Två händer som var och en har en guldring på fingret

Bröllop

Ni har funnit varandra. Att gifta sig är en av livets viktigaste och gladaste händelser. I vigselgudstjänsten får ni bekräfta er kärlek till varandra!

Går du i giftastankar?

Här kan du välja tid och plats för bröllop och boka direkt på webben. En kyrklig vigsel kan vara både liten och intim eller innebära stor fest, det är helt upp till er. I vår värld är nämligen både kärleken och vigseln gratis.

Boka tid för vigsel

 1. Välj kyrka och/eller datum och få upp lediga tider i kalendern. Syns det inga tider i kalendern beror det på att vigseltiderna redan är bokade.
 2. Välj en tid och fyll i uppgifter i formuläret som öppnas. Det finns möjlighet att låna brudkrona, både i Stora Lundby och Östad kyrkor. Det gör du i formuläret.
 3. När bokningen skickats till oss så är den fortfarande preliminär. Vår kanslist kommer att titta igenom er bokning och skicka ut en bekräftelse på att bokningen nu är definitiv. Den kommer med e-post.
 4. Den präst som ska viga er kommer att ta kontakt med er i god tid för att bestämma tid och plats för ett vigselsamtal, ett förberedande samtal inför bröllopet.

Alla personuppgifter behandlas enligt GDPR. 
Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter

  Frågor om vigsel? Kontakta oss!

 • Pastorsexpeditionen Stora Lundby församlingshem

  Stora Lundby-Östad pastorat

  Administration

  Mer om Pastorsexpeditionen Stora Lundby församlingshem

  Telefontid måndag-fredag kl 10-12

Brudkronor

Läs mer om brudkronorna i Stora Lundby och Östad kyrkor. Brudkronorna kan lånas kostnadsfritt till bröllop i Stora Lundby eller Östad kyrka.

Våra kyrkor och lokaler

Stora Lundby kyrka och klockstapel.

Stora Lundby kyrka

Stora Lundby kyrka ligger strax utanför samhället Gråbo. Nuvarande Stora Lundby kyrka är från 1728 men har haft medeltida föregångare på platsen.

Östad kyrka i höstskrud.

Östad kyrka

Östad kyrka ligger i en naturskön bygd väster om sjön Mjörn i den nordligaste delen av Lerums kommun. Där kyrkan står har det funnits en eller kanske två kyrkor tidigare. Redan på medeltiden låg det en kyrka på platsen.

En sal med matbord och stolar, festligt dukat med vita linnedukar, levande ljus, blommor och med landgång framdukat på vita tallrikar.

Lokaler för uthyrning

Kyrkans samlingslokaler går bra att använda för både dopkaffe och minnesstund.

Mer om vigsel och bröllop på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Etikett i kyrkan

Bröllopsdagen är en av de viktigaste dagarna i brudparets liv och kommer att bli ett minne för livet för både dem och gästerna. Lite etikett kan vara bra att känna till.

Vill ni gifta er utomlands?

Ni kan vigas eller bli välsignade (när ni redan gift er borgerligt) i Svenska kyrkan utomlands. Olika regler gäller i olika länder, här får du praktisk information.

Hjärta i en kyrkbänk med texten Ingen annan är som du.

Dop, konfirmation, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.