Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Klimat och miljö

Frågorna skapar både engagemang och ångest men också ett andligt uppvaknande. Klimat- och miljöfrågor diskuteras på Svenska kyrkans scen Se människan på bokmässan.

Se människan samtal från 2020 års digitala bokmässa

Stefan Edman

Rakt på sak, kraftfullt och inspirerande, berättar Stefan Edman om hur vi kommer bort från den förlamande pessimismen i klimatfrågan. Här vänds fokus till de positiva lösningar som spirar runtom i världen och i Sverige. Samtalsledare är Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift och teologie doktor.

Sara Öhrvall

De beslut vi fattar idag kommer att forma vår framtid. Frågan är vad som blir det nya normala? Vad är vi villiga att göra för att undvika vårt biologiska öde? Hur smarta, starka, snygga och snabba vill vi bli? Sara Öhrvall i ett samtal med Jakob Wirén, docent i systematisk teologi och teologisk sekreterare till ärkebiskopen.

Magnus Carlson och Johanna Stål

Sångaren Magnus Carlson är engagerad i miljöfrågor. Tillsammans med Johanna Stål, chefredaktör för hållbarhetsmagasinet Camino, har han skrivit en bok om klimatpsykologi, hållbarhet och ekonomi. Här ges inga pekpinnar eller skuldbelägganden, desto fler tips och förebilder. Hör dem båda i ett samtal med Henrik Grape, präst och sekonderad senior rådgivare i klimat och skapelsefrågor för Kyrkornas Världsråd.

Se människan scen i Göteborg 2018 och 2019

Björn Wiman

Under stora omvälvningar i historien kan människors engagemang ta formen av ett andligt uppvaknande. Klimathotet tvingar oss att möta några av de djupaste och svåraste frågorna om oss själva och vårt samhälle. Björn Wiman talar med KG Hammar.

Mats Strandberg

Mats Strandberg samtalar med Elisabet Pettersson om Slutet, hans första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin. En preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid.

Andrea Lundgren

Hur påverkar naturen människan och sökandet efter hennes inre djur? I Andrea Lundgrens novellsamling Nordisk fauna skildras människors vardag och deras längtan efter förvandling och befrielse i relation till en mytologisering av djur och skog. I samtal med Henrik Grape.

Jeanette Varberg

De stora folkvandringarna har ofta ägt rum vid vändpunkter i historien och fått stor betydelse för samhällsutvecklingen. Att människan alltid har vandrat är en av de viktigaste historiska lärdomarna. Jeanette Varberg i ett samtal med Anders Wejryd.
Samtal på danska och skandinaviska.