Foto: Robert Kneschke

Könsidentitet

Vem är jag? Att växa upp med känslan av att inte vara som alla andra är ämnet i flera författares verk. Några av dem har valt att skriva om sina egen uppväxt. I denna kategori hittar du samtal från Svenska kyrkans scen Se människan på bokmässan.

Annika Hamrud

HBTQ-personer i Uganda lever ständigt med risken att misshandlas, fängslas och mördas. Efter 50 år av framgångsrik kamp för lika rättigheter sker idag en utveckling åt motsatt håll. Religiösa konservativa arbetar för att kriminalisera homosexualitet. Många av dessa kommer från länder som Sverige. Journalisten Annika Hamrud talar med Emilie Weiderud. 

Leonora Christina Skov 

Leonora Christina Skov har skrivit den självbiografiska romanen Den som lever stilla, som tilldelats Danmarks motsvarighet till Augustpriset. Den handlar om att växa upp och försöka göra allt rätt för att bli älskad, och om att komma ut som lesbisk och förskjutas av sina föräldrar. Författaren talar med Caroline Krook. 

Saga Becker

Transaktivisten och skådespelaren Saga Becker debuterar med Våra tungor smakar våld, om en självupplevd verklighet med destruktivt missbruk och livsomvälvande förälskelse. Samtal med Pontus Bäckström.

Nino Mick

Nino Mick skriver en direkt, lyrisk text om när den flytande könsidentiteten ska naglas fast i en diagnos. Om att göra en resa mellan ett jag och något annat ordlöst bort från kyrkan, om att ändå känna sig som Guds redskap. Samtalsledare: Esbjörn Hagberg.  

Aleksa Lundberg 

Skådespelaren och journalisten Aleksa Lundberg berättar i sin debutbok Bögtjejen om sin barn-och ungdomstid, om känslan av hur det är att leva i fel kropp och om resan mot en könskorrigering. Samtalspartner är Lena Sjöstrand.

Khaled Alesmael

I boken Selamik skildrar författaren hur det är att leva som homosexuell i dagens Syrien och hur det var att komma till ett svenskt asylboende. Samtalet som förs på engelska leds av Pontus Bäckström.