Någon att prata med - jourtelefoner

När livet går sönder, när sjukdom, död, skilsmässa eller svek drabbar, när livet känns meningslöst och tomt eller när ensamheten blir en plåga, då är det viktigt att tala med någon.

Inte för att andra kan förändra verkligheten utan för att vi människor mår bättre när vi får tala, när vi känner att andra lyssnar, när vi får hjälp att byta perspektiv. För det finns alltid en väg vidare.

Jourtelefoner

Ringer du Jourhavande präst så svarar en präst i Svenska kyrkan. Prästen har absolut tystnadsplikt och dit kan du ringa även om du inte är medlem i kyrkan, ser dig ser som kristen eller har religiösa frågor. Ringer du till finska telejouren får du prata med en medmänniska på ditt hjärtas språk, ditt modersmål, om det som tynger dig.

Arbetet mot sexuella övergrepp

Svenska kyrkan arbetar för ett samhälle och en kyrka där inga övergrepp sker. Ändå är det så att ibland sker det som inte får ske.

Läs mer och finn kontaktpersoner genom att klicka på denna länk.

Jourhavande medmänniska

 Jourhavande medmänniska är en ideell förening. Ringer du hit får du prata med en medmänniska. Alla arbetar ideellt.

Läs mer om Jourhavande medmänniska genom att klicka på denna länk.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt. Just nu extraöppet pga coronapandemin.

Kvinna bär många orangea böcker.

Universitetskyrkan

Du som är student eller medarbetare vid universitet eller högskola kan vända dig till universitetskyrkan för att samtala med en präst, pastor eller diakon. Du behöver inte vara kristen. Samtalen förs under tystnadsplikt.

En kvinna i stickad tröja talar teckenspråk mot kameran.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Svenska kyrkans nationella jourtelefon på teckenspråk har ett uppehåll under våren.

Stöd efter sexuella övergrepp

Ingen har rätt att utnyttja dig för att tillfredsställa egna känslomässiga behov. Om du har blivit utsatt för ett övergrepp i ett kyrkligt sammanhang kan du få stöd från någon av våra kontaktpersoner. De finns över hela landet.