Barn och unga i litteratur
Här hittar du författarsamtal från Svenska kyrkans Se människan scen på bokmässan. Samtalen kretsar kring barnlitteratur eller kring barn och unga i litteratur.
Moa Backe Åstot
Ingen i skolan tror Vilda när hon säger att hon är same. Hon får svara på tusen frågor, men ingen är nöjd med svaren, som om Vilda inte är same nog. Men nu ska hon börja klä sig i kolt och be morfar att lära henne språket. Men när morfar plötsligt dör ställs allt på ända. Nu måste Vilda på egen hand hitta fram till det samiska. En bok om sorg, kärlek och rätten att själv definiera vem man är. Moa Backe Åstot i samtal med Karin Sarja, docent i kyrkohistoria och avdelningschef på kyrkokansliet.
Sara Lundberg
Varje dag går de på promenad tillsammans, människan först och hennes katt en liten bit bakom. Men en dag tröttnar katten och går åt ett annat håll, bort från människan och den vanliga vägen. Då blir människan mycket rädd. Vart är hennes katt på väg egentligen och tänk om de går vilse och aldrig hittar hem? En varm berättelse om att våga lita på andra, om att se saker ur andras perspektiv och om vänskap. Sara Lundberg i samtal med Lotta Fång, präst och pedagog.
Sami Said
Långt borta i en namnlös öken finns en internatskola för besvärliga flickor. Dit skickas Nadine för att hon gömt sig i garderoben. På skolan härskar Föreståndaren, som tror att hon måste isolera eleverna för att kunna bygga dem på nytt. Men om man inte kan det? Nadine ser allt ont hon gör och inget annat. Det finns det som hjälper, men hur hittar man det? Ett frö till uppror är redan sått. Sami Said i samtal med Dan-Erik Sahlberg, tidigare programchef på Sigtunastiftelsen.
Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2022
Chris Haughton
Den irländska bilderbokskaparen Chris Haughton roar barn över hela världen med sina underfundiga berättelser och starka formspråk. Nu är han aktuell med Bra jobbat, mamma pingvin. Men han är också klimataktivist och kämpar för att göra klimatkrisen begriplig för en ung målgrupp. Vad kan bilden betyda för att vi ska ta in och förstå vad det är som händer? Chris Haughton i samtal med Johanna Gustafsson Lundberg, docent i teologisk etik vid Lunds universitet.
Samtalet förs på engelska.
Malin Persson Giolito
En spänningsroman som belyser sprickorna i vårt samhälle. Malin Persson Giolitos drabbande skildring handlar om gängkriminalitet och unga pojkar i en utsatt förort. Den beskriver en desperat och kriminell tillvaro mitt ibland oss, i ett segregerat samhälle där det är svårt att få hjälp för unga människor som inte ser någon framtid inom lagens råmärken. Malin Persson Giolito i samtal med Gudmund Erling, kriminalvårdspräst i Göteborg.
Ingvild H. Rishøi
Det närmar sig jul och Ronjas pappa har än en gång blivit arbetslös. Han hänger på stamstället Stargate, medan Ronja säljer kransar och julkärvar ”till förmån för fattiga barn”. Det är hjärtskärande utan att vara sentimental, grundat i omutlig empati. Efter succén med Vinternoveller romandebuterar en av de starkast lysande stjärnorna i den norska litteraturen. Ingvild H. Rishøi i samtal med Kristin Windolf, präst i Uppsala domkyrkoförsamling, med ansvar för kulturfrågor.
Samtalet förs på norska och svenska.
Emma AdBåge
Med osviklig blick för detaljer fångar bilderboksskaparen livet på en skolgård: lekarna, kompisarna och gruppdynamiken. Såret handlar om att hamna i centrum, om att plötslig bli synlig och vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr? Emma AdBåge i samtal med Sven Milltoft, psykoanalytiker och kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling, Stockholm.
Björn Wiman
Som sjuåring insjuknar författarens mamma i tbc och skickas i väg på barnsanatorium i tio månader. Vistelsen på sanatoriet, hemkomsten, rädslan för att bli sjuk på nytt och tystnaden som omger sjukdomen i familjen blir till erfarenheter som präglar hela hennes liv. Genom det privata berättas också om den fruktade lungsjukdom som skördat så många liv och dess prägel på samhället. Björn Wiman i samtal med Björn Vikström, professor i systematisk teologi och tidigare biskop i Borgå stift i Finland.
Nora Khalil
Debutroman som träffsäkert skildrar stark vänskap, mellanförskap, saknad, sorg och samhörighet. En inblick i orten genom ögonen på tre killar från Botkyrka, som mest är som vilka ungdomar som helst. Men möjligheterna är smalare. ”Antingen gör man värsta karriärresan och klättrar upp från ingenting till miljonär, eller så står man i centrum och becknar. Man kan inte bara existera”, säger författaren. Nora Khalil i samtal med Marika Palmdahl, församlingsherde i Masthuggs församling, Göteborg.
