Foto: Arne Hyckenberg

Katedralakademin

Under ett och ett halvt år har Katedralakademins arbete präglats av pandemin. Nu är vi otåliga att få nystarta det fördjupande, utforskande och utmanande samtal som präglar akademin. Höstens tema är därför Otåligheter. Den tryckta foldern finns att hämta i våra kyrkor och pdf-versionen kan du ladda ned direkt här från hemsidan. Nedan hittar du också information om höstens kurser och föredrag. Några kurser/föredrag sker digitalt. Inga speciella förkunskaper krävs för att delta. Allt du behöver är en dator eller surfplatta eller smartphone. OBS Vi följer händelseutvecklingen kring coronaviruset och de direktiv som svenska myndigheter rekommenderar. Det kan innebära att förändringar kan ske med kort varsel.

Hösten 2021

Ladda ned pdf-versionen direkt här från hemsidan.

Ladda ned

FILOSOFISK OCH TEOLOGISK ANALYS OCH RESONANS

EXISTENS OCH LÄRANDE

Ignatianska andliga övningar våren 2021

Varje onsdag 1 september – 15 december kan du tillsammans med Ulf Lindgren gå in i tystnaden och samtala med Gud.

Andlig fikapaus

Varje onsdag under hösten (1/9 – 1/12) inbjuds du att under tio minuter ta en andlig paus och tillsammans med Ulf Lindgren fira digital Vesper i Storkyrkan.

Bokhöst

Under hösten fortsätter våra boksamtal i Storkyrkan med den alldeles nyutkomna litteraturens författare.

Teater: Ett spel om döden

Ett antal skådespelare möts för att diskutera och grubbla kring den ofrånkomliga, skrämmande och befriande döden. Spelas 28 oktober 19.00, 29 oktober 19.00, 30 oktober 16.00 och 18.00

Heaven in Ordinary. Autumn 2021

Cheerful early evening conversation for Lent, in the light of the Bible, tradition and the way we live our lives today. Note: Canceled March 16

Skrivkurs om kristen tro: kan orden leda oss till det heliga?

Formulera dig kring tro i skrift. Du får uppgifter och skriver på egen hand hemma. Sedan möts vi fyra gånger i höst på zoom. Anmälan senast 5 september.

Är Sverige världen mest sekulära eller mest kristna land?

Vi hör hela tiden att Sverige skulle vara världens mest sekulariserade land. Stämmer det verkligen och vad betyder det i så fall? Att Sverige består av ateister? Att hänsynslöshet och terror utbreder sig? Att dopfrekvensen sjunker? Ulf Lindgren undersöker i fem korta filmer vad sekulär kan tänkas betyda och inte betyda, om Jesus själv kanske var sekulär och vilken roll Martin Luther spelar i denna diskussion.

Allt ont är kvinnans fel. Om begreppet Satan och dess framväxt.

I fem korta filmer undersöker Ulf Lindgren hur begreppet Satan växte fram och hur detta påverkade bilden av Gud. Filmerna publiceras 4-18 oktober.

NÄTBASERADE FÖREDRAG

Böcker