Foto: Ola Johansson

Dop

Det sitter inte i kläderna. Inte i åldern heller. Döpt kan du bli när som helst i livet. Sommar som vinter, inomhus eller utomhus, i den lilla kretsen eller med den stora festen, kontakta oss så skräddarsyr vi er dopdag.

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj. Det är också en fin tradition som går långt tillbaka i historien. En gång döpt gäller för hela livet.

”Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan.”
Med de orden välkomnas en ny medlem i Svenska kyrkan i samband med dopet.

Dopet, en helig handling

Dopet är en helig handling. Dopet innebär att den döpte blir en del av ett större sammanhang; en del av Guds gemenskap som sträcker sig över hela världen. Den som döps kan alltid luta sig mot att Gud har lovat vara med alla dagar.

Dopet, ett sakrament

Dopet är ett sakrament. Det betyder ”helig handling”. Vi kallar dopet för sakrament därför att Jesus sa till sina vänner att de skulle berätta om honom och döpa människor. Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.

Symboler i dopet

Dopvattnet är helt vanligt vatten. Det kan vara vatten från kranen eller från en plats som betyder något. Det speciella med vattnet är att det välsignas under dopgudstjänsten.

Dopljuset är en påminnelse om Jesus som säger ”Jag är världens ljus”.

Dopklänningen är ofta vit, renhetens färg. Den är lång som en symbol för att dopet är något att växa i och att barnet har mycket att lära sig.

Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.

Matteusevangeliet 28:18-20

Duvan finns ofta med på något sätt, kanske i dopbeviset.
Duvan är en symbol för den helige Ande, som enligt Bibeln sänkte sig över Jesus i form av en duva när han döptes.

Den som döps blir medlem

Den som döps i Svenska kyrkan blir medlem i just Svenska kyrkan.

Dopet är inte en namngivningsceremoni

Ibland förväxlas dopet med en ceremoni för namngivning. Det stämmer inte, men namnet är ändå viktigt vid dopet, eftersom den som döps nämns vid namn.

Dop för barn

Innan dopet träffas prästen och dopbarnets föräldrar för ett dopsamtal. Man talar om dopets innebörd och dopgudstjänstens utformning. Föräldrar ges här möjligheten att ställa frågor och önskemål kring sitt barns dop. Ni får gärna låna dopklänning samt lokal för dopkaffe. Vi överlämnar även ett dopljus, en bibel för barn och en dopängel.

Dopet kostar ingenting om det arrangeras i din församlings kyrka.
Präst, musiker, vaktmästare, kyrka och lokal för dopfika ingår.

Dop för vuxna

Du kan döpas även som vuxen. Vuxna är lika välkomna att döpas.
Innan dopet får du träffa en präst några gånger och tillsammans med den går ni igenom den kristna tron tillsammans. För att du ska få möjlighet att lära dig mer om kristen tro. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting.
Tvärtom – dopet är en gåva som bara är att ta emot.

Kanske ville ens föräldrar att man skulle välja själv.
Kanske är familjeförhållandena krångliga och att samla släkten känns mest som en påfrestning. Kanske har man inte råd eller ork att ordna med dopkalas.

Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är försent att döpas och att dopet kan ske i all enkelhet. Dopets gåva – Gud lovar att alltid vara med – gäller oavsett ålder på den som döps, och oavsett om det blir dopkalas eller inte.

Teckenspråk

Det är möjligt att ha dop på teckenspråk i Piteå församling.

I Piteå församling erbjuds dop:

Lördagar kl. 13.00, kl. 14.00, kl. 15.00 och kl. 16.00
Söndagar kl. 13.00 och kl. 14.00.

Vi välkomnar dop i gudstjänsten!

Boka dop, dopklänning samt lokal hos oss via
Församlingsexpeditionen: 0911-27 40 80
Vardagar kl. 8.00-16.00.