Samtal från Se människan-scenen på 2021 års bokmässa
Rachel Mohlin
Rachel Mohlins roman med självgeografiska drag, är ett skrivprojekt som pågått i över ett decennium. Den handlar om uppväxten i det lilla småländska samhället med en danande församlingsverksamhet, och är en berättelse med både svärta och osviklig tonträff. Hör henne i ett samtal med Ulf Sjögren, stiftsprost i Göteborg.
Kjell Johansson
En berättelse om barnets utsatthet och världens grymhet, men också försoningen som kan komma från oväntat håll. När modern hamnar på Långbro kastas David in i en spiral av barnhemsvistelser. Långt senare, i vuxen ålder, sätter hans uppväxt igång en händelsekedja som får oanade konsekvenser. Kjell Johansson i ett samtal med Kerstin Alnebratt, förvaltningschef för Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
Pija Lindenbaum
Har vi som barn en naturlig och medfödd känsla för rättvisa? Vad händer i så fall med den känslan när vi växer upp? Vägen till rättvisa och jämlikhet har ett pris – är vi villiga att betala det priset? Pija Lindenbaum berättar i sin bok om två barngrupper: Vitvivan och Gullsippan. Vitvivan får måla, segla och lära sig vad olika blommor heter. Gullsippan får i stället tvätta penslar och bära sten. Tills den dagen då ett barn inte står ut med orättvisan! Samtalsledare är Pontus Nilsen, präst i Svenska kyrkan.
Stina Wirsén
Utsatta barn bär ofta sin situation som en tung hemlighet och vet inte hur de ska kunna berätta. Stina Wirsén har skrivit en bok i samarbete med barnpsykolog Hanna Weyler Müller på Rädda barnen, ett ömsint porträtt av en pojke som inte längre kan bo kvar hemma hos sin mamma och måste flytta till ett familjehem. Samtalspartner är Irma Schultz, kultursamordnare i Katarina församling, Stockholm.
Kristina Sigunsdotter
Det är mycket som går snett på kort tid för 11-åriga Humlan. Hon förlorar sin bästa vän efter att ha varit hemma två veckor sjuk i vattkoppor, och oroar sig för faster Fanny som hamnat på psyket. Ett samtal om ensamhet, svärta, psykisk sjukdom och vargtimmes-ångest i barnlitteraturen mellan Kristina Sigunsdotter och Lotta Fång, präst i Hägerstens församling.
Oskar Kroon
Augustprisvinnande Oskar Kroon skriver gärna om vardagspappor som blir sjuka eller försvinner. Hur uttrycker man sin pappa-längtan när man saknar ord för sina känslor? Vad händer när en pappa hamnar i koma och både finns och är borta på samma gång? Efter en fruktansvärd bilolycka rasar 15-årige Werners värld. Här samtalar Oskar Kroon med Birgitta Westlin, präst i Svenska kyrkan.
Jenny Jägerfeld
Jenny Jägerfeld tar sig an de stora och svåra existentiella frågorna med allvar – och humor. Med djup respekt för läsaren och ämnet gestaltar hon psykisk ohälsa, adhd, barnfattigdom, könsidentitet, självmord och utanförskap. Här ställs frågan: Är priset man får betala för att vara populär att bli någon man egentligen inte är? Här samtalar hon med Kristina Ljunggren, domkyrkokaplan i Stockholms domkyrkoförsamling.
Katarina von Bredow
En oväntad och hemlig vänskap uppstår mellan Ester och Joel, mobbaren och den mobbade. Men i skolan, första året på högstadiet, eskalerar förföljelsen. Runt barnen finns en vuxenvärld som står handfallen. Vem av skolkamraterna vågar anförtro sig, bekänna eller skvallra? Hur kan trygga rum skapas? Och hur kan vuxenvärlden leva upp till sitt ansvar? Katarina von Bredow i ett samtal med Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift.
Se människan samtal från 2020 års digitala bokmässa
Ingrid Lomfors
Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia, har sammanställt breven som återger familjen Josias omskakande historia, Här bryr sig sommaren inte om oss – Breven från Hertha 1939–44. Döttrarna fick en ny chans i Sverige: Själv blev hon kvar i Nazityskland. Samtalsledare är Ulf Sjögren, stiftsprost i Göteborg.
Anna Pella
Funkisfamiljen är en bokserie för barn 6–9 år om barns tankar om livets stora frågor. Del 4, Operation vän i nöd, handlar om utsatthet och alla människors rätt att göra sin röst hörd – även om man inte kan prata med munnen. Anna Pella i ett samtal med Cristina Grenholm, professor och kyrkosekreterare för Svenska kyrkan.
