Foto: Johannes Frandsen

Familj och relationer

Uppväxt, barndom och våra nära relationer senare i livet är ett outsinande tema i skönlitteraturen. På Svenska kyrkans scen Se människan samtalar författare om sina böcker i ämnet.

Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2023

Anna Grinzweig Jacobsson

Hur klarar man sig i en diktatur, omgiven av propaganda och angiveri? Och hur vet man när det är dags att fly? 1920 gifter sig författarens morföräldrar i en ukrainsk synagoga. Inbördeskriget rasar och den efterlängtade bröllopsfesten blir krossad av en pogrom. I nutid avslöjas hemligheter som varit så farliga att familjen raderat ut dem från sitt medvetande. Anna Grinzweig Jacobsson i samtal med Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift.

Agneta Pleijel 

På Aftonbladets kulturredaktion i de gamla Klara-kvarteren ligger röken tät och krogkvällarna blir sena. Agneta Pleijel är Sveriges första kvinnliga kulturchef på en dagstidning, men måste själv hem till man och barn i radhuset i Farsta. Det håller inte. Sniglar och snö är tredje delen i Agneta Pleijels romansvit med självbiografisk bäring och tar vid från de första yrkesåren och fram till det egna författarskapet. Agneta Pleijel i samtal med Lisbeth Gustafsson, journalist och författare.

Samtal från Se människan-scenen på Bokmässan 2022

Malin Lindroth

Nuckan vill föra andra samtal om kärlek, makt och relationer än de som ryms i vår tids ideal om romantisk tvåsamhet. För hur kan en samlevnadsform, som gör så många så olyckliga och begränsade, betraktas som ett tecken på normalitet? 
Nuckans hjärtespalt är radikalare än vanliga relationsspalter och tar frågor om kärlek och ensamhet på största allvar, men är också full av humor. Malin Lindroth i samtal med Lotta Fång, präst i Hägerstens församling, Stockholm.

John Ajvide Lindqvist

En familj är huvudpersoner i en dokusåpa och desto längre tiden går, desto mer krackelerar verkligheten. För vad sker med människan när hon ständigt har publik och vad blir viktigt när vi ständigt visar upp vårt liv för andra. Vad är sant och vad är falskt? Det vi själva värderar eller det andra vill se? En roman om vår samtid och om vad existens och verklighet faktiskt innebär. John Ajvide Lindqvist i samtal med Pontus Nilsen, präst i Oscar Fredriks församling, Göteborg.

Damon Galgut

Damon Galgut är en av Sydafrikas stora författare och belönades 2021 med Bookerpriset för romanen Löftet. En drabbande familjekrönika om det moderna Sydafrika. Året är 1986 och apartheidregimen går mot sitt slut. Familjen Swart splittras efter mammans död och återses bara på begravningar. Det som återstår är familjegården och de obesvarade frågorna kring ett löfte som aldrig infriats. Damon Galgut i samtal med Johanna Gustafsson Lundberg, docent i teologisk etik vid Lunds universitet. 

Samtalet förs på engelska.

Johannes Anyuru

Sedan Mio dog har Rut ensam uppfostrat deras son och skapat ett liv med hus vid havet och anställning på den gåtfulla ”agenturen”, som med hjälp av fiktiva röster manipulerar offentligheten. Men så dyker en medvetslös pojke med en omöjlig inspelning av Mios röst. En vindlande roman om vänskap och längtan, och ett kärleksbrev till fiktion, påhittade liv och bibliotek. Johannes Anyuru i samtal med Maria Essunger, docent i systematisk teologi med livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet.

Ia Genberg

En roman med fyra porträtt och tusen detaljer, om tummade pocketböcker, psykedelisk dans och kippande oro. Huvudpersonen ligger i hög feber och minns alla som har stått henne nära, men försvunnit ur hennes liv. Men kan en älskad människa verkligen försvinna? Och vem är det egentligen som porträtteras, personen som avbildas eller den som håller i penseln? En berättelse om vilka vi är, vilka vi varit och vilka vi blev. Ia Genberg i samtal med Lotta Fång, präst i Hägerstens församling, Stockholm.

Kjell Westö och Mårten Westö

Bröderna Westö växte upp i Helsingfors förstäder under rekordåren, i ett land och en familj där det förflutna ständigt gjorde sig påmint. I 50 korta texter rör sig Kjell och Mårten genom minnets skrymslen och vrår. Det handlar om tidens obevekliga gång och tillvarons ständiga föränderlighet. Vad blir kvar, vad minns vi och vilka lärdomar kan vi dra av våra liv? Kjell Westö och Mårten Westö i samtal med Marjut Ervasti, präst i Västermalms församling, Stockholm.

