden och framtiden? Andreas Cervenka i samtal med KG Hammar, teolog och tidigare ärkebiskop.

Jan Guillou

I kampen mot extrem och välorganiserad brottslighet sätter två pensionärer livet på spel. Men de är inte vilka män som helst, utan ett mycket omaka par som det är oklokt att underskatta. Den ena med oöverträffade kunskaper och erfarenheter av militära operationer, den andra med intellektuell kapacitet och journalistiska bedrifter i bagaget. Deras namn är Carl Hamilton och Erik Ponti. 
Jan Guillou i samtal med Mikael Ringlander, präst och programchef för Se människan.

Medarrangör Piratförlaget

Torbjörn Flygt

Johan närmar sig 60-årsåldern och funderar på hur samhället egentligen har utvecklats. I en tid av global uppvärmning är samhällsklimatet kallare än någonsin – eller var det egentligen inte alls bättre förr? Slugger är tredje delen i samtidssviten som började med Underdog (2001) och följdes av Outsider (2011) och följer familjen Kraft från 1970-talet tills i dag. Torbjörn Flygt i samtal med Elisabet Pettersson, chef för prästprogrammet på Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala.

Lena Andersson

Mordet på en hög politiker ska inte utredas som ett mord på stan bara för att det råkar ske på stan. Med hjälp av fiktionens verktyg kastas ett skarpt ljus över ett trauma och dess upprinnelse, där verkligheten kan behöva dikten för att lösningen på gåtan ska framträda. Den tredje delen i Anderssons romanberättelse om det svenska 1900-talet utspelas med mordet på en statsminister som fond. Lena Andersson i samtal med Björn Vikström, professor i systematisk teologi och tidigare biskop i Borgå stift i Finland.

Nicolas Lunabba

En berättelse om familj: den första, den som formar förutsättningarna för ens liv, och den andra, den man väljer själv. Två personer utan föräldrar, i ett samhälle som inte bryr sig om förutsättningarna för deras liv. I ett Sverige där unga människor dör, där samhällsväven trasas sönder. Deras möte blir en ömsint skildring av den enorma kraften i att bli sedd av någon annan. Nicolas Lunabba i samtal med Anders Kompass, diplomat och vikarierande direktör för Institutet för mänskliga rättigheter.

Nadim Ghazale

Som sjuåring flydde han med sin familj från krigets Libanon, 30 år senare är han polis och kämpar mot grov brottslighet och rasism. Samtidigt vill han inte lära sina egna barn arabiska. Hur kommer det sig? En berättelse om flykt, skuld, mellanförskap och utsatthet. Men också om kärlek, familjerelationer, polisarbete och vikten av att vara en bra förälder. Om att börja om från noll och om det magiska ordet välkommen! Nadim Ghazale i samtal med Mia Ås, verksamhetsutvecklare Sensus.

Ingrid le Roux, Marika Griehsel

Seminarium med fokusland Sydafrika: När våld och utsatthet blir vardag *
Ett samtal om situationen i Sydafrika med Ingrid le Roux och Marika Griehsel. Moderator Karin Sarja, avdelningschef på kyrkokansliet.

Frank Chikane och Antje Jackelén

Seminarium med fokusland Sydafrika: Ett land i förändring 
Arvet efter apartheid, demokratiutveckling, könsrelaterat våld, ekonomiska klyftor och klimatkrisen är några av alla viktiga samhällsfrågor som påverkas av kyrkans roll i det sydafrikanska samhället. Många vill se en kyrka som står utanför politiken, medan andra efterfrågar ännu tydligare ställningstagande i frågor med avgörande betydelse för landets utveckling. Så vad är egentligen kyrkans roll i samhällsutvecklingen och hur ser det ut i ljuset av sin historia? Och vad händer när alla inte är överens? Ett samtal mellan Frank Chikane, sydafrikansk statssekreterare, författare och pastor, och Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan. Moderator: Karin Sarja, avdelningschef på kyrkokansliet.

Samtalet förs på engelska.

Erik Lysén

Sydafrikas utmaningar
Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, talar om Act/Svenska kyrkans roll i dagens Sydafrika.

Malin Persson Giolito

En spänningsroman som belyser sprickorna i vårt samhälle. Malin Persson Giolitos drabbande skildring handlar om gängkriminalitet och unga pojkar i en utsatt förort. Den beskriver en desperat och kriminell tillvaro mitt ibland oss, i ett segregerat samhälle där det är svårt att få hjälp för unga människor som inte ser någon framtid inom lagens råmärken. Malin Persson Giolito i samtal med Gudmund Erling, kriminalvårdspräst i Göteborg.