Jason Timbuktu Diakité och Matilda Westerman
Jason Timbuktu Diakité och Matilda Westerman har skrivit Du har rätt! en bok om barnkonventionen som förklarar för unga läsare vilka rättigheter de har, och varför det är viktigt att känna till dem. En bok som förmedlar kraft, kunskap och makt åt unga läsare. Hör författarna i ett samtal med Irma Schultz, kultursamordnare i Katarina församling, Stockholm.
Hampus Nessvold
Hampus Nessvold rör sig i det gränsland som kallas att vara ung. Sökandet efter den egna identiteten går som en röd tråd genom hans korta existentiella texter. Tomheten, sökandet och ensamheten i dagens samhälle varvas med eufori, kärlek, fester och lyckorus. Hur orienterar man sig genom allt det? I ett samtal med Sara Garpe, stiftsadjunkt Stockholms stift.
Anna Höglund
I Anna Höglunds senaste samtidssaga möter vi ett barn som hittas på en sophög. Barnet har en egenhet: Det kan inte blunda. I bilderboksform undersöker Anna Höglund begreppet att kunna blunda för något. Måste vi lära oss hitta balansen mellan det ljusa och det mörka i livet? Och om man inte kan det, hur gör man då? I ett samtal med Sara Garpe, stiftsadjunkt Stockholms stift.
Se människan scen i Göteborg 2018 och 2019
Ebba Berg
Tassemarker är vildmark, djupt inne i skogen, längst in i mörkret eller på yttersta spetsen. Ebba Berg debuterar med en bilderbok om när den vuxne blir onåbar, om barnets resa mot den absoluta ensamheten och tillbaka igen. Samtal med Lena Sjöstrand.
Stina Wirsén
Tillsammans med Hédi Fried har illustratören Stina Wirsén skapat Historien om Bodri, en högläsningsbok om Förintelsen för små barn. Hon talar med Kamilla Skarström Hinojosa om hur det varit att samarbeta kring Hédi Frieds egen historia, och om hur man berättar om det svåraste för de yngsta.
Sören Dalevi
I böcker möter barn och unga bilder av livet och berättelser om vad det innebär att vara människa. Men vilka könsroller och livsmöjligheter avspeglas i aktuell litteratur för barn och unga? Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift har i sin avhandling Gud som haver barnen kär? undersökt den teologi och människosyn som präglar nyutgivna biblar för barn. Han samtalar med Erik Titusson, Lilla Piratförlaget och författaren Sara Lövestam.
Samtalet leds av Lotta Olsson, barnbokskritiker på Dagens Nyheter.
Kayo Mpoy
Kayo Mpoyis debutroman Mai betyder vatten. Boken handlar om skolflickan Adi som bor i Dar es-Salaam i en familj präglad av smärtan efter århundraden av övergrepp och våld. Överallt finns myterna och förbannelserna som lever kvar. Och Gud som ser den mörka hemlighet som Adi vill gömma. Kayo Mpoyi talar med Erika Hedenström.
Anna Nordlund och Colette van Luik
I barnboken Svenska hjältinnor skildras hundra kvinnor som på olika sätt förbättrat världen, hjälpt sina medmänniskor och uträttat andra storverk. Både historiska personer och livs levande hjältinnor. Anna Nordlund och Colette van Luik talar med Alf Linderman. Medverkar gör också ärkebiskop Antje Jackelén, en av bokens hjältinnor.
Elin Ek
Vad har barn och unga idag för vision om framtiden? Hur yttrar sig deras samhällsengagemang och vad kan vi göra för att uppmuntra det. Elin Ek skriver om en 11-årig miljöaktivist, om detta talar hon med Henrik Grape.
Jessica Bab Bonde
Sex människors vittnesmål om Förintelsen, i serieform. Några av dem lever ännu och kan berätta om hur det var, men hur sprider vi kunskapen när de inte längre finns bland oss? Jessica Bab Bonde i ett samtal med Pontus Bäckström.
Anna Blåder och Rickard Isaksson
Kyrkan har genom århundraden varit en central del av samhället – en plats som tillhör oss alla. Kyrkan bär på bygdens och individens historia. Hur förmedlar vi den historian till våra barn? Anna Blåder, illustratör, och Rickard Isaksson, stiftsantikvarie i Stockholm, i ett samtal med Lars Gårdfeldt.
Jenny Jägerfeld
Jenny Jägerfeld berättar om Sasha som just har fyllt tolv år och ska bli en comedy queen! Om hon bara lyckas få folk att skratta kanske inte den livsfarliga gråten bryter fram. Samtalsledare: Christina Byström.
Mats Strandberg
Mats Strandberg samtalar med Elisabet Pettersson om Slutet, hans första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin. En preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid.