Vi lovar att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut.
Foto: Magnus Aronson/IKON

Vigsel

Vigselakten är en symbolhandling samt en förening mellan två personer som älskar varandra och vill leva tillsammans resten av livet.

Boka vigsel eller ställ frågor

Kontakta församlingen om du vill boka en vigsel eller ställa frågor

Telefon:

Vigseltider: Lördagar kl. 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00
Självklart kan man vigas andra dagar också, hör bara av er!

Det går också bra att boka vigsel via webben:
Boka vigsel

Önskemål om vigsel i Havsbadskyrkan kontakta församlingsexpeditionen.

Under välsignelse- och vigselakten lovar vi ömsesidig kärlek och trohet. Tillsammans ska vi möta livet och livets alla skeenden. 

Hur fungerar det?

När man har bokat sin vigsel kontaktas man av en präst för att tillsammans gå igenom och planera vigseln. Detta för att göra den så personlig och fin som möjligt. Oftast sker detta möte i kyrkan för att samtidigt kunna öva hur och var man ska stå och gå.

För att automatiskt ha rätt till vigsel utan kostnad ska en av de två vara medlem i Svenska kyrkan. Hos de lokala skattemyndigheterna begär man intyg om hindersprövning, som prästen behöver för att kunna genomföra en giltig vigsel.

Kan man gifta sig i jeans?

"Vi ber Gud att välsigna vårt äktenskap och hjälpa oss igenom de svårigheter vi kommer att möta i livet."

Det finns en del traditioner vid kyrklig vigsel, till exempel att bruden ska ha vit klänning och brudbukett eller att brudens anhöriga sitter på vänster sida. Men det är inget måste för att vigseln ska bli giltig! Ni vet själva bäst vilka kläder ni känner er bekväma och fina i. En del bröllopspar har jeans eller vanliga kläder, andra har klätt upp sig. 

Det som krävs vid en kyrklig vigsel är att man har med sig hindersprövningen (ansöks hos Skatteverket), ringar och att man vill säga ja. En av er ska vara medlem i Svenska kyrkan. Prästen tar kontakt med er några veckor innan så att ni får prata ihop er om ordningen och annat. 

Samkönade äktenskap

För Piteå församling är det självklart att viga samkönade par.

Hindersprövning

Hindersprövningen har juridisk betydelse och är obligatorisk för att ett par ska kunna ingå äktenskap. Ansökan görs gemensamt hos den lokala skattemyndigheten i det län där någon av parterna är folkbokförd. 
Telefon: 0771-56 75 67. 
Hemsida: Skatteverket.se (öppnas i nytt fönster)

Mer om vigsel och bröllop på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Etikett i kyrkan

Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv och kommer att bli ett minne för livet för både dem och gästerna. Lite etikett kan vara bra att känna till.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.