Medarrangör Wahlström & Widstrand

Maxim Grigoriev

Ett mångfacetterat Europa där människor med olika bakgrund samlas. En tillvaro där det genuina och självklara ställs mot krafter som utnyttjar och avvisar både invånarnas önskemål och förväntningar och den stad de lever i. Om hur några unga människor i Porto bestämmer sig för att göra något radikalt åt den kapitaldrivna gentrifiering och exploatering som pågår i den historiska stadskärnan. Maxim Grigoriev i samtal med Marjut Ervasti, präst i Västermalms församling, Stockholm.

Medarrangör Albert Bonniers förlag

Samtal från Se människan-scenen på 2021 års bokmässa

Peter Højrup

Till stranden är en semesterroman som med absolut litterärt gehör skildrar den existentiella och geopolitiska dramatiken i det lilla skeendet. Det kan synas stillastående på stranden, men i språket öppnar sig världen! Hör Peter Højrup i ett samtal med Marie Starck, kultursekreterare i Svenska kyrkan.

Sofia Näsström

Vårt samhälle är byggt på ett demokratiskt fundament. Men hur stabilt är egentligen det demokratiska bygget? Hur fungerar ett folkstyre och vad styr medborgarna över? I sin högaktuella bok resonerar Sofia Näsström kring begreppet demokrati. Bokens frågeställningar är brännande aktuella, inte minst när författaren berör tendenser som påverkar demokratin idag: Är populism demokratiskt? Och, har demokratin en framtid? Sofia Näsström är professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet i samtal med ärkebiskop Antje Jackelén.

Jan Carlzon

Näringslivslegendaren Jan Carlzon har ständigt verkat efter samma motto: Utgå alltid från människan. Det var kärnan i den ledarskapsfilosofi som gjorde boken Riv pyramiderna! till en banbrytande bästsäljare. När han vid 80 års ålder summerar liv och karriär är det med samma enkla budskap han sammanfattar sin livsfilosofi: Se människan! Hör Jan Carlzon i ett samtal med Cristina Grenholm, professor och kyrkosekreterare för Svenska kyrkan.

Susanna Alakoski

Det är 1950-tal, plisserade kjolar, Liz Taylor och Frank Sinatra. Hemma i Vasa är Hilda kvar, fortfarande en bomullsängel i en industri allt mer pressad av automatisering och konkurrens från fjärran länder. En berättelse om arbete och kärlek, där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv. Susanna Alakoski i ett samtal med Kerstin Alnebratt, förvaltningschef för Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

Anna-Lena Laurén

Det är farligt att vara oppositionell i Ryssland. Om man deltar i demonstrationer och gör motstånd riskerar man sitt liv och sin frihet. Det menar Anna-Lena Laurén, som här samtalar med Björn Vikström, professor och tidigare biskop i Borgå, om hur Norden ska förstå hur Putin kom till makten och hur länge han tänker befinna sig där.

Liv Strömquist

Liv Strömquist fortsätter att ta pulsen på samtiden. Hennes tes är att fysisk skönhet blir allt viktigare i samhället, trots moderna ideal om rättvisa och jämlikhet, något som visar sig inte minst i sociala medier. Precis som i sina tidigare böcker går hon till botten med vad det beror på, och håller upp en spegel för oss som läser. Hon samtalar med Ludvig Lindelöf, präst i Göteborg, skribent och radiopratare.

Emma Frans

Under pandemin klev epidemiologen och vetenskapskommunikatören – tillika demokratiambassadören – Emma Frans in i det verkliga rampljuset. Till personlig kostnad, med tvekan och självtvivel men också med en föresats att hålla källkritik, förnuft och balans högt. Hur ser hon tillbaka på corona-pandemin ur både personlig och samhällelig synvinkel? Vad gjorde den med oss och vårt offentliga samtal? Samtalsledare är Björn Vikström, professor, tidigare biskop i Borgå.

Joel Halldorf

Joel Halldorf har samlat sina tidningskrönikor som ger ett decenniums perspektiv på aktuella frågor, allt från populism i decenniets början till en världsomfattande pandemi som avslutar de tio åren. Samtalsledare är KG Hammar, teolog och tidigare ärkebiskop.

Melody Farshin

Melody Farshins uppföljare till debuten Mizeria, är en unik inifrånskildring av miljonprogrammen, skriven på ett språk som både utgör en identitetsmarkör och signalerar såväl tillhörighet som utanförskap. Samtalsledare är Christina Byström, samordnare inom Svenska kyrkan.

