Foto: Sara Andersson

Glädje, samarbete, Beda och tårta

Nyhet Publicerad

Söndag 22 oktober, solen skiner och frosten ligger tunt över marken, luften är frisk och sval. Inne i kyrkan är det varmt, glatt och förväntansfullt. Man hälsar på varandra, glada återseenden av nya och gamla bekanta. Kyrkan fylls sakta, man är här för att fira att Infjärdens kyrka är ny samarbetskyrka mellan Piteå församling, EFS Sjulnäs och EFS Svensbyn.

Inledning med Lena Wikander inleder och Sven Ivar Lidström och Robert Johansson. Foto: Sara Andersson

Ett samarbete som pågått i flera år men som nu formats till ett samarbetsavtal mellan de tre parterna. Sven Ivar Lidström, kyrkorådets ordförande i Piteå församling, berättar att EFS redan från starten varit en del av Svenska kyrkan och att man sen 1989 haft en avtalsöverenskommelse.

- Här i Infjärden har man, utan avtal, på olika sätt närmat sig varandra. Ett exempel är ett konkret samarbete mellan gudstjänsterna i Infjärdens kyrka och EFS bönhus i Sjulnäs. Under åren har samarbetet fungerat bra och nu tar vi ett till steg, berättar Sven Ivar, och skriver ett avtal för att säkerhetsställa att det goda samarbetet, oavsett personal och medlemmar, fortsätter. Det finns idag ca 40 samarbetskyrkor inom Svenska kyrkan men vår samarbetskyrka sträcker sig också över ett geografiskt område, Infjärden området.  Det här är en stor dag för Piteå församling, nu kan vi samordna våra resurser och arbeta utifrån Svenska kyrkans kärnvärden: Närvaro, Öppenhet och hopp samt EFS vision: Jesus känd, trodd, älskad och efterföljd.

Robert Johansson, ordförande i EFS Sjulnäs, säger att det är nu det börjar, ett nytt kapitel för Infjärden-området.

- Nu skrivs det historia och vår förhoppning och önskan är att när man ser tillbaka på det här beslutet ska känna glädje och att det var ett bra beslut.

Avtalet skrivs under. Foto: Sara Andersson

Avtalet skrivs under av Sven Ivar Lidström, kyrkorådets ordförande i Piteå församling, Robert Johansson, ordförande i EFS Sjulnäs, Lennart Berglund, ordförande i EFS Svensbyn, Henrik Näslund, ordförande EFS Norrbotten och Mats Björk, kyrkoherde Piteå församling och barnen klipper det röda bandet. Nu är den nya samarbetskyrkan invigd. 

Gudstjänsten fortsätter med härlig sång av Lovsångspojkarna, Jonas Stenlund, bas, David Wikberg, gitarr, Nicklas Lyckander, gitarr och sång och Stefan Jele, sång. Barnens stund med Linda Jele som visar Skatten, som idag innehåller havregryn och en hantel. Det visar på temat Trons kraft. Gudstjänsten berikas också av ett underbart underhållande besök av Beda som berättar om den lame mannen som av sina vänner sänks ner genom ett hål i taket för att få komma till Jesus och om hur kraften i vännernas tro hjälper honom.    

Sen fortsätter dagen med en fantastisk tårtbuffé, kaffe och gemenskap i vår ny/gamla samarbetskyrka Infjärden kyrkan.

/Sara Andersson