Foto: Birgitta Ryås

Surströmmingsfest i Rörvikskyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

Sista fredagen i augusti var det äntligen dags för surströmmingsfest i Rörvikskyrkan. Många hade sparat på sig och väntat in denna dag, så humöret var på topp när besökarna äntrade kyrkan.

Den som iakttog gästerna noga när burkarna öppnades och den ljuva doften spred sig i lokalerna, kunde se att det var fler än en som fick slicka sig om munnen när saliven rann till. Bland de 56 gästerna, mestadels Rörviks-stammisar fanns det långväga gäster som sa sig ha åkt ända från Göteborg för att få del av den goda upplevelsen.

 

 

Foto: Birgitta Ryås

En man från Syrien som spontant besökte kyrkan första gången denna kväll upplyste om att vi inte var ensamma om denna kulinariska vana att äta sur fisk. Han berättade att de i Egypten minsann la in fisk för jäsning i stora flaskor och senare åt just den här årstiden. I övrigt lyste de många utlandsfödda stammisarna med sin frånvaro denna stora dag. Kanske var det på grund av att inbjudan försetts med varningstexter detta år. Nåja, varningstexter var det nog inte fråga om men i alla fall en faktabaserad information om vad som egentligen skulle förtäras under kvällen.  

Surströmmingen smakade väldigt bra och tillbehöret i form av varierande musikstycken av Kjell och Katarina Sandberg med orkester gjorde att stämningen var mycket trivsam under kvällen. Efter kaffet blev det andakt med diakonen Rickard Fjällström, som påminde om diakonins månad och att vi bör låta våra handlingar bli lika viktiga som våra ord. 

En lyckad afton där gästerna som lämnade kyrkan verkade nöjda och belåtna både till kropp och till själ.