Göteborgs stift kultursamverkan

Prata med oss

Kontakt

Göteborgs stift kultursamverkan

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Ögonblick - Göteborgs innerstad i bilder

I ett samarbete mellan Göteborgs stadsmuseum, Innerstaden Göteborg AB, Svenska kyrkan och Göteborgs-Posten presenteras ett unikt fotoprojekt som ska pågå i 100 år.


Göteborg äldre bild

Det geografiska området bilderna ska omfatta är innerstaden, målet är att spegla det sociala livet i centrum och innerstadens utveckling under tidsperioden 2010-2110.  

– Det känns jätteroligt att bygga på den stora bildsamling vi redan har och jobba med samtidsdokumentation. Vi har inte så mycket bildmaterial från just innerstaden och detta är ett spännande samarbete, säger Karl-Gunnar Nordanstad museichef Stadsmuseet.  

Projektet syftar att gifta ihop huvudaktörernas kompetenser – GP som fotograferar och Göteborgs stadsmuseum som arkiverar och bevarar. Svenska Kyrkan och Innerstaden Göteborg är intressenter och hjälper till att driva projektet framåt. 

– Min ursprungstanke var en önskan att skildra förändring och förvandling i det väl avgränsade området i innerstaden i Göteborg, med utgångspunkt att visst hade det varit intressant om detta projekt hade påbörjats redan för 100 år sedan och man nu hade kunnat se resultatet av det. Det kommer även att uppgradera pressfotografens roll som historiker, säger Mikael Ringlander, initiativtagare till projektet, präst och projektledare, Svenska Kyrkan Kultursamverkan.  

Tanken är att det med jämna mellanrum ska bli olika typer utställningar som visar hur innerstaden förändras genom åren. Den första är en liten fotoutställning om hur Domkyrkoplan förändrats som öppnas i samband med invigningen av Domkyrkan. 

Deltagande i projektet är Karl-Gunnar Nordanstad, museichef Stadsmuseet, Marianne Sörling, Innerstaden Göteborg AB, Anders Håkansson, bildchef Göteborgs-Posten och Mikael Ringlander präst och projektledare, Svenska Kyrkan Kultursamverkan.

Se en karta här.