Ung - Volontär

Nyhet Publicerad Ändrad

Hur är det att vara volontär? Här nedan kan du läsa en av våra konfirmandledare, Linnea Anderssons krönika om hur det var för henne att vara volontär:

Jag växte, det var min betalning

Musiken dunkar i väggarna medan jag står och diskar och plötsligt börjar den där låten spelas. Jag blir fylld av lyckliga minnen men också ledsen över att de är just det, blott minnen. Det är ofattbart hur bara en låt kan få en att minnas så mycket. Jag minns skratten och känslan, jag blir lycklig.

Vem kunde ana att jag skulle få så mycket av att bara ge min tid och mina tjänster. Jag snackar inte om pengar, vilket många skulle kunna tro. Jag snackar om fantastiska minnen, möten, upplevelser och känslan av att vara behövd. När jag berättade för mina vänner att jag skulle vara volontär, som konfirmandledare, förstod inte vissa av dem varför jag gjorde det om jag inte fick pengar. Och om jag ska vara helt ärlig så hade jag inget bra svar. Ingen av oss tänkte på den större bilden, på att man faktiskt kan få betalt med något mycket mer värdefullt än pengar. Jag visste bara att man var tvungen att vara volontär ett år om man skulle få betalt de eventuellt kommande åren. Men efter att ha varit konfaledare år 2014 kan jag med hela mitt hjärta säga att jag skulle kunna skita i pengarna. Visst, jag kommer ju inte tacka nej till en extra slant i fickan men jag skulle söka detta jobb även om jag var tvungen att vara volontär varje år. Så fantastiskt roligt är det att göra det här.

Det enda jag hade som förväntning var att ha kul, och jösses det hade jag! Men aldrig hade jag kunnat veta att jag skulle få så otroligt mycket mer av att vara ledare till denna grupp på 30 ungdomar. Bara av att dela med mig av min fritid, min visdom, mina tankar, mina erfarenheter och mig själv, fick jag tillbaka tusen gånger mer. Jag fick ett oförglömligt minne, nya idéer och vänner, ett nytt sätt att tänka och dessutom vann jag förtroende. Jag förändrades, jag växte i mig själv. Jag vet inte vad du, som läser detta tycker, men enligt mig är de gåvorna mycket mer värdefulla än pengar.

Jag förstår inte vad det är med folk och behovet att få betalt för allt de gör. Det finns många människor som aldrig skulle kunna tänka sig att arbeta och faktiskt ge av sin egen fritid till någon utan att få betalt och det enda jag kan tänka på är vad de kommer gå miste om. De kommer aldrig få uppleva den där känslan av att bli uppskattad för att ha gjort något endast för någon annans skull. De kommer aldrig inse att allt inte kretsar kring pengar.

Så, var inte snål med dina timmar och minuter för vem vet, om du är givmild så kanske du får något betydligt mer värdefullt tillbaka.

Text: Linnea Andersson