Collage av renoveringsbilder kyrktorn, kyrksal och tornur
Foto: Svidén, Fredrikson, Gälman

Högalids församling

Välkommen till Högalids församling på Södermalm i Stockholm. Vi vill vara en kyrka med och för alla. Vi vill vara en en inkluderande församling som inte diskriminerar utifrån ekonomiska förutsättningar, kön, psykisk hälsa, fysisk förmåga, funktionsvariationer, etnicitet eller sexuell läggning. Vi vill vara en församling som välkomnar och tjänar alla människor såsom Jesus själv gjorde. Nu pågår restaurering av Högalidskyrkan och återinvigning sker 10 juni 2023 i samband med 100-årsjubileet.

Bryt en tradition - Julinsamlingen 2022

Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp krossar drömmar och slår sönder liv. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Var med i kampen för allas rätt till ett värdigt liv!

En grupp ungdomar i svarta tjocktröjor gör freds-tecken med händerna.

Verksamhet

Här finns något för alla, du är välkommen som du är. Vad vill du göra?

En person lutar huvudet mot ena handen.

Samtal och stöd

Alla behöver vi ibland någon att prata med. Livet skiftar och kan kännas svårt och jobbigt. Familj, släktingar och vänner kan vara ett fint stöd men ibland kan det vara skönt att prata med någon utomstående.

Ett par håller varandra i händerna och i ett par barnskor

Dop•Vigsel•Begravning

Svenska kyrkan finns med under hela livet, från vaggan till graven. I församlingen finns alltid möjlighet till dop, konfirmation, vigsel och begravning.

En urna, två tända ljus, en bukett vita rosor på ett bord med en vit duk.

Högalidskyrkans kolumbarium

Kolumbariet intill Högalidskyrkan, är en fantastisk begravningsplats belägen mitt i staden på Högalidsberget, såsom arkitekten Ivar Tengbom själv önskade, en avskild och fridfull plats för sista vilan, och en vacker plats för anhöriga att minnas på.

Församlingens nyhetsbrev

Prenumerera så får du aktuella uppdateringar om vad som händer i Högalids församling. Klicka och läs mer.

Förgyllning av tornuren

Förgyllare har återställt tornurens guldskimmer. Intrycket blir att hela klockan är gjord av guld.

kopparkuvert med foton och hälsning från plåtslagare 1932

Tidskapsel hittad under takplåten

Ett kopparkuvert med bilder och en hälsning från 1932 har hittats av dagens hantverkare som jobbar med Högalidskyrkans renovering.

Högalidskyrkans plåttak är utbytt

Det väldiga plåttaket är nu utbytt. Det nya taket är förpatinerat, som om det redan börjat ärga. Tillsammans med de tornplåtar som byttes på 80-talet kommer de med tiden att anta den karaktäristiska gröna färgen igen.

Collage av renoveringsbilder kyrktorn, kyrksal och tornur

Högalidskyrkans renovering

Högalidskyrkan renoveras och är stängd för allmänheten. Återinvigning sker på 100-årsdagen den 10 juni 2023. Vi bevarar ett viktigt kulturarv och kyrkan kan fortsätta att vara en öppen, trygg och tillgänglig mötesplats.

Högalidskyrkan med omnejd, med text i bilden: Stödinsamling Högalidskyrkan. Tillsammans gör vi det möjligt.

Stödinsamling för Högalidskyrkan

Vi behöver din hjälp! Var med i stödinsamlingen för Högalidskyrkans stora renovering. Varje gåva är så viktig! Så här kan du vara med och stötta!

Brickor med tecknade motiv av Högalidskyrkan.

Brickor med fina Högalidsmotiv

Nu finns brickor att köpa igen. Vi har nu många olika motiv, i tre olika format/storlekar. Behållningen går till Högalidskyrkans renovering. 

En brygga, från land till vatten. Det är vass på sidorna. Vattnet blänker.

Retreat

En dag i stillhet, eftertanke och fördjupning i ignatiansk anda.

Ett par ben med fötterna i ett par rosa gymnastikskor ser ut att balansera på  en stock.

Pilgrimsvandring i staden

Vandringar i gemenskap med andakt och bibelord på vägen.

Högalidskyrkans två torn och byggnader i närheten.

Digitala visningar

*** Nyfiken på Högalidskyrkan *** Här kan du följa med på digitala visningar om kyrkan, konsten, konstnärerna, kolumbariumet och Högalidskyrkans orglar. Varje puff innehåller en textad film. Vill du bara läsa, finns text på sidan.

Två brandmän står och tittar på ett sönderbombat hus.

Act Svenska kyrkan agerar för Ukraina

Kriget i Ukraina drabbar många. Läget är akut! Behoven är stora och fortsätter att öka. Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds. Din gåva behövs!

Be en bön för fred

På bönewebben kan du tända ett ljus eller be en digital bön för fred.

Man med vandringsryggsäck går i kyrka.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du kan bli medlem i Svenska kyrkans gemenskap oavsett vem du är och om du har varit medlem tidigare eller inte. Här finns en plats för dig som har frågor om tro, livet eller tankar om dig själv. Men också för dig som vill engagera dig för en bättre värld.

Tre ungdomar sitter tillsammans utomhus, en av dem håller i en gitarr. Det är träd och vatten i bakgrunden.

En kyrka med och för alla

I Högalids församling vill vi att barn, unga och vuxna, alla med sina unika behov, ska hitta en plats att möta människor och Gud.

En person sitter och har en bebis i sitt knä och ett spadhandtag i ena handen som är i en handske. Det är en stor byggnad, samt gräs och löv i bakgrunden.

Engagera dig!

Vi välkomnar fler ideella medarbetare som vill vara med i en arbetsgemenskap med oss. Vi söker t ex Högalidsvärdar i församlingshusets foajé som kan bemöta människor och svara på ev frågor. Nu när Högalidskyrkan renoveras har vi öppet i församlingshuset där vi också har inrett en kyrksal. Läs mer om en mängd andra tänkbara ideella uppgifter.

Trött kvinna lutar sig tillbaka och tittar på ett barn.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"Guds rike känns inte som det riktigt är i närheten, ärligt talat. Särskilt inte om det kräver en motinsats av mig. Att jag ska hålla mig alert, uthållig och frimodig." Läs Tankar inför helgen med prästen Maria Birgitta Agstam Häggkvist.

En person som kommit fram till en gammal kyrka håller en mobiltelefon i handen. På skärmen visas information om kyrkan.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.