Gravstenar på kyrkogården.
Lyssna

Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen svarar för skötseln av kyrkogårdarna vid Stora Lundby och Östad kyrkor. Vi har lång erfarenhet och hög kompetens inom kyrkogårdsskötsel.

Kyrkogården är en begravningsplats, en sorge- och minnesplats, men också en lugn och vacker oas. En plats för rekreation och kontemplation, en rofylld park där man kan promenera, vila, betrakta, begrunda och meditera.

Kyrkogården inbjuder till reflektion över att livet har ett slut. De kristna korsen säger att slutet här är början på något nytt. Kyrkogården innehåller också andra symboler.

Kyrkogården är som en spegel, en oas för dem som levt, för oss som lever nu och för kommande släkten.

Vår målsättning är att tillhandahålla välvårdade kyrkogårdar, svara för den bästa kyrkogårds- och begravningsservicen och verka för en bra arbetsmiljö.

Begravning

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked - döden.

Gravar utan gravrättsinnehavare

Vi söker gravrättsinnehavare eller intressenter till några specifika gravplatser på Stora Lundby och Östad kyrkogårdar.

Utse grav

Det finns mycket att tänka på när man ska utse en gravplats. Den här checklistan kan vara till hjälp.

Gravskötsel

Kyrkogårdsförvaltningen hjälper till med gravskötsel. Här kan du läsa om de olika tjänster som erbjuds.

Att ansvara för en grav

En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser.

Restaurering av klockstapeln

Nu är renoveringen av klockstapeln vid Stora Lundby kyrka igång. Våra kyrkklockor har gjort ett uppehåll i sin ringning nu och några veckor framåt, medan stommen i klockstapeln lagas och ruttet timmer byts ut.

Renovering interiört i Östad kyrka

Under hösten kommer det att ske en restaurering av inventarier i Östad kyrka. Östad kyrka kommer att hållas stängd under perioden 24 september till 27 oktober. Under stängningen av kyrkan kommer vi att fira gudstjänst i församlingshemmet i Östad. 

Josefine Sjögren

Kyrkogårdsföreståndare, Dataskyddsombud, Stora Lundby-Östad pastorat