Foto: Magnus Aronson

Barn och unga i litteratur

Här hittar du författarsamtal från Svenska kyrkans Se människan scen på bokmässan. Samtalen kretsar kring barnlitteratur eller kring barn och unga i litteratur.

Ebba Berg

Tassemarker är vildmark, djupt inne i skogen, längst in i mörkret eller på yttersta spetsen. Ebba Berg debuterar med en bilderbok om när den vuxne blir onåbar, om barnets resa mot den absoluta ensamheten och tillbaka igen. Samtal med Lena Sjöstrand.

Stina Wirsén

Tillsammans med Hédi Fried har illustratören Stina Wirsén skapat Historien om Bodri, en högläsningsbok om Förintelsen för små barn. Hon talar med Kamilla Skarström Hinojosa om hur det varit att samarbeta kring Hédi Frieds egen historia, och om hur man berättar om det svåraste för de yngsta.

Sören Dalevi

I böcker möter barn och unga bilder av livet och berättelser om vad det innebär att vara människa. Men vilka könsroller och livsmöjligheter avspeglas i aktuell litteratur för barn och unga? Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift har i sin avhandling Gud som haver barnen kär? undersökt den teologi och människosyn som präglar nyutgivna biblar för barn. Han samtalar med Erik Titusson, Lilla Piratförlaget och författaren Sara Lövestam.

Samtalet leds av Lotta Olsson, barnbokskritiker på Dagens Nyheter.

Kayo Mpoy

Kayo Mpoyis debutroman Mai betyder vatten. Boken handlar om skolflickan Adi som bor i Dar es-Salaam i en familj präglad av smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar. Och Gud som ser den mörka hemlighet som Adi vill gömma. Kayo Mpoyi talar med Erika Hedenström.

Anna Nordlund och Colette van Luik

I barnboken Svenska hjältinnor skildras hundra kvinnor som på olika sätt förbättrat världen, hjälpt sina medmänniskor och uträttat andra storverk. Både historiska personer och livs levande hjältinnor. Anna Nordlund och Colette van Luik talar med Alf Linderman. Medverkar gör också ärkebiskop Antje Jackelén, en av bokens hjältinnor.

Elin Ek

Vad har barn och unga idag för vision om framtiden? Hur yttrar sig deras samhällsengagemang och vad kan vi göra för att uppmuntra det. Elin Ek skriver om en 11-årig miljöaktivist, om detta talar hon med Henrik Grape.

Jessica Bab Bonde

Sex människors vittnesmål om Förintelsen, i serieform. Några av dem lever ännu och kan berätta om hur det var, men hur sprider vi kunskapen när de inte längre finns bland oss? Jessica Bab Bonde i ett samtal med Pontus Bäckström.

Anna Blåder, Rickard Isaksson

Kyrkan har genom århundraden varit en central del av samhället – en plats som tillhör oss alla. Kyrkan bär på bygdens och individens historia. Hur förmedlar vi den historian till våra barn? Anna Blåder, illustratör, och Rickard Isaksson, stiftsantikvarie i Stockholm, i ett samtal med Lars Gårdfeldt.

Jenny Jägerfeld

Jenny Jägerfeld berättar om Sasha som just har fyllt tolv år och ska bli en comedy queen! Om hon bara lyckas få folk att skratta kanske inte den livsfarliga gråten bryter fram. Samtalsledare: Christina Byström.

Mats Strandberg

Mats Strandberg samtalar med Elisabet Pettersson om Slutet, hans första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin. En preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid.