Foto: Andréas Lindström

Stockholms domkyrkoförsamling

Välkommen till Storkyrkan, S:t Jacobs kyrka och S:ta Clara kyrka. Welcome to Storkyrkan - Stockholm Cathedral, St Jacobs Church and St Clara Church.

EFTER ÅTTA ÅR SOM DOMPROST GÅR HANS ULFVEBRAND I PENSION

AKTUELLT

Till och med 22 december pausas konserter, gudstjänster, pensionärsträffar etc. Storkyrkan och S:t Jacobs kyrka är fortfarande öppen för ljuständning, bön, stilla stund. På lördagar/söndagar kl 11-14 finns präst/diakon i Storkyrkan. Vid vissa tidpunkter förekommer musik. Här och på facebook kan du andakter och musik. Ta hand om dig!

Musik, bön, närvaro

Ljusgloben i Storkyrkan

Storkyrkan är öppen

Storkyrkan håller öppet alla dagar kl 09.00-16.00 (fri entré) för bön, ljuständning eller en stund i stillhet). I regel finns det alltid någon att samtala med. Avstånd med omtanke. Var noga med att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma om du är sjuk. Tack för att du visar hänsyn! Stockholm Cathedral is open (daily 9-16) for prayer, candle-lighting or just a moment of stillness. You will usually find someone to talk in the Cathedral. With regard to each other's health, please stay at home if you feel any symptoms of the coronavirus.

Alla konserter med publik ställs in t o m den 22 december. Detta gäller även serierna: Storkyrkan lördagar kl 13.00; S:t Jacobs kyrka: lunchkonserter  torsdagar kl 12 och fredagar kl 17.00; S:ta Clara kyrka: lunchkonserter fredagar kl 12  och Aftonmusik i S:ta Clara lördagar kl 18.00.

Alla konserter fram till och med 22 december är inställda

Alla konserter med publik ställs in t o m den 22 december. Detta gäller även serierna: Storkyrkan lördagar kl 13.00; S:t Jacobs kyrka: lunchkonserter torsdagar kl 12 och fredagar kl 17.00; S:ta Clara kyrka: lunchkonserter fredagar kl 12 och Aftonmusik i S:ta Clara lördagar kl 18.00.

Gary Graden sång
Ander Åstrand vibrafon och marimba
Mats Helgesson film och ljud

Rainbow Connection

Gary Graden och Anders Åstrand i Rainbow Connection från konserten Songs for an Autumn Afternoon. i S:t Jacobs kyrka. Gary Graden sång Ander Åstrand vibrafon och marimba Mats Helgesson film och ljud

I år uppmärksammas Stockholms blodbad. Det var 500 år sedan händelsen. Medeltidsmuseet arrangerade tillsammans med  Storkyrkan gestaltad vandring. Från Storkyrkan deltog Sabina Koij, Kristina Ljunggren och Ulf Lindgren.

Stockholms blodbad

I år uppmärksammas Stockholms blodbad. Det var 500 år sedan händelsen. Medeltidsmuseet arrangerade tillsammans med Storkyrkan gestaltad vandring. Från Storkyrkan deltog Sabina Koij, Kristina Ljunggren och Ulf Lindgren.

Med skyddsskor och hjälm kunde vi besöka under väderskyddet. Putsen är blästrad och ställen där skador tidigare var synliga är nu helt rena ner till teglet. Nya upptäckter har gjorts.

Tänk om teglet är från 1300-talet?

Stockholms domkyrkoförsamling söker församlingsadministratör.

Ledig tjänst: församlingsadministratör

Stockholms domkyrkoförsamling söker församlingsadministratör. Uppdraget innefattar att svara för kyrkobokföring, vara sekreterare för såväl domprost som vid kyrkoråd, kyrkofullmäktige och utskott, svara för församlingens diarium, ta hand om bokningar, göra skriftliga beslutsunderlag och vara lite av ”spindeln i nätet” på församlingsexpeditionen.

Många känner oro över spridningen av coronaviruset, vilket är helt förståeligt. Stockholms domkyrkoförsamling följer händelseutvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Angående coronaviruset

Hans Majestät Konungen har utnämnt domprost Hans Ulfvebrand till extra ordinarie hovpredikant från och med den 1 november 2020.

Hans Ulfvebrand utnämnd till extra ordinarie hovpredikant

Den 24 oktober 1945 var den dagen då FN-stadgan trädde i kraft. Sedan dess har datumet varit synonymt med FN-dagen. I år firas dagen med att man belyser byggnader och landmärken i blått - Turn Europe UN Blue. Detta kommer att ske på Storkyrkans fasad mot Slottsbacken under dagen. Här hittar du länkar till Turn Europe UN Blue, stadgarna på svenska, tal av FN:s generalsekreterare António Guterres samt Förenta Nationers bön!

Förenta Nationerna fyller 75 år

Hur har de kristna kyrkorna i Västeuropa reagerat och agerat när krissituationer drabbat samhället? Varför har kyrkorna själva skapat kriser genom att uppmana till terrorhandlingar och mörklägga förtryck? Näst ut är 5. När har kyrkorna kritiserat sociala orättvisor och när har de skapat kränkande system?

Kyrkan i kriser – kriser i kyrkan

Ulf Lindgren möter byggnadsantikvarien Max Laserna och pratar färg, historia och annat spännande. Dessutom fick Louise Linde chansen att tala med Ulf Lindgren om de olika stilarna inom gotik och barock.

Intervjuer inför kommande renoveringen av Storkyrkan

Vi planerar för våren 2021!

Hösten musikprogram är inställt

Alla musikpunkter är inställda under hösten och vintern på grund av det rådande läge. Vi planerar för våren 2021!

Under hösten kommer de Andliga övningarna inte att äga rum på plats i Storkyrkan. Istället kommer de att läggas upp på församlingens hemsida. Varje onsdag, med start den 16 september, kan du tillsammans med Ulf Lindgren gå in i tystnaden och samtala med Gud.

Ignatianska andliga övningar

Här finns samlad information om aktiviteter för barn & ungdomar. Här hittar du körer och aktiviteter för barngrupper och skolor.

Barn & ungdom

Fredag 18 september öppnade ”Citydiakoni” i S:t Jacobs kyrka. På tisdagar och fredagar finns möjlighet till samtal, hämta matlåda samt få råd om var man kan vända sig för att få rätt myndighetsstöd.

Citydiakon