Foto: Gustaf Hellsing

Livskris, sorg och död

Hur kommer man vidare efter en stor förlust? Här hittar du författarsamtal om svåra frågor, livsöden men också om hopp. Samtalen är inspelade på Svenska kyrkans scen Se människan på bokmässan.

Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2022

Mikael Kurkiala och Camilla Lif

Coronapandemi, krig och klimatförändringar påminner oss om döden som ett kollektivt problem. Samtidigt blir de gemensamma riterna för död, förlust och sorg allt mer marginaliserade. Vilka former för att möta döden växer fram i katastrofernas spår? Hur hanterar vi sorgen över förlorade världar och arter? Mikael Kurkiala, redaktör för antologin Dödens återkomst, och Camilla Lif, som skrivit kapitlet Requiem över en hemkänsla, samtalar med Ulf Sjögren, stiftsprost i Göteborgs stift.

Medarrangör Artos förlag

Charlotte Rørth

Ärligt och uppriktigt berättar Charlotte Rørth om sitt liv: om övergrepp, om att föda barn, vara mor, mista sin son och om att våga läsa Bibeln med egna ögon. Där upptäcker hon – för henne själv helt oväntat – att själva kärnan i kristendomen ger henne ny styrka. Styrka till att leva ett liv med en rakare och starkare rygg. En stark och tankeväckande bok om att vara kvinna och troende i dag. Charlotte Rørth i samtal med Kerstin Dillmar, präst på Sigtunastiftelsen.

Jenny Tunedal

En människa som inte kan sluta sörja: Vad är det hon sörjer egentligen? Alla de dödas död eller bara den egna oförmågan att leva. En orättvis värld eller en gammal barndom. En förälder eller en omöjlig kärlek. Vad ska hon göra med all sorg? Gå i terapi? En diktsamling om det stoff som sorgen vävs av: kärleken, döden och längtan. Språket, molnen, husdjuren. Den oändliga barndomen. Jenny Tunedal i samtal med Birgitta Westlin, präst i Lundby församling, Göteborg.

Olivia Bergdahl

En roman om den högsta lyckan och den djupaste oron. Om allt man vill berätta för barnet man bär på och ett sökande efter de rätta frågorna – och vad som vad som händer när man får en cancerdiagnos mitt under graviditeten. Att inse att det inte bara är liv som växer i kroppen utan också död. En dialog mellan mamman och fostret om allt det som är grunden för vår existens. Olivia Bergdahl i samtal med Cristina Grenholm, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap och kyrkosekreterare i Svenska kyrkan.

Medarrangör Ordfront förlag

Andrea Lundgren

Skogen är Melas värld. Där finns de tysta tallarna, den mjuka mossan, fåglarna och alla myllrande småkryp, där finns berget som en gång slukade henne, men sedan lät henne gå. Som vuxen tvingas Mela tillbaka till sitt barndomslandskap. Ur de gamla rummen stiger en berättelse fram om mörker och längtan. Om ett ensamt barn som oväntat får en bror hon avskyr, men långsamt tvinnas samman med. Andrea Lundgren i samtal med Kristin Windolf, präst i Uppsala domkyrkoförsamling, med ansvar för kulturfrågor

Medarrangör Natur & Kultur

Samtal från Se människan-scenen på 2021 års bokmässa

Kristina Sandberg

Kristina Sandbergs självbiografiska skildring av tiden efter Augustpriset då hon drabbas av cancer, och av att pappan plötsligt dör. Den blickar också tillbaka på uppväxten i Sundsvall, på trådarna bakåt i släkten. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Samtalsledare är Dan-Erik Sahlberg, programchef Sigtunastiftelsen.

Balsam Karam

En kvinna letar efter sitt barn. Hon letar längs cornichen där dottern brukade arbeta. Hon letar tills hon blivit galen av sorg. Du är på semester, med ett barn som börjat växa i magen, och ser någon falla från cornichen. Senare ska du så länge som möjligt vägra att föda ditt döda barn, så länge barnet finns kvar inuti dig kan det inte helt tas ifrån dig. Kvinnan som förlorat sitt barn minns sin mors förluster, förlusten av ett språk, ett land, en identitet. Kan man rangordna trauman? Balsam Karam i ett samtal med Marie Starck, kultursekreterare i Svenska kyrkan.

Se människan-scenen från 2020 års digitala bokmässa

Göran Larsson

Man blir människa igen är en personlig berättelse av prästen och psykoterapeuten Göran Larsson. Med utgångspunkt i egna upplevelser skriver han för att hjälpa andra i svåra situationer. Tiden läker inte alla sår, för att orka leva vidare med sina ärr måste man bearbeta sina upplevelser. Samtalspartner är Lotta Fång, präst i Lunds stift, med intresse för andlig vägledning och konstnärliga uttryck.

Marie Nilsson

Personligt, med svärta, sorg, värme och humor, berättar Marie Nilsson Lind om sin syster Josefin, artisten och skådespelaren. I boken skildras systerskap, konstnärskap, och kärleken till livet och scenen. Hur klarar man att gå vidare när man förlorat sin själsfrände? I ett samtal med Irma Schultz, kultursamordnare i Katarina församling, Stockholm.

Se människan scenen i Göteborg 2018 och 2019

Morgan Larsson

En dag ska vi dö. Men till dess är det tabu att tala om det. Det vill Morgan Larsson ändra på. Han har skrivit romanen Kistbyggarna, om en grupp människor som träffas i en studiecirkel och bygger sina egna kistor. Han talar med Camilla Lif.

Maire-Louise Ekman

I november 2011 blev Gösta Ekman svårt sjuk och hamnade på sjukhus. För att minnas den här perioden förde Marie-Louise Ekman anteckningar. Ett samtal med Caroline Krook om dagboken Få se om hundarna är snälla ikväll.

Linn Maria Wågberg

Linn Maria Wågbergs son Leo är med om en fruktansvärd kanotolycka på ett konfirmationsläger i Åre. Först efter att ha legat död under ytan i flera timmar hittas han. Ingen kan svara på hennes upprepade fråga: "Lever han?". I ett samtal med Monica Eckerdal.

Jón Kalman Stefánsson

Isländske Jón Kalman Stefánssons roman Asta är en berättelse om en starkt utlevande ung kvinna. Hur minns vi livskatastroferna, och hur överlever vi dem? I ett samtal med Caroline Krook.

Tua Forsström

Hur sörjer man ett barn? Tua Forsström citerar W.H. Auden i sina anteckningar kring en förlust. Magiskt tänkande är en självklar överlevnadsstrategi i dikternas verklighet. Och vad gör man av kärleken som blev hemlös? Samtalsledare: Cristina Grenholm.

Emma Hamberg

Emma Hamberg har skrivit en personlig roman om att leva med någon som är svårt sjuk men ändå välja att bryta upp. Om att ta och få en andra chans mitt i livet. Samtal med Susanne Rappmann.