Mikael Berglund

En av de sista dagarna på sommarjobbet träffar Oskar renskötaren Eija. Det blir början på en omväl- vande relation – till Eija, till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne. En suggestiv roman om samhörighet och tillit, och om hur marken kan upplevas ge vika då två människor lyckas komma varandra riktigt nära. 
Mikael Berglund i samtal med Susanne Olbing, församlingsherde i Göteborgs domkyrkoförsamling.

Lars Lerin och Niklas Strömstedt

Katten Kerstin har blivit ett fenomen på Instagram med närmare 90 000 följare. Men berättelsen om Kerstin Strömstedt är något mer än vardagliga anekdoter på sociala medier – där utvalda delar nu blivit bok. Genom ögonen på sin katt säger artisten Niklas Strömstedt något om livet i det lilla perspektivet, som i samklang med Lars Lerins bilder skapar en annorlunda ingång till livets sorger och glädjeämnen.
Lars Lerin och Niklas Strömstedt i samtal med Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift.

Medarrangör Mondial förlag

Negar Naseh

På en balkong i Teheran sitter Minou och hennes son och väntar. Det är 1978 och på gatan nedanför har revolutionen tagit fart. 40 år senare irrar Minou och hennes familj omkring i Uppsala, fortfarande påverkade av spillrorna av det som varit. När hennes mamma är döende bestämmer hon sig för att återvända till Iran. En berättelse om kamp, flykt och samhörighet, speglad genom de olika personernas liv. Negar Naseh i samtal med Ludvig Lindelöf, präst i Carl Johans församling, Göteborg.

Medarrangör Natur & Kultur

Samtal från Se människan-scenen på 2021 års bokmässa

Kristín Eiríksdóttir

Kristín Eiríksdóttir är en av Islands mest inflytelserika författare i den yngre generationen. Hennes roman är en skarpsinnigt sammanvävd berättelse om mödrar och döttrar, våld och trauma  – och om den ensamhet som livet inte har någon lindrande salva mot. Hör henne i ett samtal med Lena Sjöstrand, präst och teologie doktor, domkyrkokaplan i Lund.

Kristofer Folkhammar 

En roman om relationer, om föräldraskap och bögliv. Om spänningen mellan familjelivet och de egna livsprojekten i dagens samhälle. Att både vilja ha barn och familj, och leva innanför normen, men också vara fri i relation till behovet av kärlek, intimitet och sexualitet. Kristofer Folkhammar samtalar med Lena Sjöstrand, präst och teologie doktor, domkyrkokaplan i Lund.

Sara Lövestam

I denna berättelse om det sociala arvet, om föräldraskap och svek, hopp och meningen med livet, ställs frågor som ""Vad gör jag här, vad har, generation efter generation, lett till att jag finns i dag – och vad är min uppgift när jag nu är här?"" Sara Lövestam samtalar med Susanne Olbing, präst, kaplan, och församlingsherde i domkyrkan Göteborg. 

Mats Jonsson

När serietecknaren Mats Jonssons farfar dör öppnar familjen för första gången den förslutna och förbjudna svepask som alltid funnits i farfaderns hem. Där ligger renmärkesbevis och brev från lappfogden i Västerbottens län. Det visar sig att familjen härstammar från en släkt av skogssamer i Malåtrakten. Varför har det varit hemligt? Och varför slutade de vara samer? Hör Mats Jonsson och Marika Palmdahl, församlingsherde i Masthuggs församling i Göteborg, i ett samtal om upprättelse och om att fylla luckor i sitt förflutna och i sin identitet.

Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth skärskådar relationen mellan mor och dotter. Johanna lämnade Norge och klippte banden med sin familj. Hon har bott utomlands i tre decennier när hon beslutar sig för att flytta tillbaka hem. Men vad finns kvar av relationerna hon lämnade för så länge sedan? Samtalsledare är Elisabeth Pettersson, programchef för prästutbildningen på Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala och Lund.

Aase Berg

Med sylvass penna skärskådar Aase Berg kvinnorollen och motståndet. Hon monterar ner, förenklar och försvårar sin värld. Romanen handlar om att växa upp, ha ansvar för barn, att gå från att vara ett barn till att vara en förälder, och maktlösheten när man inser att man inte kan skydda sina, barn hur mycket man än vill. Samtalsledare är Maria Essunger, docent och lektor i systematisk teologi med livsåskådningsforskning, Uppsala universitet.

