Ett hoppfullt rekviem

Nyhet Publicerad Ändrad

I slutet på oktober gör Nya Motettkören Duruflés Requiem, ett av världens mest framförda körverk.

Konserter

Lördag 24 oktober kl. 18, Luleå domkyrka
Söndag 25 oktober kl. 16, Studio Acusticum, Piteå

Död och hopp på samma gång - om Duruflés rekviem

Duruflés rekviem har ryktet om sig att vara ett av 1900-talets mästerverk och är ett av de mest framförda körverken världen över. Det skiljer sig från många andra rekvier, genom en hoppfull ton och gregorianska teman.

Dirigenten Samuel Lind berättar mer om verket på Luleå domkyrkoförsamlings hemsida...

Trösterikt glädjerop i ny tonsättning

Från lågmäld mysticism till starka jubelrop - sådan är stämningen i det nyskrivna verket En ny himmel och en ny jord. Texten, som är hämtad från en av Bibelns allra sista sidor, har varit tonsättaren Emil Råbergs utgångspunkt i skapandet:
- Jag tolkar texten som ett trösterikt glädjerop. Därför får orden Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan en central plats i verket.

Emil Råberg är född i Luleå och har studerat komposition vid Musikhögskolan i Piteå. Som tonsättare är han alltmer efterfrågad och har bland annat skrivit beställningsverk för den internationella körfestivalen A Choral Midsummer Light’s Dream i Umeå.

Verket En ny himmel och en ny jord är beställt av Nya Motettkören och framförs för första gången 24 oktober 2015 i Luleå domkyrka.

Mezzosopranen

Monica Groop En erkänt skicklig barock-, konsert- och operasångerska som sjungit på de största konsert- och operahusen runt om i världen. Hennes repertoar är en rik och varierad blandning av barock, klassisk repertoar och moderna mästare. Hon har samarbetat med dirigenter som till exempel Eric Ericson, Philippe Herreweghe, Christopher Hogwood, René Jacobs, Ton Koopman och Bruno Weil. Monica Groop har ett 60-tal skivinspelningar för olika skivbolag som Sony, Decca, Deutsche Grammophone. Hon bland annat sjungit in Griegs samtliga 170 sånger på skivbolaget BIS.

Organisten Markus Wargh

Kommer från Jakobstad i Finland. Han studerade orgelspel och improvisation vid Sibeliusakademien och gick 1991 ut med diplom och blev den tredje i akademiens historia som fått högsta möjliga betyg. Markus Warghs förmåga att improvisera har fått stor uppmärksamhet och är en viktig grund för hela hans konstnärskap. Han samarbetar ofta med andra instrumentalister och sångare för att hitta nya spännande musikaliska uttryck. I den klassiska repertoaren återvänder han om igen till Bachs orgelverk och den stora virtuosa romantiska repertoaren.

Dirigenten Samuel Lind

Är utbildad musik- och körpedagog vid Örebro universitet och Luleå Tekniska Universitet. Han har studerat kör- och orkesterdirigering för bland annat Ralf Sjöblom, professor Petter Sundkvist och professor Erik Westberg. Han kommer från Piteå och är verksam som kyrkomusiker i Luleå domkyrkoförsamling.

Om Nya Motettkören

Nya Motettkören samlas erfarna sångare från hela Norrbotten och lite till. Kören har funnits sedan 2012, på initiativ av dirigenten Samuel Lind och domkyrkoorganisten Markus Wargh. Nya Motettkören har under senare år utkristalliserat sig som en allt klarare lysande stjärna på den norrbottniska körhimlen under sin duktiga dirigent Samuel Lind. (Ur recensionen Nya Motettkören gav en välbehövlig energipåfyllning av Johan E. Skoglund, i NSD 10 maj 2015)

Arrangörer

Konsertproduktionen arrangeras av Luleå domkyrkoförsamling, Piteå församling och Luleå tekniska universitet, i samarbete med Sensus.