Mässa med återinvigning

Nyhet Publicerad Ändrad

På påskdagen var det äntligen dags. Efter sju månader av renovering öppnade Öjeby kyrka igen med mässan ”Kristus är uppstånden”. Mässan lockade över 220 personer och medverkade gjorde bland andra biskop Hans Stiglund.

Den klara förmiddagssolen letade sig in i Öjeby kyrka på påskdagen. Och visst märktes ljuset lite extra i den nyrenoverade kyrkan. Väggarna är ljusare och många väsentliga delar av interiören, som predikstolen, minnestavlor och altarringen, har restaurerats.

Kyrkan var fullsatt i de nedre delarna och några hade även letat sig upp på läktarna. Totalt deltog över 220 personer.

Biskop Hans Stiglund inledde med bön och predikade senare på temat liv och kärlek. ”I ljuset av Kristi uppståndelse får vårt liv nya perspektiv”, sade han. Efter mässan samlades många i Margretelund när kyrkorådet bjöd på kaffe och tårta. I samband med kyrkkaffet berättade Eva Werner, pedagog och guide, om Öjeby kyrkas historia med start från 1400-talet. Anders Pettersson från kyrkorådet redogjorde för beslutsprocessen kring renoveringen och avslutningsvis berättade Stefan Lindgren, kyrkogårds- och fastighetschef, om renoveringsprocessens moment.

Biskopen avslutade kyrkkaffet med att tacka alla som kom och att det är viktigt att fylla kyrkorummet med liv. ”Gud finns med oss i vandringen mellan vardagen och kyrkan”, sade han.

Medverkade på påskdagsmässan 27 mars gjorde:
Biskop Hans Stiglund
Kyrkoherde Mats Björk
Helén Lindbäck
Ulla Rehnström
Stig-Roland Carlzon
Ewa Nilsson
Lars Nilsson
Öjeby kyrkokör
med flera.

Parkering vid klocktornet.
Parkering vid klocktornet. Foto: Magnus Borg
Öjeby kyrkokör stod för sången på påskdagsmässan.
Öjeby kyrkokör stod för sången på påskdagsmässan. Foto: Magnus Borg
Foto: Magnus Borg
Från vänster: diakon Ulla Rehnström, biskop Hans Stiglund, kyrkoherde Mats Björk och diakon Ewa Nilsson. Foto: Magnus Borg
Foto: Magnus Borg
Alla som lämnade mässan fick ta med sig en påsklilja hem, eller ge vidare till någon annan. Foto: Magnus Borg

Renoveringen av Öjeby kyrka

Renoveringen av Öjeby kyrka inleddes september 2015. Kyrkan öppnade igen 27 mars 2016 i samband med påskdagsmässa.