Philomène Grandin

Philomène Grandin berättar om en okonventionell uppväxt med sin pappa musiklegendaren Izzy Young, och hans åldrande och död i demens. En uppväxtskildring och en berättelse om en far och dotter som vägrar släppa taget om varandra. Samtalet leds av Pontus Bäckström, församlingsherde i Carl Johans församling i Göteborg.

Caroline Albertine Minor

De tre syskonen Gabel lever helt olika liv. Med åren har skillnaderna blivit till avstånd men nu har ett dilemma uppstått som behöver lösas på en gång. Under fem dagar måste de närma sig varandra och sin gemensamma historia. Romanen är en berättelse om familjens mytologi, om brustna relationer och om relationer som överträffar förväntningarna. Caroline Albertine Minor i ett samtal med Cristina Grenholm, professor och kyrkosekreterare för Svenska kyrkan.

Tareq Taylor

När Tareq Taylor reste till pappans hemstad Jerusalem hade han av olika anledningar inte varit där sedan barnsben. Nu gjorde han resan tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer, i syfte att upptäcka den godaste maten från Mellanöstern. Det blev en betydelsefull resa för honom personligen, som han här berättar om för Johanna Gustafsson Lundberg, docent i teologisk etik vid Lunds universitet. 

Fanny Ambjörnson

Kan man skriva en levnadsberättelse över någon som knappt kan kommunicera? Som inte kan tala och vars behov ständigt måste tolkas av andra? Fanny Ambjörnson vill försöka. Hon berättar om Nadja, sin gravt funktionsnedsatta syster, om familjen, om åldrande föräldrar vars dotter aldrig kommer att kunna klara sig själv. Kan man skriva en biografi om en människa som inte själv kan berätta? Vad är ett liv och vad gör det värt att leva? Fanny Ambjörnson i ett samtal med Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift och teologie doktor.

Maria Frensborg

Maria Frensborg utforskar den moderna människans existentiella funderingar. Hur hanterar man skuld i det sekulära samhället? Och vad innebär det att vara summan av sina handlingar? Helena vill vara en rolig mamma, en solidarisk medmänniska och en del av den hållbara utvecklingen. En god människa, helt enkelt. När hennes man Jonas överraskar familjen med flygbiljetter till Mallorca ställs allt på sin spets. Barnen jublar, men i Helena tänds vreden. Samtalsledare är Lotta Fång, präst i Hägerstens församling.

Elaf Ali

En stark, personlig historia om hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. Det handlar om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade Elaf Alis uppväxt, men det är också berättelsen om en frigörelse. Samtalsledare är Christina Byström, samordnare inom Svenska kyrkan.

Magnus Uggla

”Upp som en hatad sol och ner som en ointressant pannkaka." Året är 1978 och efter att äntligen ha slagit igenom stort, turnerat landet runt och blivit en omsusad kändis befinner sig Magnus Uggla i nedförslöpa. Igen. Och när produktchefen på CBS föreslår att han ska ställa upp i Melodifestivalen är verkligen botten nådd. Magnus Uggla har skrivit en halsbrytande satir om musikbranschen, i full fart. Här samtalar han med Irma Schultz, kultursamordnare i Katarina församling, Stockholm..

Lars-Johan Åge

Professor Lars-Johan Åge vill undersöka den dolda superkraften som är omtycktheten. Studier visar att människor som fokuserar mer på omtyckthet än popularitet både mår bättre och når längre i arbetslivet. Vi har allt att vinna på att återupptäcka omtycktheten — särskilt efter ett år som för många inneburit isolering eller påtvingad zoom-narcissism. Samtalsledare är Marjut Ervasti, präst och kaplan i Kungsholms kyrka i Stockholm.

Janne Andersson

Förbundskapten Janne Andersson har hyllats för sitt tydliga ledarskap som gett det svenska landslaget i fotboll stora framgångar. I sin bok delar han med sig av sina erfarenheter av hur man bygger lag, sätter gemensamma ramar, hanterar konflikter och verkligen blir delaktig i ett lag. Om detta samtalar han med Marika Palmdahl, församlingsherde i Masthuggs församling, Svenska kyrkan.

