Om Knivsta pastorat

Knivsta pastorat är ett pastorat i Sigtuna kontrakt i Uppsala stift i Svenska kyrkan.

Pastoratets huvudsäte ligger i Knivsta, som ligger i Uppland och Uppsala län. Pastoratet omfattar hela Knivsta kommun.

S:ta Maria Alsike

I nya Alsike driver pastoratet projektet S:ta Maria Alsike. Pastoratet uppförde här, med början i september 2009, förskola och skola (F-4). Dessutom byggde pastoratet lägenheter, gruppboende och konferensanläggning. De offentliga delarna, restaurang, café, öppen förskola och gymnastiksal, invigdes den 4 september 2010 av Drottning Silvia med ärkebiskop Anders Wejryd som celebrant.

Syftet med projektet var bland annat att möta vikande medlemstal i Svenska kyrkan och ett ökat samhälleligt behov av de tjänster som projektet erbjuder.

Annandag Pingst 2012, den 28 maj, invigdes och konsekrerades S:ta Maria kapell av ärkebiskop Anders Wejryd.

Församlingar

Pastoratet omfattar sedan 1972 följande församlingar:

Knivsta församling
Alsike församling