Katedralakademin: Välkommen till vårens program!

Nu kan du ta del av vårens program i Katedralakademin. Den tryckta foldern finns att hämta i våra kyrkor och pdf-versionen kan du ladda ned direkt här från hemsidan. Här hittar du också information om alla vårens kurser och föredrag. Välkommen!

Välkomna till tre söndagar om tradition, teologi och etik och till att utforska hur vi resonerar kring traditionens aktualitet i vårt samhälle. Står förändring i motsats till bildning? Hur utvecklar vi vårt kritiska tänkande? Kan vi vara fria i traditionen? Värd: domkyrkoteolog Normunds Kamergrauzis.

Teologisk analys: tradition, teologi och etik

Kunskap, tro och politik - viktiga frågor inom kyrkan. Har sanningsbegreppet betydelse för tron? Vad innebär det att verka mitt i samhället i dag? Domkyrkolektor Sabina Koij är värd för tre söndagar om att vrida och vända på invanda föreställningar inom kyrkans ram.

Teologisk praktik: Kunskap, tro och politik

Vad vet vi? Hur ser vi på Gud? Har ondskan ett ansikte? Under tre söndagar i vår leder professor Carl Reinhold Bråkenhielm samtal om religiösa frågor som breddas mot naturvetenskapen och speglas i ett filosofiskt perspektiv. Välkomna!

Filosofisk resonans: Om tro och vetande

Precis som teologin är genomsyrad av kulturen, är kulturen genomsyrad av de frågor som teologin ställer. Bägge vill berätta om livet och vad det är att vara människa. Prästen Carl Henric Svanell samtalar tre söndagar i vår med gäster från kultursfären.

Teologisk resonans: Teater, kultur och musik

Andlighet och existens

Vill du lära dig mer om Kierkegaards filosofi? Eller om kristen tro? Få inblick i ignatiansk djupmeditation eller gå på yoga? Här hittar du kurserna som går många veckor i vår.

I tre föredrag presenteras samtida forskning om Paulus. På tur står Hanna Stenström, teol dr i Nya testamentets exegetik, högskolelektor, tisdag 27 mars kl 18, Nicolaisalen, Själagårdsgatan 13. I samarbete med Religionsvetenskapliga sällskapet.

Paulus i feministiskt perspektiv

En av mina förebilder som präst påminde mig om och om igen i mina tidiga prästår: ”Förakta aldrig kunskap på vilket område det än är. Lyssna på människor som har fått ansvar i de mest skiftande sammanhang”. Efter förmåga har jag prövat att göra så genom livet.

Min förhoppning med Katedralakademin är att alltfler människor ska känna det meningsfullt att få delta i öppna prestigelösa samtal om kristen tro idag i relation till andra trostraditioner och till för oss människor gemensamma, angelägna existentiella frågor.

Därför behöver vi överge klichéer som liberal teologi eller konservativ teologi när vi talar om kyrkans nu och kyrkans framtid. Förutsättningarna har förändrats så radikalt att vi tvingas att resonera i andra kategorier än dem vi är vana vid. Det är både obekvämt och ofrånkomligt.

Jag tror verkligen att det är viktigt att tradera – överbringa – kunskap från generation till generation. När det gäller vår tids tekniska landvinningar är det väl den yngre generationen som undervisar den äldre?

Ordet tradition har med det latinska verbet trado att göra. Ordet kan betyda både överlämna och förråda. Också tradition kan missbrukas så att den blir till förräderi mot den ursprungliga avsikten. Ett ord som jag hört många citera de senaste åren är ärkebiskopen Nathan Söderbloms ”kristendomen är ej en grav att vårda utan ett liv att leva i världen”.

Om Katedralakademin kan snudda vid livet i det citatet för någon eller några deltagare så är mycket vunnet med Katedralkademins syfte.

Vi tvingas numera att resonera i andra kategorier än dem vi är vana vid. Det är både obekvämt och ofrånkomligt.

Hans Ulfvebrand

Välkommen till en ny vår med Katedralakademin!
Hans Ulfvebrand, domprost