Agneta Pleijel

Mars 1969. En ung man ber konstnären Oskar Kokoschka måla ett porträtt av sin mormor, deckarförfattaren Agatha Christie. I sex sittningar närmar sig de båda konstnärerna varandra, avslöjar vilka rädslor och begär som formar ett skapande liv. Agneta Pleijel samtalar med Dan-Erik Sahlberg, programchef Sigtunastiftelsen.

Betlehem Isaak 

Betlehem Isaak berättar rakt och personligt om en ung familj som splittras, en historia om vad krig och diktatur kan göra med en framtida generation. Det är också hennes egen historia, återgiven från minnen och upplevelser från uppväxten utan den fängslade pappan Dawit Isaak. Samtalsledare är Pontus Nilsen, präst i Oscar Fredriks församling i Göteborg.

Patrik Lundberg

Fjärilsvägen är Patrik Lundbergs berättelse om sin mamma. Det är en kärleksförklaring, och samtidigt en svidande uppgörelse med det svenska klassamhället. Här samtalar han med Ludvig Lindelöf, präst i Göteborg, skribent och radiopratare.

Kjell Westö

Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: hur kan vi leva tillsammans, med alla våra olikheter, i en tid som vår? Kjell Westö i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef Sigtunastiftelsen.

Klas Östergren

Klas Östergren inledde sin romansvit med Gentlemen, fortsatte med Gangsters och avslutar nu med Renegater. Henry Morgan är på pilgrimsvandring genom Europa, från Wien till Lappland för att få träffa sin son. Fiktion blandas med sanning medan Sverige förvandlas. Och huvudpersonerna är lika mångskiftande som tidigare. Samtalsledare är Cristina Grenholm, professor och kyrkosekreterare för Svenska kyrkan.

Elisabeth Åsbrink

I Övergivenheten berättar Elisabeth Åsbrink personligt om tre kvinnoöden i sin släkt: mormor, mamma och författaren själv. Hemligheter, lögner och tabun går från en generation till nästa i denna berättelse om kärlek, emigration och mänskligt liv i hatets skugga. I ett samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef Sigtunastiftelsen.

Marie Nilsson

Personligt, med svärta, sorg, värme och humor, berättar Marie Nilsson Lind om sin syster Josefin, artisten och skådespelaren. I boken skildras systerskap, konstnärskap, och kärleken till livet och scenen. Hur klarar man att gå vidare när man förlorat sin själsfrände? I ett samtal med Irma Schultz, kultursamordnare i Katarina församling, Stockholm.

Majgull Axelsson

Lykke är gymnasielärare i Nässjö, Fatima är hittebarnet från Indien som omhändertogs av Lykke. Fatima vet att när hon som nyfödd hittades vid floden Sabarmati fick hon namnet Meera. Namnet bär hon som en hemlighet. Det handlar om en mor som inte är en mor, och en dotter som inte är en dotter. Majgull Axelsson samtalar med Kristina Ljunggren, domkyrkokaplan i Stockholms domkyrkoförsamling.

Tone Schunnesson

Bibbs ska fylla 39 år. Samtidigt finns det andra som fyller 26 eller 19. Trots att Bibbs saknar talang har hon varit känd ett tag, men det enkla livet håller på att glida henne ur händerna. Och hela tiden kommer det oväntade utgifter. Tone Schunnesson i ett samtal med Ludvig Lindelöf, präst i Göteborg, skribent och radiopratare.

Göran Greider

I dokumentärromanen Hon vars hjärta var som mitt skriver Göran Greider fram den okända kärlekshistorien mellan Dan Andersson och Märta Larsson. Det är passionerat, det är intellektuellt, det är omöjligt, det är på tvärs över klassgränser och konventioner. Samtalsledare är Karin Johannesson, docent och lektor i religionsfilosofi, biskop i Uppsala stift.

 

Anna Pella

Funkisfamiljen är en bokserie för barn 6–9 år om barns tankar om livets stora frågor. Del 4, Operation vän i nöd, handlar om utsatthet och alla människors rätt att göra sin röst hörd – även om man inte kan prata med munnen. Anna Pella i ett samtal med Cristina Grenholm, professor och kyrkosekreterare för Svenska kyrkan.

Se människan samtal från 2018 och 2019 års bokmässor

Lena Einhorn

Lena Einhorn

Lena Einhorn skriver sin egen historia, en berättelse om att till slut våga älska. Under arbetet med tidigare boken Ninas resa fann hon föräldrarnas efterlämnade brev som hjälpte henne att bena upp sin mors liv, men också sitt eget livs mysterium. Hon talar med Håkan Bravinger.

