Foto: Johannes Frandsen

Kvinnofrågor och kvinnohistoria

Kvinnofrågor och jämställdhet mellan könen är ständigt aktuellt i vår tid. Många kvinnor har gjort ett avtryck i historien och är förebilder för dagens kvinnor.

Susanna Alakoski

I centrum för Bomullsängeln står den svenska textilindustrins framväxt. Susanna Alakoski talar med Björn Vikström om en roman om flickors utsatthet, kvinnlig vänskap och bildningstörst. Och om hur tiden vi lever i kan avgöra våra livs möjligheter.

Lotta Lundberg

Huvudpersonen i Den första kvinnan blir svensk korrespondent i Berlin, där hennes Sverigekritik väcker ryssarnas intresse. Lotta Lundberg talar med ärkebiskop Antje Jackelén om att förstå det egna ansvaret i en upphettad och komplicerad politisk verklighet.

Jonas Jonson

Långt innan globaliseringen var kyrkan en internationell miljö. Biskop emeritus Jonas Jonson talar med Ulrika Knutson om sin biografi över Svenska kyrkans missionshistoria, i hög grad kvinnornas historia.

Samar Yazbek

Samar Yazbek i samtal med Inger Lise Olsen om Syriens kvinnliga revolutionärer som måste bekämpa regimen, IS och islamistiska rebeller, och det patriarkala samhällets förtryck. Tolkas från arabiska.

Gemma Hartley

Är känslomässigt arbete feminismens nya frontlinje? I boken Så jävla trött! skriver Gemma Hartley om det praktiska och känslomässiga ansvar som oftast faller på kvinnor och som omgivningen tar för givet: tänka ut presenter, ha koll på barnens skola, veta när det är dags att handla. Hon talar med Cristina Grenholm. Samtalet förs på engelska.

Tema jämställdhet

Religionen har genom historien dominerats av män och många gånger bidragit till kvinnoförtryck – och gör så på många håll än idag. Samtidigt har mycket hänt. Här möts fyra kvinnliga religiösa ledare i ett samtal om religion och jämställdhet: Madeleine Fredell, dominikansyster i Katolska kyrkan, Antje Jackelén, Sveriges första kvinnliga ärkebiskop, Ute Steyer, Sverige första kvinnliga rabbin, och danska Sherin Khankan, som grundat Mariam- moskén i Köpenhamn, den första moské i Skandinavien som leds av kvinnor. Samtalet leds av Lars Mogensen, journalist. Samtal på engelska.

Anna Nordlund och Colette van Luk

I sin barnbok Svenska hjältinnor lyfter Anna Nordlund och Colette van Luik 100 kvinnor som förbättrat världen och uträttat storverk. De talar med Alf Linderman och ärkebiskop Antje Jackelén, en av bokens hjältinnor.

Henric Bagerius

På 1880-talet gjorde en grupp Stockholmskvinnor uppror mot det modeslaveri de var utsatta för. Historikern Henric Bagerius talar med Kerstin Alnebratt om sin bok Korsettkriget och en del av kvinnokampen som få känner till.

Lisberth Larsson

Vem skapade rollatorn? Vem var Elin av Skövde? Vem var första kvinnan i regeringen? I Märkvärdiga svenska kvinnor som vi inte klarat oss utan har Lisbeth Larsson skrivit om kvinnorna som format vår historia. Samtal med Cristina Grenholm.

Clara Henry

Vad är feminism och varför behövs det? Clara Henry har skrivit en överlevnadsguide för alla som någonsin varit utsatta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället och samtalar om detta med Tomas Pettersson.

Emma Knyckare

Komikern Emma Knyckare fick inte ihop bilden av alla lyckade mammor i sociala medier med sin egen känsla inför att vänta och föda barn. Därför skrev hon boken Hit med flaskan - handbok för panikslagna mammor. Samtalspartner: Susanne Rappmann.

Eva Ström

Eva Ström har skrivit en roman som tar vid när ridån går ner i August Strindbergs drama Fröken Julie, om en ung överklasskvinna som läggs in på sjukhus efter ett förmodat självmordsförsök. I ett samtal med Lotta Fång.

Elin Jäderström

Elin Jäderström har skrivit en biografi om sin avlägsna släkting , Hennes excellens Agda Rössel som var världens första kvinnliga FN-ambassadör. Hennes karriär och engagemang har inspirerat många. Men vilket pris fick hon betala? I ett samtal med KG Hammar.

Merete Mazzarella

Merete Mazzarella tar sig an sin idol Alma Söderhjelm (1870-1949), Finlands första kvinnliga professor. Hon röjde ny mark för kommande kvinnogenerationer, både privat och yrkesmässigt. Ett samtal med Gunilla Molloy.