Närbild på en stenduva på en gravsten.
Lyssna

Att ansvara för en grav

Här får du veta mer om gravrätt, att vara gravrättsinnehavare, vilka regler som gäller på kyrkogården och vad du behöver tänka på om du är ansvarig för en grav.

Närbild på en vattenkanna som vattnar några gula blommor.

Foto: Magnus Aronson /Ikon

Gravskötsel

Huvudmannen (i detta fall Piteå församling) och gravrättsinnehavaren har delat ansvar för att sköta om begravningsplatsen. Huvudmannen sköter de allmänna ytorna. Du som är gravrättsinnehavare är ansvarig för gravplatsen och gravanordningen. Kostnad för skötsel och plantering av blommor på gravplats ingår inte i begravningsavgiften eller kyrkoavgiften. Du kan beställa gravskötsel eller ta hand om graven själv.

Kyrkogården - en plats för eftertanke

Ambitionen är att ständigt försköna och förbättra våra kyrkogårdar. Vi vill tillgodose de önskemål som finns från anhöriga och allmänheten och därigenom skapa en vacker plats för eftertanke och känsla av samhörighet med tidigare generationer. Hör av er om ni har några frågor eller funderingar.

Nya regler

År 2012 kom nya regler för gravstenar, bland annat att den ska klara 35 kg dragkraft utan att välta. Enligt begravningslagen är det gravrättsinnehavaren som ansvarar för att gravstenen, gravramen samt gravanordningen är monterade på ett säkert sätt. Men det är församlingen som har ansvar för arbetsmiljön och säkerheten för de som arbetar eller vistas på kyrkogården. Kyrkogårdspersonalen har därför rätt att lägga ner stenar som utgör en fara för säkerheten, men det är den enskilde gravrättsinnehavarens ansvar att se till att eventuella problem åtgärdas. Återlämnade gravrätters gravstenar har däremot församlingen fullt ansvar för.

Förbättringsarbeten

Piteå församling har sedan år 2012 valt att regelbundet utföra förbättringsarbeten på församlingens kyrkogårdar. Gravägare inom Piteå församling behöver därmed inte åtgärda eller bekosta detta själva. På en stor del av de nyare områdena har gravstenar balkats och säkrats för att de ska stå så stadigt som möjligt och inte luta. Detta arbete kommer att fortgå under kommande år. I de äldre delarna av Öjeby kyrkogård finns inte samma möjlighet till balkning och förankring utan andra nödvändiga åtgärder vidtas. Endast när det av säkerhetsskäl är nödvändigt läggs stenar omkull i avvaktan på att de på ett säkert sätt kan stagas och förankras. Anhöriga informeras om någon sten av säkerhetsskäl behöver
läggas omkull.

Skötsel av gravsten

Det växer mossa på gravstenen, färgen har bleknat, stenen behöver rengöras. Det finns mycket som kan behöva åtgärdas på en gravsten efter några år. I Piteå finns flera företag och stenhuggerier som kan hjälpa till med bland annat textkomplettering, rengöring och renovering av befintlig gravsten.
Skötsel av gravstenen ansvarar gravrättsinnehavaren för.

Gravlyktor och utsmyckning

När sommaren närmar sig är det dags att plocka in vinterdekorationer och gravlyktor från kyrkogårdarna. Detta bör göras senast den 15 maj eftersom lyktorna försvårar arbetet sommartid och det finns risk att de går sönder vid grästrimning.

En kyrkogård i grönska.

Foto: Jenny Sigeman /Ikon

Gravrätt och gravrättsinnehavare

Varje grav som upplåtits med gravrätt måste ha en gravrättsinnehavare. Det är gravrättsinnehavaren som bestämmer vem som ska gravsättas inom gravplatsen. Hen bestämmer utseende och storlek på gravsten, övrig utsmyckning samt om gravrätten ska förnyas eller om gravplatsen ska återlämnas till begravningsverksamheten. 

Vid en begravning så är det dödsboet som utser en eller flera gravrättsinnehavare. Det ska göras inom sex månader efter gravsättningen. Gravrättsinnehavaren behöver inte bo på orten, men ska ha nära anknytning till den gravsatte. Gravrättsinnehavet kan överlåtas till någon annan och gravrätten kan också upplåtas på nytt om en befintlig gravrättsinnehavare har gått bort. 

