Stockholms domkyrkoförsamling

Välkommen till Storkyrkan, S:t Jacobs kyrka och S:ta Clara kyrka. Welcome to Storkyrkan - Stockholm Cathedral, St Jacobs Church and St Clara Church.

Ljusgloben i Storkyrkan

Storkyrkan är öppen

Storkyrkan håller öppet alla dagar kl 09.00-16.00 (fri entré under maj-augusti) för bön, ljuständning eller en stund i stillhet). I regel finns det alltid någon att samtala med. Ordinarie planerade konserter och gudstjänster gör uppehåll tillsvidare (dop, vigslar och begravningar omfattas inte av detta). Med hänsyn till varandra ber vi dig därför stanna hemma om känner av symtom. Stockholm Cathedral is open (daily 9-16) for prayer, candle-lighting or just a moment of stillness. You will usually find someone to talk in the Cathedral. All services and concerts are on hold until further notice. With regard to each other's health, please stay at home if you feel any symptoms of the coronavirus.

Gifta sig på meänkieli, döpas på sydsamiska eller konfirmeras på finska – från pingstdagen, den 31 maj, är detta möjligt i hela Svenska kyrkan. Då tas kyrkohandboken i bruk på fem nationella minoritetsspråk: finska, meänkieli, nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska.

Gifta sig och fira gudstjänst på sitt eget språk

Ulf Lindgren, domkyrkokaplan i Storkyrkan, ger i ett antal korta filmer inblickar i rabbinernas kreativa sätt att tolka och finna bibeltexternas dolda djup.  Här får du bl a ta del om de fem sinnena - om skapelsens syfte, hur upprepningar är synd och om den som tolkar tänder stjärnor på himlavalvet.  Filmer kommer att publiceras varannan dag under en månads tid.

Bibeltexternas böjligheter och möjligheter

Ulf Lindgren, domkyrkokaplan i Storkyrkan, ger i ett antal korta filmer inblickar i rabbinernas kreativa sätt att tolka och finna bibeltexternas dolda djup. Här får du bl a ta del om de fem sinnena - om skapelsens syfte, hur upprepningar är synd och om den som tolkar tänder stjärnor på himlavalvet. Filmer kommer att publiceras varannan dag under en månads tid.

Medverkande Hans Ulfvebrand

Andakt från Storkyrkan - Kristi himmelsfärds dag

Medverkande Hans Ulfvebrand

Några ord...

Louise Linde möter olika personer och ställer frågan: Hur kan man tänka just nu? I nästa avsnitt möter vi Kristina Ljunggren som tar en personlig ingång till frågan och talar framförallt om vikten av närhet till naturen.​

Det kan vara svårt att ibland se vilken anpassning som behövs för att tjäna en given målsättning. Men nu måste vi alla gå in i den obekväma proceduren att ifrågasätta det invanda och pröva olika vägar. Det innebär att vi just nu för vår del behöver avstå från att fira gudstjänst tillsammans i våra kyrkor för att begränsa smittspridningen, skriver domprost Hans Ulfvebrand.

Anpassning är en del av livet

Välkommen till ignatianska andliga övningar med Ulf Lindgren. Här publicerar vi ett antal meditationer som du kan praktisera hemifrån.

Ignatianska andliga övningar hemifrån

När ordinarie gudstjänstfirandet gör uppehåll kanske gudstjänst i radio, tv eller via nätet kan vara ett alternativ. Du kan också ta del av dagliga andakter med präster och diakoner från församlingarna i hela Stockholms stift.

Delta i gudstjänster och andakter hemifrån