Foto: Robert Kneschke

Könsidentitet

Vem är jag? Att växa upp med känslan av att inte vara som alla andra är ämnet i flera författares verk. Några av dem har valt att skriva om sina egen uppväxt. I denna kategori hittar du samtal från Svenska kyrkans scen Se människan på bokmässan.

Se människan scen från 2020 års digitala bokmässa

Olivia Skoglund

Serietecknaren Olivia Skoglund berättar med lätthet, svart humor och svängiga teckningar om en pågående könstransition. Varför vill jag bli tjej, det verkar ju så jobbigt? Ska jag vara glad eller ledsen för att män visslar efter mig på stan? Varför hanterar jag allt jobbigt med att skämta om det? I ett samtal med Susanne Olbing, präst, kaplan och församlingsherde i domkyrkan Göteborg.

Elin Boardy

Berlin, sent 1920-tal. Hit söker sig 20-åriga Hedvig från Göteborg och finner den fria tillvaro hon längtat efter. Här möts de avvikande, de revolutionära, de hämningslösa. Men på gatorna mullrar det, de brunas maktövertagande rycker allt närmare. Elin Boardy i ett samtal med Lars Björksell, kyrkoherde i Halmstad.

Se människan scen i Göteborg 2018 och 2019

Annika Hamrud

HBTQ-personer i Uganda lever ständigt med risken att misshandlas, fängslas och mördas. Efter 50 år av framgångsrik kamp för lika rättigheter sker idag en utveckling åt motsatt håll. Religiösa konservativa arbetar för att kriminalisera homosexualitet. Många av dessa kommer från länder som Sverige. Journalisten Annika Hamrud talar med Emilie Weiderud.

Leonora Christina Skov

Leonora Christina Skov har skrivit den självbiografiska romanen Den som lever stilla, som tilldelats Danmarks motsvarighet till Augustpriset. Den handlar om att växa upp och försöka göra allt rätt för att bli älskad, och om att komma ut som lesbisk och förskjutas av sina föräldrar. Författaren talar med Caroline Krook.

Saga Becker

Transaktivisten och skådespelaren Saga Becker debuterar med Våra tungor smakar våld, om en självupplevd verklighet med destruktivt missbruk och livsomvälvande förälskelse. Samtal med Pontus Bäckström.

Nino Mick

Nino Mick skriver en direkt, lyrisk text om när den flytande könsidentiteten ska naglas fast i en diagnos. Om att göra en resa mellan ett jag och något annat ordlöst bort från kyrkan, om att ändå känna sig som Guds redskap. Samtalsledare: Esbjörn Hagberg.

Aleksa Lundberg

Skådespelaren och journalisten Aleksa Lundberg berättar i sin debutbok Bögtjejen om sin barn-och ungdomstid, om känslan av hur det är att leva i fel kropp och om resan mot en könskorrigering. Samtalspartner är Lena Sjöstrand.

Khaled Alesmael

I boken Selamik skildrar författaren hur det är att leva som homosexuell i dagens Syrien och hur det var att komma till ett svenskt asylboende. Samtalet som förs på engelska leds av Pontus Bäckström.