Seminarier

Skriv ett liv: Göteborg, lördagen den 2 april 2022

Ett heldagsevent för dig som är intresserad av att skriva! Medverkar gör bland andra författarna Patrik Lundberg, Frida Boisen och Martin Schibbye.

Göran Rosenberg

Seminarium med Göran Rosenberg 23 november 2021 kl. 18.00 i Vasa församlingshem

Författaren och journalisten Göran Rosenberg samtalar om sin nya bok "Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek" med Werner Jeanrond under ledning av Maria Bergius.

Göteborgs Internationella Konstbiennal 2017

Kultursamverkan har medverkat i arbetet med planeringen inför årets Konstbiennal och bidragit med teologiska aspekter inom konsten. Välkomna på vernissage! Program, tider och arenor kan ni läsa om här.

Ikon Erland Forsberg

Ikoner och hädelse - om Kristus i konsten. Föredragsserie om ikoner i Göteborgs Domkyrka

Välkomna att lyssna på intressanta föredrag söndagar kl. 15.00 i oktober 2016 samtidigt som utställningen Fönster mot himlen, en utställning om ikonmålare Erland Forsberg, pågår.

Fader Lucian

Välkommen att möta Fader Lucian 24 oktober 2016

Fader Lucian, till vänster på bilden, präst och franciskanermunk från Rumänien, där Svenska kyrkan stödjer fattiga romer. Anmäl dig här.

Hur hel kan man bli?
En samtalskväll i Annedalskyrkan med Larsåke W Persson arrangeras under rubriken: Hur hel kan man bli?
Guldkören och Dans- och Dramgruppen deltar också, och fotoutställningen om deltagarnas kulturmötesresa till Palestina finns på plats.

Bilder & berättelser från Jerusalems ultraortodoxa kvarter
Onsdag 24 november kl. 17.30-19.00 i Stadsbiblioteket Göteborg.

Gardell om Jesus
2 april kl 19.00 gästas Domkyrkan av Jonas Gardell som talar om sin nya bok Om Jesus.

Kultur och kyrka - behöver de varandra?
Panelsamtal om kyrkans kultursyn och teologi. Medverkar gör bl a GP:s kulturchef Gabriel Byström och Svenska kyrkans kultursekreterare Lisbeth Gustafsson. Domkyrkan 5 feb kl. 19.00.

Äldre än 2009

Andliga rum - behöver vi det?
Samtal om Vårt behov av andliga rum
Medverkande: Einar Hansson, arkitekt och författare, Mikael Ringlander, fotograf och präst i Svenska kyrkan.
Samtalsledare: Stephan Holmberg, historiker och folkbildare.
I samarbete med SENSUS och Enheten för mångkulturell utveckling
Onsdag 5 mars kl 19 00 Lilla salen
entré 30 kr. Frölunda kulturhus.

När tiden tar slut – om religiösa drömmar och politisk handling med Jerusalem i fokus.
Jerusalemfararna från Nås är bara några av många fromma människor som sett Jerusalem som avgörande för tidens slutskeende. Bland judar, kristna och muslimer finns religiösa tankeströmningar som lett och leder till politisk handling.
På Emigranternas Hus pågår utställningen Helgum, Helfrid och det heliga landet, en utställning om den grupp av män, kvinnor och barn som utvandrade från Nås till Jerusalem. I anslutning till utställningen föreläser forskaren Göran Gunner från Svenska Kyrkans forskningsenhet
tisdagen den 6 december kl 18.00.
Plats: Emigranternas Hus, Packhusplatsen 7, våning 2.

Söndagskväll i Annedalskyrkan - Filmen och verkligheten
Regissör Roy Andersson talar om sin prisbelönade film Sånger från andra våningen
Bengt Inghammar ställer frågor och efteråt samtalar vi

Söndagskväll i Annedalskyrkan - "Livsval och livskvalitet"
Jan Eliasson - Kabinettssekreterare
Musik: Kent Andersson
Arrangör: Annedals församling

Söndagskväll i Annedalskyrkan - "Livsval och ledarskap"
Mats Svegfors - Chefredaktör
Guldhedskyrkans kammarkör
Körledare: Ulrike Heider
Gitarr: Johan Abrahamsson

Professorn och överläkaren
Stefan Einhorn:
En dold Gud?
Om tro och vetenskap
Musik: Kent Andersson

Teologiska rummet
Arrangörer: Folkuniversitetet
Tro, lycka och olycka
Catharina Stenqvist, docent i teologi, Lunds Universitet

Kan teologin beskriva verkligheten?
Bo Claesson, universitetslektor i religionsvetenskap, Göteborgs Universitet

Svenska Kyrkan – social inrättning eller andligt rum
Bengt Inghammar, kontraktsprost, Göteborg

Kan ateisten ha en egen moral?
Om rätt och moral i Västerlandet
Lotta Vahlne Westerhäll, Professor i juridik, Göteborgs universitet

Läsa som det står, göra som det står?
Om bibelöversättning och bibelanvändning
Krister Brandt - Präst och bibelöversättare

Gud och vetenskapen
Stefan Einhorn
Professor i molekylär biologi, Karolinska institutet.
Författare till boken "En dold Gud"

Tro och hälsa
Kjell Kallenberg, docent i tro- och livsåskådningsfrågor.

"Vad du är skön min älskade!"
Krister Brandt berättar om att översätta Höga Visan till modern svenska. Lill Lindfors sjunger ur Höga Visan.
Arrangörer: Annedals församling, Haga församling och Sveriges Kyrkliga Studieförbund.

Vad sjunger de om, egentligen? En kväll kring rocktexters budskap och innehöll.
Lars Lilliestam, docent i musikvetenskap.
Musik med Jens Petter.
Arrangörer: Annedals församling, Kyrkan i Högskolan, Institutionen för Musikvetenskap Göteborgs Universitet och Sveriges Kyrkliga Studieförbund

En kväll om Edith Södergran - "Framtiden Stjärna"
Ebba Witt-Brattström, kvinnolitteraturforskare och docent i litteraturvetenskap. Medverkande: Musikteatergruppen RAN