Ändrad tid för meditation

Nyhet Publicerad Ändrad

Tisdag 20 oktober startar meditationen i Piteå kyrka kl.12.15. Introduktion för nybörjare kl. 12.00. Meditation i Piteå kyrka har sin grund i kristen djupmeditation och handlar till stor del om att deltagaren i tystnad ska få möjlighet att vända blicken inåt.

Varje vecka kl. 11.45 (med start 6 oktober) kan du komma till Piteå kyrka och få en introduktion inför meditationen. Introduktionen handlar om att du kan få hjälp med sittställning och känna dig för om du vill sitta på stol, pall eller kudde. Meditationen inleds därefter kl. 12.00 med tystnad.
– Det innebär att vi sitter tysta tillsammans i två pass om 15 minuter vardera, berättar prästen Anna Yttergren som leder meditationen tillsammans med Inger Lundgren.

Anna Yttergren och Inger Lindgren har koll på tiden och visar med tre slag i en klangskål när meditationen börjar och slutar. Mellan passen går alla deltagare – fortfarande i tystnad – så kallad meditativ gång inne i kyrkorummet. Syftet med den meditativa gången är att få igång cirkulationen och att röra på kroppen. I sin helhet tar meditationen ungefär en timme.
– När vi har suttit det andra 15-minuterspasset finns det möjlighet för den som önskar att stanna på avspänning. Inger Lundgren talar och leder avspänningen som innebär hjälp med att slappna av i kroppen. Under tiden ligger deltagarna ned på golvet, och det finns liggunderlag och fleeceplädar att låna, säger Anna Yttergren.  

  • Fakta
    Att varje människa kan närma sig livets innersta är grunden i kristen djupmeditation. Meditationen blir en form av bön utan tankar och ord. Den kristna djupmeditationen har en riktning mot Guds kärlek.
  • Varje meditationstillfälle med tystnad inleds med ett inledningsord från en psalmstrof, citat eller bibelord.  
  • Kroppen och sittställningen är av central betydelse i meditation. Att sitta i balans, i kroppens lodlinje och med så lite spänning som möjligt hjälper dig att nå inre och yttre stillhet. Sittställningen gör det möjligt att spänna av och ge utrymme för andningen. Den fria andningen, i kroppens egen takt, ger dig hjälp till stillhet. Liksom andningen får komma och gå fritt, försöker du även låta tankarna som kommer och går passera utan att fästa någon vikt vid dem eller värdera dem. Det är inte alldeles enkelt. Men övning ger färdighet.  

Du är välkommen!
Meditation med avspänning i Piteå kyrka
Start: 6/10 kl. 12.00. Kl. 11.45 hålls introduktion för den som vill.

Om meditation i Glorias sommarnummer

Läs intervjun med Jonas Nyman, som hösten 2014 provade på meditation i Piteå kyrka.