Stockholms domkyrkoförsamling Besöksadress: Stortorget 1, 11129 Stockholm Postadress: BOX 2122, 10313 STOCKHOLM Telefon:+46(8)7233000 E-post till Stockholms domkyrkoförsamling

Katedralakademin

Nu kan du ta del av vårens program i Katedralakademin. Den tryckta foldern finns att hämta i våra kyrkor och pdf-versionen kan du ladda ned direkt här från hemsidan. Där hittar du också information om alla vårens kurser och föredrag. Välkommen!

Våren 2019

Ladda ned pdf-versionen direkt här från hemsidan.

Ladda ned

Begriplighet: Analys och resonans

Föreläsningarna riktar sig på att utforska tänkandet om den kristna trons begriplighet. Hur ska Gud, människans fria vilja, godhet, ondska, kärlek förstås? Och vad händer när människans funktionshinder står i vägen för att förstå och begripa?

Filosofisk och teologisk analys: Om den kristna trons begriplighet

Filosofisk resonans: 0m tro och vetande

Under tre söndagar riktar vi in oss på att behandla tänkandet om förundran, meningssökande och andlighet på ett filosofiskt sätt. Värd: Carl Reinhold Bråkenhielm, professor emeritus, Lotta Knutsson Bråkenhielm, td

Värd: Sabina Koij, domkyrkolektor

Teologisk resonans: Om gudsföreställningar

Under tre söndagar riktar vi in oss på att utforska tänkandet om gudsbilder inom teologisk reflektion. Värd: Sabina Koij, domkyrkolektor

Vi lever i en tid av siffror och statistik med en övertro på att alla problem går att lösa genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. När vårt förnuft bara handlar om att räkna blir såväl våra liv som samhället i stort alltmer omänskligt. Lyssna till Jonna Bornemark, docent och lektor i filosofi, torsdag 21 februari kl 18.00, Storkyrkan.

Det omätbaras renässans

Teologiska klanger för barn och unga: Lär känna bibelns berättelser

Under våren 2019 gästas Katedralakademin av berättaren Anna Agoston. Under tre förmiddagar får vi bekanta oss med berättelserna om Josef och hans bröder, Moses, och några av profeterna. Efter berättelsen finns möjlighet att tala om livsfrågor som kärlek, mod och hopp. Värd: jenny salaj, domkyrkopedagog

Begriplighet: Existens och lärande

Kristen tro idag – 9 perspektiv

Kursledare: Ulf Lindgren, domkyrkokaplan

Om Kierkegaards filosofi: Att skapa livsmening

Hur är det att vara människa? Vad är meningen med livet? Föreläsare: Ted Harris, TD, FTO.

En inre resa i Franciskus anda

Assisi 24–31 augusti

Om författare som teologer: att förstå Emilia Fogelklou och Ellen Key

Värd: Sabina Koij, domkyrkolektor

Inspiration till integration

Värd: Jenny Salaj, domkyrkopedagog

Ett påskspel i Själakoret. 12 april kl. 19.00
13 april kl. 15.00 och 19.00

I väntan på vaddå?

Ett påskspel i Själakoret. 12 april kl. 19.00 13 april kl. 15.00 och 19.00

Under en timme sitter du i tyst bön. Med hjälp av en bibeltext för du ett inre samtal med Gud. Dina livsfrågor får möta Guds viskande svar.

Att samtala med gud: Ignatianska andliga övningar

Människans djupaste längtan efter mening kräver ibland tystnad. Därför ges nu möjlighet att sitta tyst i en nedsläckt Storkyrka. Vi sitter uppe i högkoret framför Silveraltaret under en halvtimme. Måndagar 14 januari – 27 maj kl 17.25–18.00.

Tystnad i domen

En plats för gemenskap och reflektion. Soppa serveras före, om inget annat anges.

Seniorträffar med sopplunch

Morgonyoga i Själakoret

Yoga i det fantastiska Själakoret i Storkyrkan. Tisdagsmorgnar kl 06.45-08.00 med start 19/2. Obs anmälan.

21-22 mars hålls konferensen Church as Human Space.

Church as Human Space

21-22 mars hålls konferensen Church as Human Space. Konferensen kräver anmälan, men intresserade som vill lyssna till föreläsningar, paneler och presentationer är välkomna - i mån om plats. På kvällen 21 mars kl 20.00 är det ett öppet arrangemang i Storkyrkan, ”Human Comes First!” med happenings, musik och mingel. Alla programpunkter hålls på engelska.