KG Hammar och Mikael Ringlander om Stina Oscarsons bok

Den tysta minoriteten        
I många år hade Stina Oscarson passerat matkön utanför S:ta Clara kyrka i Stockholm. Så en dag bestämde hon sig för att stanna. För att se vilka det var som stod där och genom deras ögon försöka förstå lite mer av Sverige. I närmare ett år har hon sedan följt människor för vilka falluckan i folkhemmet öppnats. KG Hammar, teolog och tidigare ärkebiskop, samtalar om boken med Mikael Ringlander, programansvarig.

Se människan scen från 2020 års digitala bokmässa

Erik Åsard

USA-experten Erik Åsards nya bok Med lögnen som vapen handlar om Donald Trump, men även om de människor och sakfrågor som möjliggjorde att Trump kunde tillträda posten som världens mäktigaste man. Vad är lögn och vad är sanning i politiken? Samtalsledare är Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Sanna Björling och Frida Stranne

Visste du att USA:s militära styrka är större än de åtta efterföljande ländernas sammantagna kapacitet? Eller att 20 procent av alla måltider i USA äts i bilen? Sanna Björling och Frida Stranne beskriver det amerikanska samhället och de idéer och den mentalitet som format detta mäktiga och märkliga land. I ett samtal med Maria Essunger, docent och lektor i Systematisk teologi med livsåskådningsforskning, Uppsala universitet.

Amanda Lind och Antje Jackelén

Svenska kyrkan är en aktiv medarrangör till stora kulturevenemang runt om i landet. Varje år tar dessutom hundratusentals svenskar del av kyrkans kulturutbud genom allt från konserter och det kyrkliga kulturarvet till hantverksträffar och körer i församlingarna. När kommunal kulturverksamhet minskar blir kyrkans roll än viktigare för att upprätthålla kulturlivet i Sverige. Men går det att värdera nyttan av Svenska kyrkans bidrag till kultur i Sverige utifrån ett samhällsperspektiv? Kulturminister Amanda Lind och ärkebiskop Antje Jackelén i ett samtal under ledning av journalisten Dag Tuvelius om det samhällsekonomiska värdet av Svenska kyrkans bidrag till Sveriges kultur och kulturarv.

Åsa Linderborg

Året med 13 månader är en dagbok från hösten 2017 till hösten 2018. Ett år då Kultursverige sprack mitt itu med flera stora konflikter, som bråket om Nya Tiders närvaro på Bokmässan och framför allt #metoo, som fick stora konsekvenser för Linderborgs roll som kulturchef på Aftonbladet. Ett år som även fick stor betydelse för henne på det personliga planet. Åsa Linderborg samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén.

Suad Ali

Vad händer med en människa som vuxit upp i en priviligierad miljö och förlorar allt? En kvinna som är lyckligt gift och gymnasielärare i Mogadishu, blir ung änka, hamnar i Sandviken och får städa skolkorridorer? Måste hon ändå vara tacksam? Suad Ali skriver om en dramatisk flykt, om förluster och om att börja om i ett nytt land. Hon samtalar här med Gunilla Hallonsten, präst och chef för arbetet kyrka och samhälle för Svenska kyrkan på nationell nivå.

Patrik Lundberg

Fjärilsvägen är Patrik Lundbergs berättelse om sin mamma. Det är en kärleksförklaring, och samtidigt en svidande uppgörelse med det svenska klassamhället. Här samtalar han med Ludvig Lindelöf, präst i Göteborg, skribent och radiopratare.

Lena Andersson

I romanen Dottern fortsätter Lena Andersson sin berättelse om folkhemmet. Den här gången möter vi Dottern, Ragnars dotter Elsa. Hon lever ett annorlunda liv jämfört med pappan, och satsar hellre på skidåkning, studier, och jobbet som au pair i USA. Alltmedan folkhemmet sakta löses upp får Elsa nya erfarenheter. I ett samtal med Per Starke, bitr. utvecklingschef, Svenska kyrkan på nationell nivå.

Lina Gustafsson

En ögonvittnesskildring inifrån en arbetsplats och sektor som sällan blir belyst. Lina Gustafsson skildrar det vardagliga våldet mot djuren, kontrollsystemet hon själv är en del av, och kampen mellan samvetet och en alltmer påtaglig avtrubbning. Men också med glimtar av humor och kollegial gemenskap. Samtalsledare är Henrik Grape, präst och sekonderad senior rådgivare i klimat och skapelsefrågor för Kyrkornas Världsråd.

