Foto: Johannes Frandsen

Familj och relationer

Uppväxt, barndom och våra nära relationer senare i livet är ett outsinande tema i skönlitteraturen. På Svenska kyrkans scen Se människan samtalar författare om sina böcker i ämnet.

Lena Einhorn

Lena Einhorn skriver sin egen historia, en berättelse om att till slut våga älska. Under arbetet med tidigare boken Ninas resa fann hon föräldrarnas efterlämnade brev som hjälpte henne att bena upp sin mors liv, men också sitt eget livs mysterium. Hon talar med Håkan Bravinger.

Rebecka Åhlund

Mamma, partner, yrkesmänniska, dotter, syster och alkoholist. Rebecka Åhlund har skrivit en rapportbok om ångesten, skammen och skulden och om att tillfriskna från alkoholism. Hon talar med Katinka Randin.

Robert Laul

Sportjournalisten Robert Laul levde ett dubbelliv. Han berättar om hur han blev alkoholist, och hur han fortsatte att dricka tills han stod vid en vändpunkt: skulle han sluta leva eller börja leva? Samtalsledare Lars Björksell.

Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiris roman Pappaklausulen handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt. I ett samtal med Birgitta Westlin.

Elin Willows

Debutromanen Inlandet undersöker vardagens konkreta mekanik, småsamhällesmentalitet och hur omgivningen kan spegla en människas inre landskap, relationen mellan frihet och ensamhet. I ett samtal med Gunilla Molloy.

Ida Jessen

Danska Ida Jessens roman En ny tid skildrar Lilly Høys liv. I uppföljaren, Doktor Bagges anagram, möter vi Lillys make. Två finstämda romaner om människor i ett litet samhälle. Samtalet mellan Ida Jessen och Jakob Wirén sker på skandinaviska.

Christine Falkenland

I Christine Falkenlands roman störs kyrkoherde Erland Wallerius harmoniska tillvaro när en gammal skolkamrat tar kontakt. Han blir indragen i en kamp mellan tro och tvivel, synd och nåd. Samtalsledare Lotta Fång.

Emma Hamberg

Emma Hamberg har skrivit en personlig roman om att leva med någon som är svårt sjuk men ändå välja att bryta upp. Resten av vårt liv handlar om att ta och få en andra chans mitt i livet. Samtalsledare Susanne Rappmann.

Leonora Christina Skov

Leonora Christina Skov har skrivit den självbiografiska romanen Den som lever stilla, som tilldelats Danmarks motsvarighet till Augustpriset. Den handlar om att växa upp och försöka göra allt rätt för att bli älskad och om att komma ut som lesbisk och förskjutas av sina föräldrar. Samtalsledare Caroline Krook.

Jonas Karlsson

Jonas Karlsson samtalar med Lotta Fång om Regnmannen, en roman om änkemannen Ingmar som återfår glädjen i tillvaron genom att sköta sin frus rosenträdgård. Sommaren är torr, men på baksidan av huset hittar Ingmar en gammal rostig kran med oväntade egenskaper.

Nina Wähä

Är man ansvarig för sin familjs synder? När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till Tornedalen där hon växt upp i en laestadianskättad familj, som hukar under en mörk hemlighet. Snart kommer inget att vara som förut. Nina Wähä samtalar med Sara Garpe.

David Sedaris

David Sedaris, en av USA:s mest uppmärksammade författare och komiker, skriver brutalt ärligt om livet och vår samtid. Boken Calypso handlar om att vara medelålders och om att ändå alltid vara en del av den familj man vuxit upp i. Samtalet är på engelska. Samtalsledare Camilla Lif.

Karin Smirnoff

I Karin Smirnoffs roman Vi for upp med mor. En av bokens huvudpersoner är fascinerad av en kristen grupp. Hon talar med Erik Gyll om vad det är som lockar med hierarkier och strikta regler och med en grupp som skyddar de sina, men stöter bort andra.

Jonas Gardell

Jonas Gardell i ett samtal om sin episkt böljande roman, Till minne av en villkorslös kärlek. Romanen handlar om en familj som kring sina hemligheter bygger de mest fantastiska legender. Om solidaritet och svek, humor och livsglädje och en smärta så stor att den får verkligheten att spricka. Samtalsledare: Caroline Krook.

Agnes Lidbeck

Författaren undersöker livets små sanningar och stora lögner i den avslutande delen av sin romantrilogi. Ett äktenskap utvecklas och i mitten står en man som betraktar skeendena, ibland lamslagen av skräck, ibland i ett tappert försök att hejda tiden. Samtalsledare är Brita Häll.

Leif GW Persson

Leif GW Persson berättar för Elisabet Pettersson om Wille Vingmutter, fortsättningen på Gustavs grabb. Samtalsledare Elisabet Pettersson. Endast Youtube.