FAKTA: Gravrätt och gravrättsinnehavare

Vad är en gravrätt?

Alla som bor och är folkbokförda i Sverige har rätt till en gravplats. Rätten löper vanligtvis i 25 år, men kan därefter förlängas ytterligare.

Vad är en gravrättsinnehavare?

En gravrättsinnehavare är den släkting eller närstående till den gravsatta som är ansvarig för gravplatsen och ser till att den hålls i ordnat och värdigt skick.

Vem kan bli gravrättsinnehavare

Vid en begravning så är det dödsboet som utser en eller flera gravrättsinnehavare. Det ska göras inom sex månader efter gravsättningen. Gravrättsinnehavaren behöver inte bo på orten, men ska ha nära anknytning till den gravsatte. Gravrättsinnehavet kan överlåtas till någon annan och gravrätten kan också upplåtas på nytt om en befintlig gravrättsinnehavare har gått bort.  

Hur vet jag om jag är gravrättsinnehavare?

Alla gravrättsinnehavare får ett så kallat gravbrev. Gravbrevet fungerar som ett bevis på dina rättigheter och skyldigheter kring den aktuella graven. Där finns också gravens nummer och andra uppgifter som du behöver när du kontaktar oss om till exempel gravskötselavtal eller nya gravsättningar. Är du osäker på om du är gravrättsinnehavare så kan du kontakta oss så hjälper vi dig, och skriver ut ett nytt gravbrev vid behov.  

Hur blir jag gravrättsinnehavare?

Du kontaktar församlingsexpeditionen så skriver vi ut en blankett som du får signera. Gäller det en ny gravsättning så kan du läsa hur det går till under ”Vem kan bli gravrättsinnehavare”.

Varför är det bra att vara gravrättsinnehavare?

Gravrättsinnehavaren får bland annat bestämma:

  • vem som ska gravsättas i graven
  • utformningen av gravstenen (inom gällande regler)
  • gravplatsens utsmyckning
  • förnyelse av gravrätten

Vad händer när gravrätten har gått ut?

Vi skickar ett erbjudande om föryelse till gravrättsinnehavarna. De får då välja om de vill bevara graven i ytterligare 15 år till en kostnad. Eller om de vill lämna tillbaka graven för att en ska plockas bort. 

Vad händer med gravar utan gravrättsinnehavare?

Om ingen vill vara gravrättsinnehavare, eller om gravrätten återlämnas går gravrätten över till huvudmannen (Piteå församling).

När en grav anses återlämnad har huvudmannen rätt att ta bort gravstenen om inte kostnaden för skötsel betalas samt återupplåta platsen. Gravplatsen bevaras dock under minst 25 år från senaste gravsättning till förmån för de som är gravsatta där.

Förnyelse av gravrätt

Då upplåtelsetiden av en gravrätt närmar sig sitt slut kommer gravrättsinnehavaren att få hem en blankett med ett erbjudande om att förnya gravrätten.
Vill man förnya gravrätten skriver man under och återsänder blanketten, då förlängs gravrätten i ytterligare 15 år.

Överlåtelse av gravrätt

Om gravrättsinnehavaren vill överlåta gravrätten till annan person anmäler man detta skriftligen till församlingsexpeditionen. Gravrätten kan bara överlåtas till släkting eller mycket nära vän till någon av de gravsatta.

Återlämnande av gravrätt

Om gravrättsinnehavaren vill återlämna sin gravrätt i förtid anmäler man detta skriftligen till församlingsexpeditionen.

Vad betyder den gröna skylten på graven?

Vi söker efter gravrättsinnehavare

Har du sett en grön skylt på graven du besöker? Ta då kontakt med expeditionen! Detta beror på att det saknas gravrättsinnehavare, kontaktuppgifter eller att gravrätten har gått ut.

Erbjudande om skötsel och planteringar

Vi erbjuder gravskötsel i form av vård och plantering av blommor samt ljuständning mot en avgift. Här hittar du aktuell prislista.