Se människan-scenen i Göteborg 2018 och 2019

Anna Ardin 

Anna Ardin vill se en kyrka som står på de förtrycktas sida, påtalar systemfel och slåss för nödvändiga förändringar. Hon talar med Kerstin Alnebratt om sin bok Politisk och profetisk diakoni.

Thord Eriksson 

Vad hände egentligen med det öppna Sverige flyktinghösten 2015? Journalisten Thord Eriksson talar med Jakob Wirén om ensamkommande unga och om de vanliga svenskar; lärare, församlingsmedarbetare och fotbollstränare, som tar det ansvar som samhället och politiken avsagt sig.

Clara Lidström och Erika Dahlgren 

Den nya folksjukdomen utmattningssyndrom syns i bokutgivningen. Erica Dahlgren och Clara Lidström beskriver i Hjälp jag är utmattad sina egna personliga erfarenheter av sjukdomen. Samtalsledare är Mikael Ringlander.

Johannes Anyuru

En bok om det som kanske, trots allt, öppnar sig i ett Europa som sluter sig. En bok om ”somrar för längesen, om de som dog och oss som blev kvar.” Johannes Anyuru i samtal med Cristina Grenholm om sin nya bok Strömavbrottets barn.

Åsa Linderborg och Göran Greider

Är all populism av ondo? Vad innebär egentligen populism? Och hur började det? Åsa Linderborg och Göran Greider försvarar populismen som politisk strategi. De visar att populism är mycket mer än bara ett tillhygge i en politisk debatt. Samtalsledare är Björn Vikström.

Henrik Arnstad  

Författaren tar oss med på en svindlande resa genom demokratins och antidemokratins historia. Hans bok ger läsaren en demokratisk bildning, som blivit livsviktig i nutidens politiska mörker. Samtalsledare Cristina Grenholm.

Jan Guillou 

Jan Guillou är tillbaka med den åttonde delen i serien Det stora århundradet. Nu är det 1970-tal och ett krig håller på att växa fram mellan Europas säkerhetstjänster och en alltmer splittrad vänsterrörelse. Jan Guillou i ett samtal med Anne-Louise Eriksson.

Erika Petersson 

I Drottningen i kassan tar butiksarbetaren Erika Petersson bladet från munnen och analyserar servicebegreppet, kunderna och deras beteenden på ett avslöjande och roligt sätt. Här samtalar hon med Ludvig Lindelöf.

Göran Therborn 

I Kapitalet, överheten och alla vi andra skärskådar professor Göran Therborn från universitetet i Cambridge det svenska klassamhället. Vad har 40 år av marknadsreformer inneburit och var finns arvet efter 1968 idag? Samtalspartner är Anne-Louise Eriksson.

Elise Karlsson 

Elise Karlsson visar i Gränsen hur konflikter i politiken syns mellan människor - hur hittar man fram till en egen vision om hur samhället borde se ut? I ett samtal med Per Starke.

Marika Carlsson

Ståupkomikern Marika Carlsson adopterades från Etiopien, växte upp i en kristen familj, blev fanatisk pingstvän, var homofob och förälskade sig i en kvinna. Ett samtal om sökandet efter rötter med Dan-Erik Sahlberg.

Fatemeh Khavari 

Fatemeh Khavari från Afghanistan berättar i Jag stannar till slutet om vad ett liv på flykt gör med en människa. Hon är ledare för organisationen Ung i Sverige som arbetar med att hjälpa unga afghaner i Sverige och samtalar här med Marika Palmdahl.

Stina Wolter 

Stina Wollter tittar på normer, mod, kroppsideal, konst och kultur. Genom att ta tillbaka bilden av oss själva kan vi skapa nya, mänskligare normer. Hon talar med KG Hammar. 

Mikael Holmqvist 

Professorn i företagsekonomi Mikael Holmqvist undersöker i Handels - maktelitens skola förhållandena vid den skola där framtidens elit fostras, både den ekonomiska och den politiska. I ett samtal med Antje Jackelén.

Judith Kiros 

Judith Kiros talar med Maria Essunger om sin debutbok O! En hybrid mellan poesisamling och essä som utgår från Shakespeares Othello och kretsar kring svarthet och kön i Sverige idag.

Johan Ripås

Han är SVT:s Afrikakorrespondent med 44 länder att bevaka. I Skuggmakten berättar han om mellanrummen, om det som inte går att berätta som journalist. Samtalsledare är Ulf Sjögren.

Lena Andersson 

Författaren samtalar om två böcker: romanen Sveas son – en berättelse om folkhemmet och Verkligheten och resten, som innehåller samlade kolumner från DN. Ett samtal med Christina Byström om allt från religion och politik till förälskelse och humanism.