Stockholms domkyrkoförsamling

För skolan

Storkyrkan kan ses som navet för Sveriges historia. Här inleddes reformation på 1500-talet, här stoppades häxprocesserna på 1600-talet, här samlades världens kristna ledare 1925 kring freden. Kom och upplev historiens vingslag med din grupp!

Välkommen till Storkyrkan och S:t Jacobs kyrka! Här erbjuder vi visningar och teaterföreställningar för alla åldrar. Våra guider tar dig och din klass på en resa i tiden och förmedlar historia, kultur och religion med humor och allvar så att det talar till oss idag.

Våra programpunkter anpassas efter just din klass/grupp, vad gäller tidslängd och kunskapsnivå. Vi vänder oss även till skolor utanför F-9, såsom SFI-klasser. Alla våra programpunkter är kostnadsfria.

Våra guider/medverkande är verksamma som präster men har varierande bakgrunder - t ex dramapedagog, lärare och skådespelare. Dessutom har de alla fantastiska sångröster.

Röster i valven Storkyrkan
En dramatiserad visning av Storkyrkans historia under sjuhundra år där man bland
annat får möta en livs levande Sten Sture, reformatorn Olaus Petri, Urban Målare,
Gustav Vasa och Drottning Kristina.
För mellan- och högstadiet. Max 70 elever per föreställning.
Spelas tisdag 10 och 17 oktober klockan 09.30

Adam, Eva och Ormen S:t Jacobs kyrka
I en lekfull och fartfylld föreställning får barnen möta några av de mest kända personerna i den bibliska historien: Adam och Eva (och Ormen), Noak och arken, Kung David och Jesusbarnet med flera..
För låg- och mellanstadiet. Max 50 elever per föreställning.
Spelas tisdag 7 och 14 november klockan 09.00

Historiens vingslag - Storkyrkan - visning
Storkyrkan är ungefär lika gammal som Stockholm; de äldsta delarna är från år 1279. Att upptäcka Storkyrkan är att kliva in i en annan tid med prinsar och  prinsessor, drakar, änglar, helgon och mystiska valv!
Passar alla åldrar. Ange ålder på din grupp när du bokar.
Guide:
 Kristina Ljunggren
Visas: torsdagar kl 09.30 veckorna vecka 38-47. (Ej vecka 44)

Visning av Storkyrkan för höstlovslediga
måndag 30 oktober, onsdag 1 - fredag 3 november klockan 10.00

Storkyrkans orge- visning
Lyssna på Storkyrkans orgelklang och hör om instrumentets egenskaper.
För sexårs, låg- och mellanstadiet. Max 30 elever i varje grupp.
Guide: Mattias Wager, domkyrkoorganist
Boka visning direkt hos Mattias Wager genom mail - klicka här

Boka så här (gäller ej orgelvisning och höstlovsvisningar)
Telefon: 08-723 30 00, mån-tis, tor-fre 09.00–12.00
E-post: info@stockholmsdomkyrkoforsamling.se

Alla visningar och teaterföreställningar är kostnadsfria, vid utebliven närvaro utan att avboka senast dagen innan, debiteras 1000 kr.

Hur kommer vi till Storkyrkan?
Enklast tunnelbana eller buss till Gamla stan. Storkyrkan ligger granne med Stockholms slott. Fika kan man göra på Storkyrkans gård. Vi har tyvärr inget fika/lunchrum. Toaletter finns i kyrkan.

Hur kommer vi till S:t Jacobs kyrka?
S:t Jacobs kyrka ligger vid Kungsträdgården med Operan på ena sidan. Enklast är att ta T-bana till T-centralen alt Kungsträdgården. Många innerstadsbussar passerar Kungsträdgården.

Varmt välkommen med din klass/grupp!
Kristina Ljunggren
Ansvarig för Storkyrkan och S:t Jacobs förskole- och skolverksamhet