Köket i S:ta Maria nu KRAV-certifierat

Nyhet Publicerad Ändrad

Köket i S:ta Maria Alsike har precis blivit Knivstas första KRAV-certifierade skolkök och därmed ett av få skolkök i landet! – Som vi har längtat efter det här! Säger Alexandra Nygård, projektledaren bakom certifieringen av köket.

Det var tårtfest för både vuxna och barn i fredags i S:ta Maria Alsike i fredags. Skälet till festen är den efterlängtade certifieringen.
Köket i S:ta Maria Alsike har länge arbetat med hållbart producerad mat och ekologiska produkter. För att få ett kvalitetskvitto på det har köket sedan någon månad arbetat aktivt med att KRAV-certifieras. I veckan kom beskedet att arbetet är godkänt.
Certifieringen innebär att minst 50 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av ekologiska produkter och hälften av dem dessutom är KRAV-märkta. Fisken ska vara MSC-certifierad, det innebär att den kommer från livskraftiga bestånd och har fångats med minimal inverkan på havsmiljön.
KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
- Vi tycker att det är viktigt att lära barnen att äta schysst mat gjord på schyssta råvaror. Att ta ansvar för vår omvärld är ett gemensamt jobb för hela huset. Och maten får både högre kvalitet och smakar bättre, säger Alexandra Nygård.