Rebecka Åhlund

Mamma, partner, yrkesmänniska, dotter, syster och alkoholist. Rebecka Åhlund har skrivit en rapportbok om ångesten, skammen och skulden och om att tillfriskna från alkoholism. Hon talar med Katinka Randin.

Robert Laul

Sportjournalisten Robert Laul levde ett dubbelliv. Han berättar om hur han blev alkoholist, och hur han fortsatte att dricka tills han stod vid en vändpunkt: skulle han sluta leva eller börja leva? Samtalsledare Lars Björksell.

Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiris roman Pappaklausulen handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt. I ett samtal med Birgitta Westlin.

Elin Willows

Debutromanen Inlandet undersöker vardagens konkreta mekanik, småsamhällesmentalitet och hur omgivningen kan spegla en människas inre landskap, relationen mellan frihet och ensamhet. I ett samtal med Gunilla Molloy.

Ida Jessen

Danska Ida Jessens roman En ny tid skildrar Lilly Høys liv. I uppföljaren, Doktor Bagges anagram, möter vi Lillys make. Två finstämda romaner om människor i ett litet samhälle. Samtalet mellan Ida Jessen och Jakob Wirén sker på skandinaviska.

Christine Falkenland

I Christine Falkenlands roman störs kyrkoherde Erland Wallerius harmoniska tillvaro när en gammal skolkamrat tar kontakt. Han blir indragen i en kamp mellan tro och tvivel, synd och nåd. Samtalsledare Lotta Fång.

Emma Hamberg

Emma Hamberg har skrivit en personlig roman om att leva med någon som är svårt sjuk men ändå välja att bryta upp. Resten av vårt liv handlar om att ta och få en andra chans mitt i livet. Samtalsledare Susanne Rappmann.

Leonora Christina Skov

Leonora Christina Skov har skrivit den självbiografiska romanen Den som lever stilla, som tilldelats Danmarks motsvarighet till Augustpriset. Den handlar om att växa upp och försöka göra allt rätt för att bli älskad och om att komma ut som lesbisk och förskjutas av sina föräldrar. Samtalsledare Caroline Krook.

Jonas Karlsson

Jonas Karlsson samtalar med Lotta Fång om Regnmannen, en roman om änkemannen Ingmar som återfår glädjen i tillvaron genom att sköta sin frus rosenträdgård. Sommaren är torr, men på baksidan av huset hittar Ingmar en gammal rostig kran med oväntade egenskaper. 

Nina Wähä

Är man ansvarig för sin familjs synder? När Annie blir gravid åker hon motvilligt hem till Tornedalen där hon växt upp i en laestadianskättad familj, som hukar under en mörk hemlighet. Snart kommer inget att vara som förut. Nina Wähä samtalar med Sara Garpe. 

David Sedaris

David Sedaris, en av USA:s mest uppmärksammade författare och komiker, skriver brutalt ärligt om livet och vår samtid. Boken Calypso handlar om att vara medelålders och om att ändå alltid vara en del av den familj man vuxit upp i. Samtalet är på engelska. Samtalsledare Camilla Lif.

 

Karin Smirnoff

I Karin Smirnoffs roman Vi for upp med mor. En av bokens huvudpersoner är fascinerad av en kristen grupp. Hon talar med Erik Gyll om vad det är som lockar med hierarkier och strikta regler och med en grupp som skyddar de sina, men stöter bort andra.

Jonas Gardell

Jonas Gardell i ett samtal om sin episkt böljande roman, Till minne av en villkorslös kärlek. Romanen handlar om en familj som kring sina hemligheter bygger de mest fantastiska legender. Om solidaritet och svek, humor och livsglädje och en smärta så stor att den får verkligheten att spricka. Samtalsledare: Caroline Krook.

Agnes Lidbeck

Författaren undersöker livets små sanningar och stora lögner i den avslutande delen av sin romantrilogi. Ett äktenskap utvecklas och i mitten står en man som betraktar skeendena, ibland lamslagen av skräck, ibland i ett tappert försök att hejda tiden. Samtalsledare är Brita Häll.

Leif GW Persson

Leif GW Persson berättar för Elisabet Pettersson om Wille Vingmutter, fortsättningen på Gustavs grabb. Samtalsledare Elisabet Pettersson. Endast Youtube.