Organister och körledare

Möt våra spännande musiker som är verksamma inom församlingen.

Gary Graden är domkyrkokantor och leder S:t Jacobs Kammarkör och Storkyrkans Vokalensemble. Med sina körer turnerar han regelbundet, beställer och framför ofta ny musik och har spelat in ett stort antal CD-skivor. Han är verksam som dirigent och lärare runtom i världen.

Johan Hammarström tillträder som biträdande domkyrkoorganist och dirigent för Stockholms domkyrkokör den 1:a september 2021. Närmast kommer Johan från Västerås domkyrka där han verkade som domkyrkoorganist, körledare och dirigent.
Johan bedriver även en aktiv verksamhet vid sidan av församlingsarbetet som organist, ackompanjatör och dirigent. Han har som orgelsolist spelat bl a i King’s College Chapel (Cambridge), Nidarosdomen i den internationella konsertserien på den nyrestaurerade Steinmeyerorgeln (Trondheim), S:t Paul’s Cathedral (London), Aarhus domkirke, S:t Albans Cathedral och på Konserthuset i Stockholm. På listan över kommande orgelkonserter står bl a flertal konserter i England, Tyskland samt i Notre-Dame de Paris. Förutom att ha dirigerat ett flertal uruppföranden i olika körer har han undervisat i kördirigering vid Musikhögskolan i Örebro. Numera är han knuten till Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola, där han undervisar i orgel.

Tony Margeta är dirigent, körledare och konstnärlig ledare för Storkyrkans ungdomskör som bildas hösten 2018. Han är utbildad körpedagog och musiklärare vid Musikhögskolan i Göteborg. Under åren 2004-2015 var han dirigent och konstnärlig ledare för Falu Kammarkör med vilka han rönte stora framgångar vid flera internationella körtävlingar i Europa. Tony Margeta är även verksam som körpedagog vid Adolf Fredriks Musikklasser samt dirigent för Adolf Fredriks Gosskör och damkören La Cappella i Uppsala.

Mattias Wager är domkyrkoorganist i Storkyrkan sedan 1 juli 2011. Han är internationellt verksam som konsertorganist och leder ofta master classes i orgelspel, gudstjänstspel och improvisation. Han har ett brett musikaliskt fokus där bland annat improvisation, spontant musicerande, tar stor plats. Mattias Wager är även ledamot i Kungl Musikaliska akademien.

Michael Waldenby är, förutom pianist, organist och körledare, även kompositör och författare.  Som kompositör har Michael en förkärlek för det senromantiska. Michael Waldenbys orkester- och sångverk framförs både i Sverige och internationellt. Michael Waldenby går i pension den 31:a augisti 2021 men kommer att vara kvar i en övergångsperiod.

Gregory Lloyd leder sedan 2011 Stockholms domkyrkoförsamlings gosskör. Efter studier på Northern College of Music i Manchester verkade han en tid som lärare i England. Till Sverige flyttade Gregory Lloyd 2003 då han utsågs till organist i Katarina församling.

Mikael Wedar dirigent och körledare för S:t Jacobs Vokalensemble. Mikael är utbildad i dirigering, piano och sång vid Kungliga Musikhögskolan. Han har även en bakgrund som körsångare, organist och lärare vid Stockholms Musikgymnasium.

Elisabeth Ljunggren Kurbany leder barn- och flickkörerna. Elisabeth tog sin Bachelor of Music i sång vid Trinity College of Music, London. Efter avslutade studier kompletterade hon med en pedagogisk påbyggnadsexamen för musiker vid Kungliga musikhögskolan. Elisabeth är även verksam som sångerska och sångpedagog. Läs mer här om barn- och flickkörerna.