Katedralakademin

Nu kan du ta del av höstens program i Katedralakademin. Den tryckta foldern finns att hämta i våra kyrkor och pdf-versionen kan du ladda ned direkt här från hemsidan. Där hittar du också information om vårens alla kurser och föredrag. Välkommen!

Hösten 2020

Ladda ned pdf-versionen direkt här från hemsidan.

Ladda ned
Föreläsningarna riktar sig på att utforska tänkandet om mening, livskvalitet och kontroll.

Filosofisk och teologisk analys: om livskvalitet och kontroll

Hans Ulfvebrand blev domprost i Stockholms stift den 1 januari 2013 och lämnar uppdraget med pension på Domssöndagen 2020. Vad innebär det att vara domprost? Domkyrkokaplan Kristina Ljunggren samtalar med domprost Hans Ulfvebrand söndag 27 september kl. 13.00, Storkyrkosalen, Trädgårdsg. 9.

Hans Ulfvebrand om sin domprosttid

Genom att jämföra kristen traditionsförmedling med ett dynamiskt system försöker Sabina Koij, domkyrkolektor och doktorand vid Åbo akademin, Finland, med hjälp av begreppet resiliens förstå det dynamiska systemets hållbara förändring

Forskning pågår: om kristen tradition och hållbar förändring

Våra skrifter: på uppdrag av Stockholms Domkyrkoförsamling

Underströmmar – om mystik och kyrkohistoria i Gamla stan genom tiderna

Hemliga koder

Kyrkan har under århundraden arbetat med symboler för att peka mot det outsägliga och påminna människan om tillvarons andliga dimensioner. Kyrkliga seder och bruk har samtidigt förändrats under seklernas gång. I en serie kortare filmer tar Ulf Lindgren med oss in i kyrkorummet och i sakristians dolda gömmor. Serien publiceras varannan dag med start den 10 september. Näst ut är avsnitt 8. Kristusmonogrammet.

Kyrkan i kriser – kriser i kyrkan

Hur har de kristna kyrkorna i Västeuropa reagerat och agerat när krissituationer och epidemier drabbat samhället? Varför har kyrkorna själva skapat kriser genom att uppmana till terrorhandlingar och mörklägga förtryck?

Under hösten kommer de Andliga övningarna inte att äga rum på plats i Storkyrkan. Istället kommer de att läggas upp på församlingens hemsida. Varje onsdag, med start den 16 september, kan du tillsammans med Ulf Lindgren gå in i tystnaden och samtala med Gud.

Ignatianska andliga övningar

Vardagsretreat under adventstidens fasta

Advent är en period av förberedelse och fasta. Slå följe med Ulf Lindgren och inled årets adventstid med hjälp av kontemplativa övningar under fem dagar. Med start 1 december läggs övningarna upp kl 08.00 och kl 20.00 på församlingens hemsida.

Ny kurs med Ted Harris! Om livsmening och djup mening: Kierkegaards existentiella filosofi. Hur är det att vara människa? Vad bör jag göra med mitt liv? Genom samtal fördjupar vi oss i hur Kierkegaards tankar kan hjälpa oss i vår strävan efter livsmening och välbefinnande. OBS Fullbokad.

Om livsmening och djup mening: Kierkegaards existentiella filosofi

I år blir det ingen vanlig Bokmässa, det blir en digital litteraturfestival där Se människan förstås kommer att medverka. De existentiella och djuplodande samtal som är Se människans signum kan du i år höra hemifrån soffan eller där du själv väljer att lyssna, bland annat samtalar domkyrkokaplan Kristina Ljunggren med Majgull Axelsson.

Om att se människan 2020: året annorlunda