Foto: Gustaf Hellsing

Skuld, ondska, försoning

Skuld, ondska och försoning är teman som många författare skildrat i sina böcker. Några av dem hittar du i denna kategori av författarsamtal från Svenska kyrkans Se människan scen på bokmässan.

Nina Wähä

Är man ansvarig för sin familjs synder? När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till Tornedalen där hon växt upp i en laestadianskättad familj, som hukar under en mörk hemlighet. Snart kommer inget att vara som förut. Nina Wähä samtalar med Sara Garpe.

Stina Wirsén

Tillsammans med Hédi Fried har illustratören Stina Wirsén skapat Historien om Bodri, en bilderbok om Förintelsen. Hon talar med Kamilla Skarström Hinojosa om hur man berättar det svåraste för de yngsta.

Monika Fagerholm

Liv hittas död och samhället skakas av en gängvåldtäkt utförd av fyra killar från goda familjer. När en av dem vill bekänna tystas det hela ner. Monika Fagerholm talar med Dan-Erik Sahlberg om sin roman om tvillingflickorna Linn och Liv.

Anita Goldman

Anita Goldman talar med Werner Jeanrond om romanen Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca, om 1600-talets Mallorca då judar som långt tillbaka konverterat till kristendomen brändes på bål för att de hållit fast vid sin tro och kultur.

Mats Jonsson

I serietecknaren Mats Jonssons barnbok möter 11-årige Mats människor som levt sina liv i skuggan av massakern i Ådalen 1931 och som hanterat minnena genom förträngning, livslögn och besatthet. Han talar med Per Starke.

Eric Rosén

Eric Rosén talar med Susanne Rappmann om att växa upp i skuggan av ett brott och om kärleken till en förälder som gjort något helt oförlåtligt.

Julie Lindahl

Julie Lindahl upptäckte att hennes morföräldrar varit aktiva nazister under andra världskriget. Hon samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén om sin brottning med ondska och ansvar. Vad innebär det att vara barn eller barnbarn till förövare?

Saga Becker

Transaktivisten och skådespelaren Saga Becker debuterar med boken Våra tungor smakar våld, om en självupplevd verklighet med destruktivt missbruk och livsomvälvande förälskelse. Samtal med Pontus Bäckström.