Rött juleljus som brinner.
Foto: tiegeltuf /Flickr

Precis runt hörnet

Nyhet Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Mogens Amstrup Jacobsen som delar med sig av sina tankar kring adventstiden.

Det finns precis runt hörnet. Så mycket i livet finns precis runt hörnet. Vi är så nära att vi nästan kan nå det, men inte helt. Det finns precis runt hörnet. Ibland får man vänta ett tag eller ta ett extra steg. Ibland kommer det helt av sig själv.

Som till exempel julen, den återkommer vartenda år, liksom advent. Och just nu är adventstiden precis runt hörnet.

Snart börjar tiden för den stora nedräkningen. Nedräkningen inför julafton, inför julfirande och presenter, inför julmiddag och samvaro med familjen. Nedräkningen inför julen kring krubban, julottan och budskapet om Jesu födelse.

Vi dukar upp, vi pyntar, vi öppnar adventskalendrar, i mindre eller större format. Och det sätts fram massor med adventsljusstakar i fönstren. Det är några av de sätt, som vi firar advent på. Kanske är det så att vi är ett adventsälskande folk? Vi bakar lussebullar, byter gardiner och pyntar i fönstren.

Runt hörnet finns advent. Smaka lite på ordet advent. Om någon skulle fråga vad det betyder är svaret troligen tiden innan jul, och det är helt korrekt. Men det kommer från latinets adventus, vilket betyder ankomst, alltså att något kommer. Advent är tiden när vi går och väntar på att något ska hända. Vi går och väntar på någons ankomst, på Kristi födelse och på julen.

Och advent är även en tid då vi har möjlighet att tänka på andra. Dels för att vi, som köper eller gör julklappar till nära och kära, måste tänka och fundera på vad som skulle passa till vem. Och dels för att vi får tänka lite utanför vår egen ram i mötet med andra.

Vid varje årsskifte pratas det om nyårslöften och saker och ting som vi vill ta itu med – börja motionera, sluta äta godis eller vad det nu kan vara.

Till första advent, firar vi nyår inom kyrkan. Det är första dagen på kyrkoåret, och då har vi möjlighet att sätta upp ett nyårslöfte när det handlar om vårt inre liv, vår tro. Det kan vara att be mer, gå på fler gudstjänster, handla fler rättvisemärkta produkter och ställa upp mer för andra. Eller kanske att lägga mer tid på oss själva och på våra familjer.

Advent är en tid av förväntan och väntan, och den finns precis runt hörnet.

Vid pennan

Mogens Amstrup Jacobsen, präst i Svenska kyrkan i Boden